Як зареєструватися на ЗНО 2017?

Вітаю вас, дорогі читачі! Уданій статті я постараюся описати весь процес реєстрації на ЗНО 2017, що необхідно для цього зробити, і опишу нюанси, з якими я зіткнувся в 2016-му році.

Реєстрація на ЗНО 2017

Офіційний сайт УЦОЯО
Офіційний сайт УЦОЯО

Отже, найперший крок – заповнення і створення реєстраційної картки учасника ЗНО. Для цього необхідно зайти на офіційний сайт УЦОЯО, в лівому блоці сайту знайти кнопку «Розпочати реєстрацію» і клікнути на неї (приблизне місцезнаходження кнопки ви бачите зліва). Нагадаю, що реєстрація буде проводитися з 6 лютого по 17 березня включно. Рекомендую уважно і акуратно заповнювати всі необхідні поля бланка-заявки, оскільки подальше їх коригування може викликати труднощі. Далі, ви потрапите на сторінку, де потрібно буде «поставити галочку» і натиснути кнопку «Продовжити», тим самим підтверджуючи, що ви ознайомилися з Порядком проведення та реєстрації ЗНО. Щоб у вас в майбутньому не виникало ніяких додаткових питань, я, все ж, порадив би їх прочитати і ознайомитися.

 

Реєстрація на ЗНО
Реєстрація на ЗНО

Після натискання кнопки «Продовжити» ви безпосередньо приступаєте до реєстрації на ЗНО. Перед вами відкриється ось така форма (представлена нижче), де потрібно внести відомості про вашої особистості, категорії випускника, місце проживання, місце здачі ЗНО і вибрати бажані предмети для здачі іспиту.

Реєстрація на ЗНО
Реєстрація на ЗНО

Спершу вас попросять заповнити персональні дані.

  • Прізвище – ваше прізвище;
  • Ім’я – ваше ім’я;
  • По-батькові – батькові, якщо така є;
  • Тип документа, на підставі которого здійснюється реєстрація – вказуйте паспорт, якщо вам його вже видали, або свідоцтво про народження. Пам’ятайте, після 16 років ви вже не маєте право реєструватися за свідоцтвом про народження. І враховувати треба те, скільки років виповниться вам на момент проходження тестування, а не заповнення заявки;
  • Дата народження – без коментарів;
  • Контактний телефон – дуже важливо заповнити, щоб з вами могли зв’язатися в разі виникнення проблем при реєстрації. Особисто мені не знадобилося;
  • Додатковий телефон – пишемо за бажанням, наприклад – домашній.

Далі на черзі у вас адресу, на який буде доставлятися вся кореспонденція. Поставтеся уважно до цього розділу. Запрошення та інформація про місце проходження ЗНО, як і сертифікат, будуть вислані саме на цю адресу.

Заповнення адреси на ЗНО
Заповнення адреси на ЗНО

Після вибору зі списку регіону, ви зможете вибрати район і місто. А потім вручну введіть назву вулиці, номер будинку і квартири, а також поштовий індекс (якщо не знаєте, вам допоможе цей сервіс) і ввести свою адресу електронної пошти.

У разі, якщо ви не знаєте або не можете вказати таку адресу – поставте відповідну галочку в пункті «Не можу вказати адресу, за якою може бути надіслана офіційна кореспонденція», і в випадаючому списку виберіть один із запропонованих центрів оцінювання.

E-mail повинен бути діючим, намагайтеся регулярно перевіряти пошту на наявність інформації щодо ЗНО, так само не забувайте перевіряти папку «Спам», бо і туди може потрапити лист від УЦОЯО. Наступний розділ – Категорія випускника.

Категорія випускника при реєстрації на ЗНО
Категорія випускника при реєстрації на ЗНО

Система запропонує вам кілька варіантів:

  • Випускник загальноосвітнього навчального закладу 2017 року – для одинадцятикласників, які ось-ось закінчать школу. Необхідно буде вказати населений пункт, в якому розташована школа і вказати її номер.
  • Учень (слухач, студент) ПТУ, ВНЗ – для студентів коледжів /технікумів. У 2016-му році я відносився саме до цієї категорії випускників, тому мені потрібно було в пакет документів для відправки в УЦОЯО додати довідку про те, що я в 2016-му році отримаю повну загальну середню освіту або копію атестата про повну загальну середню освіту.
  • Випускник минулих років – всі випускники, які закінчили школу раніше, бажаючі здавати ЗНО повторно або вперше.
  • Випускник, який здобуде в 2017 году повну загальну середню освіту в навчальному закладі іншої держави – для іноземних учнів шкіл.

І, мабуть, найголовніший розділ – Вибір предметів ЗНО.

Вибір предметів ЗНО
Вибір предметів ЗНО

По-перше, українська мова та література – є обов’язковим для здачі всіма учасниками ЗНО і здається тільки на українській мові екзаменаційна робота з української мови та літератури буде поділена на 2 частини: питання щодо української мови і питання щодо української літератури. З 2016-му році 1 частина мала в собі 32 завдання, а 2 частина – 24 завдання різних форм складності. 1 і 2 частина включалися в бланк А, а бланк Б – призначений для написання власного висловлювання (твір). Але це вже зовсім інша історія.

По-друге, другим предметом учасник ЗНО може вибрати як історію України, так і математику, на вибір самого учасника. Або взагалі, вибрати і математику, і історію. Такі предмети як фізика, хімія, біологія, географія – можуть здаватися на мові меншин, щоб учасник без проблем міг розпізнати ті чи інші терміни.

Також, зверніть увагу, що навпроти іспитів по укр. мови та літератури, математики та історії України справа присутній параметр «Зарахувати як оцінку з ДПА». Це означає, що при здачі ЗНО з цих предметів, оцінка автоматично буде зарахована як результат державної підсумкової атестації (ДПА).

Якщо ви є випускником школи поточного року, значить вибір місця для здачі обов’язкових предметів ЗНО буде залежати від розташування вашої школи, якщо ви випускник минулих років або випускник технікуму / коледжу – ви самостійно вибираєте населений пункт для здачі всіх предметів, в залежності від того, де ви будете перебувати в той час (див. розклад сесії ЗНО).

Якщо ви потребуєте в створенні спеціальних умов для проходження іспитів, в зв’язку зі станом здоров’я, виберете відповідний параметр.

Після вибору всіх необхідних параметрів і заповнення полів, переконайтеся, що всі дані введені правильно, повністю достовірні і натисніть кнопку «Зберегти».

Реєстраційна картка учасника ЗНО
Реєстраційна картка учасника ЗНО

Тепер натискаєте на кнопку «Сформувати Лист та картку» і отримуєте готовий бланк заяви та контрольно-інформаційний лист, які потрібно роздрукувати.

На бланку заяви у верхньому правому кутку після найменування УЦОЯО вам необхідно вказати своє прізвище та ініціали в батьківському відмінку, власноруч напишіть текст заяви, який вказаний у вашому інформаційному листі, в спеціально відведених місцях поставте свій підпис і дату складання заяви.

У графах основної частини вкажіть прописними буквами і цифрами серію і номер документа, що засвідчує вашу особистість, а також наклейте 2 фотокартки розміром 3х4 в спеціально відведені місця. Готова заява повинна мати приблизно такий вигляд:

Приблизна заява учасника ЗНО
Приблизна заява учасника ЗНО

Далі, вам необхідно сформувати пакет документів для відправки до Регіонального центру оцінювання якості освіти (його адреса вказана в вашому контрольно-інформаційному листі).

Увага! Випускники 2017 року відправляють зібраний пакет документів в школі, в якій навчаються (закінчують) на даний момент. Випускники всіх інших категорій – на адресу абонентської скриньки, зазначеного в пункті 6 контрольно-інформаційного листа.

Пакет документів для відправки повинен складатися з:

  1. Заповненою і підписаною Заява із зазначенням дати і вклеєними фотографіями 3х4;
  2. Копії паспорта або іншого документа, що посвідчує особу (1-3 стор.);
  3. Копії атестата про повну загальну середню освіту (або довідка з місця навчання, в якій зазначено, що в поточному році ви отримаєте повну загальну середню освіту);
  4. Оригінал висновку, виданого органом охорони здоров’я із зазначенням особливих умов для проходження ЗНО – для осіб, які потребують особливих умов здачі ЗНО;
  5. Копії свідоцтва про зміну імені, та/або свідоцтва про шлюб, і /або свідоцтва про розірвання шлюбу – для осіб, у яких є розбіжності в персональних даних.

Важливо! На всіх копіях, які подаються для реєстрації, повиннен бути підпис про завірення документа, яка складається зі слів «Згідно з орігіналом» (без лапок), а також ваш особистий підпис, прізвище та ініціали, дата завірення кожної копії.

Після того, як ви зібрали всі документи, вирушайте до найближчого відділення Укрпошти, купить конверт формату А4, щоб документи не згиналися всередині конверта і відправте рекомендованим листом (рекомендований лист) пакет документів на адресу РЦОЯО, зазначений в контрольно-інформаційному листі. Як правило, працівники пошти вже знають процедуру комплектування і відправлення рекомендованого листа РЦОЯО, і навіть допоможуть вам з цим. За відправку вам доведеться заплатити приблизно до 20 грн., На руках у вас буде чек, в якому буде вказано трек-номер, за допомогою якого ви можете відстежити місцезнаходження листи.

Приблизно через 2 тижні ви отримаєте повідомлення у вигляді листа, кинутого у вашу поштову скриньку, яку ви вказали при створенні бланка-заяви, про те, що ваші документи прийняті або навпаки, що необхідно буде виправити якісь помилки і заново відправити пакет документів. Причина відмови буде вказана в листі, так що вам не доведеться дзвонити в РЦОЯО і уточнювати причину відмови в прийнятті документів.

А через якийсь час (або відразу з підтвердженням про прийняття документів, не пам’ятаю) ви і зовсім отримаєте сертифікат учасника зовнішнього незалежного оцінювання, в якому будуть проставлятися позначки про Вашу присутність на кожному іспиті. Логічне продовження статті про саму процедуру здачі ЗНО: від отримання запрошення до отримання результатів – читайте тут.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments