Завдання ІІІ (міського) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури (2019)

10 лютого 2019 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся ІІІ (міський) етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури. В олімпіаді взяли участь 669 учнів закладів загальної середньої освіти.

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ВИКОНАВЧОГО ОРГАНУ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

(КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ)

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ БОРИСА ГРІНЧЕНКА

ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

 

Завдання ІІІ (міського) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади
з української мови та літератури

8 клас

  1 2 3 4 5 6 7 Разом
Мова                
Л-ра                

 

Українська мова

 

І.  Чи варто казати все, що думаєш? Чому правда буває неприємна? Чи можна казати неприємні речі м’яко? Чи можуть слова повністю передати все, що ми відчуваємо? Чи не зручніше інколи збрехати або змовчати, ніж сказати? Напишіть твір-роздум, що спробує дати ваші відповіді на ці питання. Свої міркування аргументуйте, наведіть приклади з власного життя або з життя відомих людей. Обсяг роботи — до однієї сторінки.

 

ІІ. Прочитайте пропонований текст і виконайте завдання 2–7.

 

НАЙВІДОМІШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ СТАРТАП[1]

(1)Українці в складні часи не складають руки, не еммігрують, а намагаються шукати різноманітні варіанти, як здивувати світ іноваційними розробками та вирватися на технологічну передову.

(2)Petcube — один із найуспішніших і найвідоміших стартапів України. (3) Він виник 2012 року й із того часу залучив більше, ніж 13,8 млн долларів інвестицій, запустив продажі в 2 500 магазинах США та на Amazon (компанія, що продає товари та послуги через Інтернет). (4)Разом заснували проект українці Ярослав Ажнюк, Олександр Нескін та Андрій Кльон. (5)Їм на момент старту не було й 25 років. (6)Зараз у Petcube працює понад 60 людей. (7)Найбільша команда зосереджена в Київі, а в Сан-Франциско — другий за величиною офіс і штаб-квартира. (8)Працюють і в Китаї.

(9)Petcube — це невеликий алюмінійовий куб розміром 10х10х10 сантиметрів, котрий важить 589 граммів. (10)У пристрій вбудованні широко-кутна камера і денамік і мікрофон і навіть лазерна указка. (11)Гаджет під’єднується до Wi-Fi, дозволяючи власникові, незалежно від місця його перебування, перевірити, що робить домашній улюбленець. (12)За допомогою смартфону можна не лише бачити, а й розмовляти, гратися зі своєю домашньою тваринкою.

(13)На думку одного із засновників компанії Ярослава Ажнюка, підприємці повинні ставати новими рольовими моделями для своєї країни. (14)“В Україні не існує підприємнитських традицій. (15)У головах людей живе інша модель: не вкрадеш — не прожевеш”, — говорить він. (16)Бізнесмен переконаний: роль підприємця — дати нові схеми успіху, довести таку зпроможність українців. (17)«Щоб стати успішним, треба наполегливо вчитися і багато працювати, бути розумним. (18)Сподіваюся, Petcube побудує велику успішну компанію, яка стане виразною рольовою моделлю для багатьох українців», — узагальнює Ярослав (За матеріалами ЗМІ).

  1. Поставте наголос у підкреслених у тексті словах.

 

  1. Замініть узятий із тексту вислів «бути розумним» синонімічними фразеологізмами (доберіть щонайменше 3 фразеологізми-синоніми).

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


  1. Випишіть із тексту слова, написані з помилками. Запишіть правильні варіанти.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Випишіть із тексту номери простих речень, які є односкладними (цифри позначають наступне речення). Біля виписаного номера вкажіть вид односкладного речення.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Запишіть числівник 2 500 (речення 3) словами. Поставте його в потрібному відмінку (відповідно до контексту).

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Перепишіть 10-те речення. Поставте в ньому розділові знаки, підкресліть головні та другорядні члени, надпишіть над кожним словом, якою частиною мови воно виражене.

 

 

 

Українська література

8 клас

 

  1. Назвіть щонайменше три пісні, авторство яких приписують Марусі Чурай. Обведіть назву тієї пісні, у якій війна зображена як усвідомлена трагічна необхідність, а самотність матері й коханої – висока плата за свободу народу.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Що спільного, а що відмінного між ліричними й ліро-епічними творами? Відповідь сформулюйте у формі тез. Ілюструйте свої думки прикладами вивчених творів (укажіть авторів, назви й жанри).

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Назвіть вірш із циклу Т. Шевченка «В казематі», який вам найбільше імпонує. Який мотив (які мотиви) звучать у ньому?

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Які проблеми порушені у «Давній казці» Лесі Українки? Назвіть щонайменше п’ять.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

  1. Використовуючи підказки, укажіть автора й назву твору.

 

  • твір – ніби спалах-враження про одну миттєвість;
  • його збудовано на прийомі антитези: з одного боку – сон, тиша, із іншого – рух;
  • метафори замерзле відлуння розмаїття думок, дерева в своїх снах навіюють спокій, разом із тим персоніфікація Вітер вихоплює з гілок звуки надає зображуваному динамізму.

 

Автор: _____________________________________________________________

Назва:______________________________________________________________

[1] Стартап (від англ. startup) – нещодавно створена компанія, що володіє обмеженим набором ресурсів і будує свій бізнес на основі нових технологій.

 

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ВИКОНАВЧОГО ОРГАНУ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

(КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ)

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ БОРИСА ГРІНЧЕНКА

ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

 

Завдання ІІІ (міського) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади
з української мови та літератури

9 клас

  1 2 3 4 5 6 7 Разом
Мова                
Л-ра                

 

Українська мова

 

І.  Чи можуть, на вашу думку, люди знайти спільну мову, чи ми приречені на непорозуміння? Напишіть твір-роздум, що спробує дати ваші відповідь на це питання. Свої міркування аргументуйте, наведіть приклади з власного життя або з життя відомих людей чи літератури. Обсяг роботи — до 1,5 сторінки.

 

ІІ. Прочитайте пропонований текст і виконайте завдання 2–7.

 

ЩО ЗНАЧИТЬ БУТИ ЛІДЕРОМ?

(1)Щоб відповісти на запитання що значить бути лідером потрібно спершу зрозуміти кого можна вважати лідером і які характеристики перетворюють просто посереднього керівника на по-справжньому великого керманича. (2)Відомий на весь світ експерт із питань лідерства та особистістного розвитку доктор Стівен Кові переконаний, що визначальною характеристикою лідерства є здатність доносити до людей їхню цінність і потенціал настільки переконливо, що вони дійсно починають бачити її в собі. (3)Одже, сутність лідера полягає не стільки у власному розвитку, скільки в умінні надихати людей навколо та переконувати в їхніх надзвичайних здібностях та цінності, лишати відгомін у серцях. (4)Майже кожна людина має у своєму житті таких лідерів, і зовсім не обов’язково вони наділені формальною владою. (5)Коли в людей запитують, хто був таким лідером для них, найчастіше вони згадують своїх батьків, учителів, наставників – тобто тих, хто допомагав їм розвиватися і зростати.

(6)Можна виокремити п’ять основних характеристик такого типу лідерів.

(7)Розуміння, чим лідерство є насправді. (8)Існують фундаментальні принципи, за допомогою яких можно розвинути свої лідерьські навички, але для цього необхідно знати, у якому саме напрямку потрібно рухатися. (9)Розуміти, що лідерство – це неформальна влада, а радше внутрішнє прагнення розвивати та мотивувати інших, а не сердитися через помилки.

(10)Здатність викликати довіру. (11)Лідерство базується на стосунках, а ті, своєю чергою, виникають, тільки якщо є довіра. (12)І навпаки, довіра не може виникнути, якщо лідери зловживають мікро-менджментом та стежать за кожним кроком людини.

(13)Наявність чіткої мети. (14)Великі лідери залучають своїх людей у багаторазовий процес комунікації та встановлюють чіткі цілі, яких необхідно досягнути, уміють визначати приоретети, приділяють увагу не лише роботі, а, наприклад, і хоббі своїх колег.

(15)Узгодження систем. (16)Це означає, що справжній лідер ніколи не допустить розбіжності між своїми словами та діями, асиметрії тут бути не може. (17)Наприклад, якщо лідер стверджує, що персонал – це найцінніший актив його компанії, то й поводитися він повинен відповідно, пропонуючи навіть 500 співробітникам достойний рівень компенсації та поважаючи кожного працівника.

(18)Розкриття таланту. (19)Коли лідер викликає в людей довіру і при цьому обьєднує їх спільною метою, він тим самим робить їх більш мотивованими і щасливішими, але головне – дає можливість для розкриття їхнього таланту – без боязні бути собою. (20)Так зростає спільна вигода, еффективність всієї організації чи компанії (За матеріалами ЗМІ).

 

  1. Поставте наголос у підкреслених у тексті словах.

 

  1. Замініть узяте з тексту слово «сердитися» синонімічними фразеологізмами (доберіть щонайменше 3 фразеологізми-синоніми).

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


  1. Випишіть із тексту слова, написані з помилками. Запишіть правильні варіанти.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Випишіть із тексту номери складнопідрядних речень із одним підрядним. Біля кожного виписаного номера вкажіть вид підрядного речення.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Запишіть числівник 500 (речення 17) словами. Поставте його в потрібному відмінку (відповідно до контексту).

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Перепишіть 1-ше речення. Поставте в ньому розділові знаки, підкресліть головні та другорядні члени, надпишіть над кожним словом, якою частиною мови воно виражене. Запишіть схему цього речення.

 

 

 

Українська література

9 клас

 

  1. Наведіть приклади символічно-міфологічних образів зі «Слова про похід Ігорів». Яку роль у тексті твору вони виконують?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Розкрийте сутність поняття «сродна праця». Свої міркування проілюструйте прикладами вивчених творів (укажіть автора, назву твору; поясніть, як у цьому творі розкривається це поняття).

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Хто й за які гріхи карається в пеклі І. Котляревського (за «Енеїдою»)? Яке символічне покарання вони відбувають? (наведіть щонайменше 5 прикладів).

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Тезово доведіть, що «Маруся» Г. Квітки-Основ’яненка – зразок сентименталізму (укажіть риси цієї художньої системи й проілюструйте прикладами з твору).

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. У чому, на вашу думку, полягає новаторство п’єси І. Котляревського «Наталка Полтавка»?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ВИКОНАВЧОГО ОРГАНУ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

(КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ)

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ БОРИСА ГРІНЧЕНКА

ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

 

Завдання ІІІ (міського) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади
з української мови та літератури

10 клас

  1 2 3 4 5 6 7 Разом
Мова                
Л-ра                

 

Українська мова

 

І.  Яку вагу і яку цінність мають слова? Напишіть твір-роздум, що спробує дати ваші відповідь на ці питання. Свої міркування аргументуйте, наведіть приклади з власного життя або з життя відомих людей чи літератури. Обсяг роботи — до 1,5 сторінки.

 

ІІ. Прочитайте пропонований текст і виконайте завдання 2–7.

 

НОВА ЕРА ВОГНЮ

У всіх культурах нашої планети люди (з розвитком мовлення) навчилися розповідати історії, ділитися сподіваннями, мріями й обіцянками.

Уявіть: сонце сіло за обрій. Тихо потріскує багаття. Іскри здіймаються в зоряне небо. Старець підводиться – усі погляди прикуті до його мудрого зморжкуватого обличча, осяяного відблисками вогнища. Потрібно було помовчати, щоб почалася оповідь. І коли старий говорить кожен слухач ніби бачить події про які він розповідає адже уява кожного породжує почуття які переживають герої оповіді. Цей процес надзвичайно потужний: за
не великий проміжок часу безліч свідомостей буквально зливаються в одну спільну. Поки не згас вогонь, усі діють і почуваються, як єдиний організм. Вони разом підводяться, разом танцюють, разом співають. Лише один крок – і вони будуть пліч о пліч працювати, мандрувати, святкувати, боротися, зливаючись в одну течію.

Так само й сьогодні. Для лідера – і для активіста – публічний виступ відіграє ключову роль у завоюванні співчуття, збудженні хвилювання, передачі думок й осяянь, творенні спільних мрій. Мовлене слово стало вагомішим. Сьогодні багаття, навколо якого ми можемо збиратися, – увесь світ. Завдяки всесвітній мережі одну промову на одній сцені тепер може побачити пів-світу.

Візьмімо, наприклад, виступ підприємця Ілона Маска перед працівниками його компанії, що працює в галузі будівництва космічного транспорту. Маск не зажив слави доброго оратора, але 2 серпня 2008 року його слова стали доленосними. Компанії вже двічі не вдалося запустити ракету. Це був день третьої спроби, ажиотаж був шаленний: провал міг обернутися закриттям компанії. Ракета Falcon відірвалася від землі, але щойно відділився перший ступінь, трапилося лихо: ракета вибухнула. Теле-сигнал пропав. 350 працівниками опанував глибокий відчай. Маск вийшов поговорити з людьми. Він сказав, що з першого дня всі усвідомлювали, яка це важка справа. Попри поразку, вони досягли того, на що зпромоглися лише кілька країн, а тим більше компаній. Вони успішно провели перший етап запуску та вивели ракету в космос. Треба опанувати себе і повертатися до роботи. Ось так працівниця компанії Доллі Сінгх описала кульмінацію промови: «Потім Ілон, попри двадцять годин роботи без перепочинку, твердо й емоційно сказав: «Що стосується мене, то я ніколи не здамся. Чуєте? Ніколи». Здається, після цих слів більшість пішли б за ним у самісіньке пекло, захопивши крем для засмаги. За якісь секунди відчуття знивіри та поразки зникли – люди зосередилися на майбутньому, замість того, щоб озиратися в минуле» (За К. Андерсоном, «Успішні виступи на TED»).

 

  1. Поставте наголос у підкреслених у тексті словах.

 

  1. Замініть узяте з тексту слово «поговорити» синонімічними фразеологізмами (доберіть щонайменше 3 фразеологізми-синоніми).

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


  1. Випишіть із тексту слова, написані з помилками. Запишіть правильні варіанти.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Запишіть фонетичною транскрипцією слово «зливаються».

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Запишіть числівник 350 словами. Поставте його в потрібному відмінку (відповідно до контексту – див. останній абзац тексту).

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Перепишіть речення, надруковане курсивом. Поставте в ньому розділові знаки, підкресліть головні та другорядні члени, надпишіть над кожним словом, якою частиною мови воно виражене. Накресліть схему речення.

 

 

 

Українська література

10 клас

 

  1. Чому в контексті творчості І. Нечуя-Левицького літературознавці говорять про «сміх крізь сльози»? Відповідь проілюструйте прикладами.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Розкрийте сутність літературної містифікації – передмови І. Франка до збірки «Зів’яле листя».

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Які риси характеризують реалізм як мистецький напрям? Відповідь оформіть у вигляді тез (щонайменше трьох).

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Поясніть, як в образі Максима Ґудзя («Хіба ревуть воли, як ясла повні?») відображено процес денаціоналізації? Проілюструйте прикладами з твору.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

  1. Як ви розумієте слова Івана Карпенка-Карого «Згадую Борулю, хоч люди сміються з нього, бо їм здається, що вони не такі чудаки, як Боруля, а коли гарненько придивитися, то й сміятися нічого…»? У відповіді вкажіть жанрову специфіку згаданого в цитаті твору.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ВИКОНАВЧОГО ОРГАНУ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

(КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ)

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ БОРИСА ГРІНЧЕНКА

ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

 

Завдання ІІІ (міського) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади
з української мови та літератури

11 клас

  1 2 3 4 5 6 7 Разом
Мова                
Л-ра                

 

Українська мова

 

І.  Як, на вашу думку, у демократичному суспільстві співвідносяться свобода слова і вимога не пустословити? Напишіть твір-роздум, що спробує дати ваші відповідь на це питання. Свої міркування аргументуйте, наведіть приклади з власного життя або з життя відомих людей чи літератури. Обсяг роботи — до 1,5 сторінки.

 

ІІ. Прочитайте пропонований текст і виконайте завдання 2–7.

 

А ТЕПЕР УЖЕ СПРАВДІ ПРО МОВУ

(1)Латиньська мова знає доволі мудру приказку: esse quam videri. (2)Як би це перекласти? (3)Звичайно, аж так пружно і стисло, як це є в оригіналі, не вийде. (4)Проте я спробую якнайточніше передати зміст. (5)Esse quam videri – це щось неначе б то «Будь, а не показуй із себе». (6)Не так роби вигляд і вдавай на публіку, як борися, будь насправді тим, ким хочеш (повинен) сам-на-сам бути.

(7)Багато українців (із тих, кого Тарас Прохасько пропонує важати росіянами), визначаючись, особливо останніми роками, з update’ом власної ідинтичності (заняття, безумовно, важливе і корисне для кожного з нас), поставилися до набору ідентичнісних ознак як до своєрідного меню, з якого можна вибрати окремі пункти. (8)Багато з них вибрали як безумовні свої уподобання синьожовту (а відтак і червоно-чорну) символіку, тризуб (особливо гарний вигляд має на футболках), гімн «Ще не вмерла» (особливо добре співається на стадіонах). (9)Гаразд, усе чудово. (10)Сьогодні в мене свято. (11)Дякую, дорогі співвітчизники, нарешті you did it!

(12)Трохи згодом переважна більшість із них у своєму пізнанні та патріотизмі пішла ще далі – і вибрала вишиванки. (13)Як можна не радіти з цього приводу? (14)І ми радіємо. (15)Особисто я дуже з цього феномену радію.

(16)Але це все поки що більшою мірою videri (показувати на зовні). (17)А мова – це esse (бути насправді). (18)Тобто вибір мови значно важливіший від вибору вишиванки. (19)Вишиванку ви просто купите і будете цим пишатися – тим більше, чим більше за неї заплатите. (20)Не хочу впадати у притаманну моїм оппонентам злостивість і писати на цьому місці «Вишиванкою ви просто відкупетеся».

(21)Натомість мову не купити (навіть платними прискоренними курсами). (22)Не треба порожніх обіцянок. (23)На неї треба зважитися й почати в ній жити. (24)Згоден, психологічно це найскладьніший пункт із усього нашого з вами меню. (25)Я думаю, що іноді, замість говорити, краще помовчати. (26)Через те я такий терплячий… (27)Тільки ж визрівайте-таки по-маленьку, робіть зусилля. (28)Бо зусилля того варті – в мові-бо здобувається буття (За Ю. Андруховичем, zbruc.eu).

 

  1. Поставте наголос у підкреслених у тексті словах.

 

  1. Замініть узяте з тексту слово «радіти» синонімічними фразеологізмами (доберіть щонайменше 3 фразеологізми-синоніми).

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


  1. Випишіть із тексту слова, написані з помилками. Запишіть правильні варіанти.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Випишіть із тексту номер(и) речень, які є… (цифри позначають наступне речення).

А простим(и) односкладним(и) безособовим(и)____________________________________
Б  ускладненим(и) відокремленим додатком (відокремленими додатками)____________
В  непоширеним(и)_______________________________________________
Г простим(и) неповним(и)_________________________________________

 

  1. Поставте дієслово боротися (речення 6) в усі можливі форми наказового способу.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

  1. Поставте в пропонованому нижче реченні розділові знаки, підкресліть головні та другорядні члени, надпишіть над кожним словом, якою частиною мови воно виражене. Накресліть схему речення.

 

Для того щоб Україна стала україномовною нам мабуть треба собі змінити установку й зрозуміти мають з’явитися в українській мові різні акценти адже сьогодні відбувається вихід за межі того гетто де була прекрасна українська мова яку знали кілька тисяч чи десятків тисяч людей.

 

 

 

Українська література

11 клас

 

  1. Випишіть лише ті поняття/імена тощо, які стосуються «Празької школи» поетів.

Збірка «Земна Мадонна», Наталя Лівицька-Холодна, видавництво «Слово», Оксана Лятуринська, Павло Филипович, Юрій Дараган, французькі «парнасці», Олег Ольжич, Подєбради, «вісниківська квадрига», збірка «Камена», Бабин Яр (Київ), сонет «Молода Україна», збірка «Сагайдак», три «цвітіння» у творчості, образ України як «Еллади Степової».

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. У Євгена Маланюка є стаття, що називається «13.05.1933». Кому вона присвячена? Що це за дата?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Доведіть, що «Тигролови» Івана Багряного – пригодницький роман. Свої думки ілюструйте прикладами з твору.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Чому за твір «Україна в огні» О. Довженка зняли з усіх посад, які він обіймав, і назавжди відірвали від України? У формі тез наведіть приклади з твору, що розходилися з панівною радянською ідеологією.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Прочитайте поезію М. Зерова. Виконайте аналіз твору.

 

Чистий четвер 
                                 I абiє пiтел возгласи…
Свiчки i теплий чад. З високих хор
Лунає спiв туги i безнадiї;
Навколо нас — кати i кустодiї,
Синедрiон, i кесар, i претор.

Це долi нашої смутний узор,
Це нам пересторогу пiвень пiє,
Для нас на дворищi багаття тлiє
I слуг гуде архiєрейський хор.

I темний ряд євангельських iсторiй
Звучить як низка тонких алегорiй
Про нашi пiдлi i скупi часи.

А за дверми, на цвинтарi, в притворi
Весна i дзвiн, дитячi голоси
I в вогкому повiтрi вогкi зорi.

Ідейно-художнє звучання (мотив): _______________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Художні засоби: _______________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Жанр: ____________________________________________________________

Вид лірики: _______________________________________________________

Поясніть сутність і роль епіграфа до цієї поезії. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Скачати завдання ІІІ (міського) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури. 8 клас, 9 клас, 10 клас, 11 клас, відповіді

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments