Які зміни будуть до Положення про ДПА 2015?

Міністерством освіти і науки з метою громадського обговорення внесено пропозиції щодо змін до Положення про державну підсумкову атестацію учнів у системі загальної середньої освіти.

Необхідність внесення змін у Положення викликана виконанням наказу Міносвіти, згідно з яким керівникам структурних підрозділів міністерства доручено вжити заходів щодо приведення у відповідність з законодавством України деякі нормативно-правові акти відомства.

Проектом змін передбачено, що державна підсумкова атестація учнів є формою контролю за відповідністю освітнього рівня випускників загальноосвітніх навчальних закладів I, II, III ступенів, професійно-технічних і вищих навчальних закладів I – II рівнів акредитації, що надають повну загальну середню освіту, державним вимогам до рівня загальноосвітньої підготовки учнів відповідних навчальних програм.

Передбачено, що підсумкова атестація буде проводитися лише у письмовій формі. Строки атестації щороку визначатимуться місцевими органами управління освітою.

Порядок проведення та перелік предметів, з яких здійснюється державна підсумкова атестація, щороку визначатиметься Міністерством освіти. Обов’язковою для усіх учнів країни є атестація з української мови.

Атестація у початковій, основній та старшій школі буде проводитися у формі підсумкових контрольних робіт. Завдання для проведення підсумкових контрольних робіт укладатимуться навчальними закладами за рекомендаціями МОН.

Результати атестації не будуть враховуватися при виставленні підсумкових оцінок з тих предметів, з яких учень проходив державну атестацію.

Документом передбачено, що у разі проведення атестації з певних предметів у формі зовнішнього незалежного оцінювання його результати зараховуються як результати атестації.

Під час проведення атестації, крім членів комісії, право бути присутніми отримали представники батьківського комітету школи, які у випадку необхідності зможуть повідомити керівника навчального закладу та відповідні органи управління освітою про випадки порушення порядку проведення атестації.

Учні навчальних закладів, які у поточному навчальному році отримають сертифікат (диплом) міжнародного мовного іспиту з іноземної мови рівня B-1 для шкіл та рівня B-2 для спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням іноземних мов автоматично отримають максимальний бал за державну підсумкову атестацію.

Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території та у місцях проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях матимуть можливість пройти атестацію екстерном за освітній рівень відповідно початкової, базової та повної загальної середньої освіти.

Також передбачено, що учні, які проживають у зонах стихійного лиха та у місцях проведення АТО можуть бути звільнені від ДПА за рішеннями МОН, МОЗ або регіональних органів управління освітою й управлінь охорони здоров’я.

Учасники міжнародних предметних олімпіад та фінальних етапів турнірів, конкурсів, що мають статус міжнародних відповідно до законодавства, переможці IV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад звільняються від атестації з предметів, з яких вони стали переможцями. Також будуть звільненні від атестації переможці III етапів Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт Малої академії наук з предметів, які є базовими для оцінювання навчальних досягнень учнів під час конкурсу.

Детальніше з цими та іншими змінами до Положення про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти, що запропоновані МОН, можна ознайомитися за наступним посиланням.

Зауваження та пропозиції до проекту акта у Міністерстві освіти просять надсилати до 29 листопада на електронні адреси: [email protected] та [email protected].

http://osvita.ua

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Залишити відповідь