Як проходить ЗНО або як його здають: словами очевидця

Як проходить ЗНО
Як проходить ЗНО

Ця стаття буде логічним продовженням попередньої “Як зареєструватися на ЗНО 2017, де я розповідав всі подробиці і нюанси реєстрації на ЗНО, а сьогодні я розповім про саму процедуру здачі ЗНО: від отримання запрошення до отримання результатів. В кінці статті будуть відповіді на деякі питання щодо проходження ЗНО.

Вхід в особистий кабінет учасника ЗНО

Отже, після отримання сертифікату і повідомлення про успішну реєстрацію вам, як учаснику ЗНО, стане доступний вхід в свій особистий кабінет на сайті УЦОЯО. Для входу вам необхідно буде вказати номер сертифіката та PIN-код, які вказані на самому сертифікаті. Увага, не розголошуйте нікому ці дані, в разі втрати сертифіката – негайно зверніться до Регіонального центру оцінювання якості освіти.

Нижче представлений вид мого особистого кабінету за 2016 й рік, але вже з результатами, на початковому етапі – у вас там буде порожньо. Якщо після входу в особистий кабінет виявиться, що ваші персональні дані не відповідають фактичним, внесіть там корективи, зберіть пакет документів заново (+ прикладіть сам сертифікат для ануляції) і відправте в свій РЦОЯО.

Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання
Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання

Як правило, ніяких проблем не виникає, якщо ви все до цього моменту робили згідно з інструкцією. До речі, забув вам сказати – вітаю з реєстрацією на ЗНО! Це хоч і маленький крок, але він вже наближає вас до вступу в омріяний ВНЗ!

Місце і час проведення ЗНО

Інформація про місце і час проведення ЗНО з української мови та літератури, математики, історії України буде вказана в запрошенні-перепустці, розміщеному на вашій інформаційній сторінці не пізніше ніж за 2 тижні до проведення ЗНО. Якщо ви не подолаєте поріг з укр. мови та літератури, то ви не будете допущені до решти ЗНО, і запрошення, відповідно, не з’явиться. Взагалі, в 2016-му році через цих самих запрошень-перепусток, процес пропуску учасників на пункти проходження ЗНО був утруднений, тому було прийнято рішення пропускати всіх учасників без перевірки про наявність запрошення. Перевіряли лише відповідність паспортних даних з тими, що вказані в сертифікаті, тобто серія і номер паспорта.

Якщо місце, куди вам належить з’явитися для здачі ЗНО вам незнайоме – вивчіть маршрут, по якому ви будете до нього добиратися, щоб не запізнитися, а то і зовсім – не з’явитися.

Здача зовнішнього оцінювання з укр. мови та літератури була для мене самої хвилюючою, оскільки це все-таки було вперше, і саме цей предмет давав допуск до здачі інших. Хоча я знав, що з укр. мовою проблем не виникне, а от в літературі я був слабкий – не приваблювала вона мене в шкільний час зовсім. Так ось, трохи організаційних моментів. Як тільки ви з’явилися у вказане місце, як правило, це школа/гімназія/ліцей /коледж, ви будете спостерігати натовп школярів. Хтось із них буде судорожно повторювати якісь матеріали, хтось просто спілкуватися зі знайомими, а хтось – тупо дивитися собі під ноги і думати: «А мені хоча б 100 балів набрати, а то мамка зовсім вб’є». Ну це я жартую, хоча з боку це виглядає приблизно так. Забавна картина.

Приблизно за 10-20 хвилин до початку самого іспиту вас почнуть запускати в будівлю. При вході в пункт здачі ЗНО вас зустрінуть співробітники УЦОЯО, які перевірять наявність вашого сертифіката, паспорта і запрошення-перепустки (необов’язково), і вкажуть, на який поверх вам необхідно піднятися і в якому кабінеті буде проходити зовнішнє оцінювання. Вас в кабінеті буде близько 15 осіб, кожен буде сидіти за своєю окремою іменною партою (на столі буде наклейка з № сертифіката і ваше ПІБ). Співробітники УЦОЯО дуже лояльні до спізнюються, дуже ввічливі і привітні, що мене на той час здивувало, я очікував побачити злих і крикливих тіток.

Що вам потрібно мати під час проходження ЗНО

  1. Обов’язково паспорт (або інший документ) та сертифікат (оригінали), запрошення-перепустку – необов’язковий атрибут, але краще його все-таки мати, мало ли что.
  2. Три ручки чорного кольору, бажано гелеві, щоб ваші позначки були чіткими, щоб комп’ютер зміг правильно розпізнати ваш відповідь в бланку. До речі, рекомендую ставити саме хрестик, від одного краю до протилежного краю намагайтеся малювати його чітко, інакше пізніше в результатах з певного предмету, в особистому кабінеті, ви виявите символ «=», це буде означати, що робот не зміг розпізнати вашу відповідь і зарахував його як неправильний.
  3. Пляшка з водою. Вона повинна бути прозорою і не мати етикетки. Не знаю навіщо, напевно, щоб ви не змогли списати щось з етикетки. Реально настійно рекомендую взяти пляшку з водою, ваш організм в стресовому стані захоче поповнювати свій водний баланс, а вийти її купити у вас не вийде або доведеться терпіти до закінчення вашої роботи. Краще візьміть, повірте.
  4. Знання. Без знань і умінь вам навряд чи вдасться набрати хороші бали, хіба що ви зможете подолати поріг «склав / не склав», але далі контрактного навчання вам нічого не світить.

Що заборонено під час проведення ЗНО

Заборонено мати при собі пристрої зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, а також окремі елементи, які можуть бути частинами відповідних технічних пристроїв або пристосувань, друковані або рукописні матеріали, інші кошти, предмети, які не передбачені регламентом роботи пункту проведення зовнішнього незалежного оцінювання (крім дозволених мед. препаратів, про наявність яких учасник повідомив співробітникам пункту проведення ЗНО).

Списування на ЗНО

Друковані або рукописні матеріали я виділив недарма. Тобто, говорячи простою мовою – це шпори, ніхто до вас в кишені лазити права не має, оскільки це порушення вашого права на недоторканність. Користуватися ними? Дуже ризиковано, оскільки це загрожує вам відстороненням від проходження ЗНО та більше ніяк ви не зможете його перездати. Але, звичайно, в залежності від ситуації і поведінки співробітників пункту здачі ЗНО, списати у вас може вийти, а то і взагалі – вони вам щось підкажуть з питань тесту. Я таких ситуацій не помічав особисто, але чув від своїх знайомих. Все це на ваш страх і ризик. До речі, навіть наявність такої дрібниці як «флешка», може вам насолити, тому її теж краще здати.

Всі перераховані вище речі вас попросять здати і скласти на окремий стіл, який позначений написом «Особисті речі», туди ж ви складаєте свої сумки / рюкзаки.

Технологічна перерва

«Технологічна перерва – перерва в роботі з завданнями сертифікаційної роботи учасників ЗНО для проведення перевірки відповідальним за пункт ЗНО правильності розсадження учасників ЗНО та проставлення уповноваженою особою Українського центру оцінювання якості освіти відміток в сертифікатах зовнішнього незалежного оцінювання про проходження учасниками зовнішнього незалежного оцінювання з певного предмета . »– Наказ МОН № 288/189 від 18.03.2016.

Крім перерахованих вище дій, співробітник поліції охорони, за допомогою металодетектора скоїть перевірку на наявність у вас заборонених регламентом технічних засобів. У разі відсутності металодетектора, може провести руками по вашому торсу і ногам, як було у мене під час здачі ЗНО з укр. мови та літератури, а ось на англійському – перевіряли металодетектором.

Технологічна перерва не триває більше 5 хвилин, час витрачений на перерву не враховується, як час на написання тесту зовнішнього оцінювання.

Чи можу я забрати свою сертифікаційну роботу з собою?

Так, можете, але тільки після того, як всі учасники здадуть свої бланки з відповідями, а уповноважений працівник пункту здачі ЗНО запечатає їх в спеціальний пакет. До слова кажучи, раджу використовувати сертифікаційну роботу як чернетку, щоб по прибуттю додому ви змогли самостійно перевірити правильність обраних відповідей. Як правило, в соціальних мережах, через добу вже викладають відповіді на питання тесту ЗНО з певного предмета, бо хтось із хлопців з репетитором пропрацював питання відразу після написання тесту. Нагадаємо, що на сайті Ерудит.нет відповіді на тести основної сесії ЗНО з’являлись відразу після завершення тестування.

Як довго чекати результати?

Чекати результати першого тесту з укр. мови та літератури мені довелося близько 2-х тижнів, у міру проходження інших іспитів – публікація результатів ЗНО займе трохи менше часу.

Де я можу ознайомитись з результатами своїх тестів?

На своїй інформаційній сторінці. Там же будуть розміщуватися і запрошення-перепустки на ЗНО, і карта з усіма пройденими іспитами.

Скільки часу виділяється на написання роботи?

  • Укр. мова і література – 180 хвилин.
  • Математики – 180 хвилин.
  • Фізики – 180 хвилин.
  • Історія України – 150 хвилин.
  • Хімії – 150 хвилин.
  • Географії – 150 хвилин.
  • Російської мови – 150 хвилин.
  • Біології – 120 хвилин.
  • Англійської мови – 120 хвилин.
  • Німецької мови – 120 хвилин.
  • Французької мови – 120 хвилин.
  • Іспанської мови – 120 хвилин.

Дякую за увагу, друзі! Сподіваюся моя стаття була корисна для вас, якщо у вас є якісь питання або побажання – залишайте їх у коментарях нижче.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments