Віртуальна реальність в освіті

Віртуальна реальність (VR) в останні роки домінує у заголовках про новини та відкриття у сфері технологій. Її можливість занурити користувачів у віртуальний, але водночас безпечний світ робить її все більш популярною. Існує чимало способів використання віртуальної реальності, кожен з яких має свої переваги. Список можливостей VR нескінченний. Віртуальну реальність можна було колись вважати короткочасною сенсацією. Проте, поняття «віртуальні середовища» відкрило чимало нових застосувань, які раніше навіть не розглядалися.

Віртуальна реальність (VR) має величезний потенціал для перетворення того, як люди та бізнес взаємодіють один з одним, а також з навколишнім середовищем. Індустрія онлайн ігор прийняла цю нову технологію з відкритими обіймами. Від гри у віртуальний покер із сучасною графікою та неперевершеним дизайном в Макао, на яхті в Монте-Карло чи навіть у космосі до пошуку Покемонів на вулицях міст чи практики джедайських навичок у боротьбі з Дартом Вейдером – віртуальна реальність в іграх постійно відкриває нові горизонти.

Віртуальна реальність можливо і взяла свій початок у сфері розваг, але з часом вона отримала і більш практичне використання. І освіта не стоїть осторонь. Основна мета віртуальної реальності в освіті – зробити процес навчання захоплюючим та більш ефективним. Моделювання VR забезпечують глибоке розуміння матеріалу учнем з подальшим його застосуванням у реальному житті.

Переконливим доказом того, що віртуальна реальність може принести користь системі освіти, є, як не дивно, людський мозок. Справа в тому, що мозок схильний запам’ятовувати 10% того, що він читає, 20% того, що він чує, і 90% того, що він робить або моделює.

Практичне використання VR в освіті можна розділити на дві основні групи: навчання в школі/університеті та навчання на робочому місці. Практичні застосування VR можуть бути наступними.

Віртуальні екскурсії

Найбільш поширене та очевидне використання VR – можливість віртуально відвідувати віддалені або фізично недоступні місця та заклади.

Спеціальна освіта

Гарнітура VR – чудовий варіант отримати освіту, вивчити та дослідити навколишній світ для людей з фізичними обмеженнями.

Створення контенту

В даний час курси віртуальної реальності створюються найчастіше для занять наукою та історією. Хоча насправді віртуальний формат може бути застосований до будь-яких тем та предметів.

Медичні програми

Значна частина інвестицій у VR в освіті спрямована на професійну підготовку студентів-медиків та медичного персоналу. Різні програми стажувань спрямовані на підготовку лікарів та медсестер, а симуляції допомагають практикувати різні клінічні випадки та покращувати навички.

Практика

Більшість студентів стверджують, що вивчення складного матеріалу за допомогою практичних занять забезпечує краще розуміння предмету. VR може забезпечити відповідне та кероване середовище для будь-яких видів навчання.

Дистанційне навчання

З VR, навчання в Інтернеті стає більш зручним і навіть може забезпечити відчуття присутності. Потенційно віртуальні класи мають шанс позмагатися з традиційними школами, але лише якщо VR стане доступним для широких мас населення.

Дизайн

VR може вивести проектування та моделювання на абсолютно новий рівень. Ця технологія дозволяє створювати 3D-моделі, показуючи всі деталі та функції, редагувати, трансформувати та тестувати їх у віртуальних середовищах.

Рекрутинг

Відвідування університету за допомогою віртуальної екскурсії – це чудовий шанс ознайомитись з процесом навчання та життям в університеті, обираючи майбутню «альма-матер».

Які переваги віртуальної реальності в освіті?

Віртуальна реальність перетворює класичний процес навчання на справді захоплюючий досвід. З її допомогою аудиторія не обмежується чотирма стінами, браком інгредієнтів чи інструментів. Інформацію з біології та анатомії можна легко візуалізувати.

Візуалізація. Найбільш очевидною перевагою використання VR в освіті (як і в будь-якій іншій сфері) є вдосконалений спосіб візуалізації. Віртуальна реальність стала універсальним інструментом для відображення об’єктів, процесів, локацій та історичних подій.

Підвищення якості освіти. Оскільки візуалізація допомагає зрозуміти та запам’ятати, учні ще більше занурюються в навчальний процес та можуть застосувати отримані знання на практиці. VR можна залучити до будь-якої школи, університету та програми.

Активна участь. У 21 столітті міленіали та покоління Z можуть вважати традиційні заняття в класі нудними. Інтеграція VR у навчальний план – це один зі способів поліпшити навчальний процес для них. Окрім того, що VR стимулює зацікавленість, вона також може запобігти відволіканню на смартфони.

Відсутність мовних бар’єрів. Для студентів-іноземців мовний бар’єр часто може бути проблемою. За допомогою віртуальної реальності вивчення матеріалів будь-якою іноземною мовою може бути впроваджено у програмне забезпечення.

Удосконалення системи оцінювання. Дослідження стверджує, що негайна винагорода позитивно впливає на подальшу ефективність студентів. Замість традиційного вказування на помилки та невдачі, VR вводить ігрові аспекти в навчальний процес, забезпечуючи заохочувальні системи винагород.

Спочатку VR контент для освітніх цілей здебільшого створювався для наукових предметів. Зараз компанії розробники запускають нове програмне забезпечення VR для всіх дисциплін на основі вимог коледжів та університетів.

Unimersiv – одна з найбільших платформ для VR-освіти. Компанія створює різноманітний VR контент для шкіл (анатомія, екскурсії до Стародавнього Риму, Афінського Акрополя та Стоунхенджу, вивчення динозаврів тощо) та корпоративного навчання.

Додаток King Tut VR забезпечує повний досвід занурення в давню історію. Екскурсія VR направляє відвідувачів у гробницю Тутанхамона, сповнену історичних артефактів.

Канал Discovery продовжує свою роботу з вивчення нашого світу та обміну знаннями про нього. Їх новий додаток, Discovery VR, пропонує переглядати віртуальні відео про неймовірні місця нашої планети.

Симулятор VR Apollo 11 відтворює події висадки на Місяць 1969 року. Це новий тип документального фільму, де ви можете керувати командним модулем, досліджувати поверхню Місяця та проводити деякі експерименти.

Один з найбільш графічних додатків від Google, Tilt Brush, надає надзвичайну кількість можливостей для створення мистецтва в тривимірному просторі. Використовуючи широкий спектр динамічних пензлів та різноманітні інтерфейси, студенти та художники можуть використовувати будь-який віртуальний простір як полотно. Так вони можуть створити справжній шедевр і навіть поділитися ним у формі анімованих gif-картинок.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments