Facebook вперше розшифрував думки людини в режимі реального часу

У сучасному світі настільки швидко і кардинально все змінюється, що важко встежити за всіма новинками технічного прогресу. Гаджети, роботи, віртуальна реальність – колись здавалося, що без людини неможливий жоден процес на землі. Нині ж роботизація охопила весь світ. Відходять у минуле багато професій, життя без яких неможливо було уявити ще 20 років тому. Мислення стало кліповим, інформація, яку потрібно читати або сприймати на слух, замінюється відеорядом. Вивчення точних наук стало цікавіше та зрозуміліше, коли на екрані моделюються ланцюжки ДНК або хімічні реакції, а куб або паралелепіпед можна побачити в проєкції, але ще цікавіше не тільки побачити, а й почути та спробувати на дотик.

Таку можливість нам дає віртуальна реальність. Створений технічними засобами світ, що передає інформацію людині за допомогою його відчуттів, імітує справжній світ, яким ти можеш керувати, не виходячи з дому.

Технологія віртуальної реальності використовується в багатьох сферах сучасного життя: промислове будівництво та архітектура, наука і техніка, навчання, й найширша область – це ігри та розваги. Екскурсії, заради яких не треба виходити з дому, 3D кінотеатри прямо у квартирі, навіть звичайний покер, завдяки інноваційному підходу PokerStars до гри, використовує для онлайн гри окуляри віртуальної реальності.

Досить широко технологія віртуальної реальності використовується в медицині. Наприклад, в Лондонському Королівському Шпиталі була проведена онкологічна операція, в процесі якої використовувалися віртуальні окуляри. З їхньою допомогою у режимі реального часу 13 000 студентів спостерігали хід операції та мали змогу поставити питання до хірурга. Їх питання транслювалися в текстовому режимі, відображаючись на одній з лінз, а доктор відповідав на ці запитання голосом. А ось компанія Medical Simulation Corp. розробила комплекс Simantha, для навчання хірургів – кардіологів. Тут використовується повнорозмірний манекен, що дозволяє вводити контрастні речовини в «артерії» і використовувати різні інструменти для проведення всіляких маніпуляцій з «серцем». Лікар контролює всі свої дії по моніторах, на яких зображена повноцінна симуляція нутрощів серця. При цьому Simantha знімає всіляку телеметрію і точно реагує на дії лікаря, як це відбувається в житті.

Але справжнім проривом в технології віртуальної реальності стала подія, що сталася кілька днів тому. Силами дослідного підрозділу Facebook Reality Labs і з участю вчених Каліфорнійського університету Сан-Франциско, здійснений прорив в науці – вперше у світі за допомогою штучного інтелекту розшифрована активність людського мозку. Думки майже миттєво переведені в словоформу. Розробкою цього інтерфейсу вчені та інженери займалися з 2017 року. Синтезувати мову вдалося до початку поточного року, а ось розшифрувати миттєво — тільки зараз. Потужності кампанії Facebook прискорили результативність і тепер, замість 2-3 тижнів, процес розшифровки думок відбувається за кілька хвилин.

Розшивровка автивності людського розуму
Розшивровка автивності людських думок

Що дає це людству? В першу чергу, нарешті зможуть читати думки людей, що пережили інсульт, травми головного і спинного мозку, та втратили можливість розмовляти.

У випробуваннях брали участь добровольці з діагнозом епілепсія. За допомогою електродів зчитувалася активність мозку в той момент, коли вони відповідали на одне зі стандартних питань. Заздалегідь були визначені 24 відповіді, при активності мозку нейромережа їх зчитувала й аналізувала. До кінця випробувань алгоритм навчився розпізнавати відповіді тільки по активності роботи мозку. Результатом цих випробувань стало те, що штучний інтелект зміг визначати питання з максимальною точністю 76%, а відповіді – 61%. Недоліком цього методу поки що є невеликий словниковий запас, з яким працює нейромережа. Але вчені обіцяють найближчим часом виправити цей недолік. В майбутньому цю технологію можна буде використовувати для створення неінвазивних пристроїв, які дозволять людям друкувати текст, тільки думаючи про нього.

Над схожою проблемою зараз працює й Ілон Маск. Він вже презентував свої інноваційні нитки, які зчитують інформацію з головного мозку. Правда, для цього їх потрібно туди вживити, але це вже інша історія. Первісне завдання Ілона Маска та співробітників його нової компанії Neuralink – розширення можливостей паралізованих людей. За допомогою цих інноваційних ниток люди з обмеженими можливостями й повністю знерухомлені, зможуть тільки думаючи управляти смартфонами та комп’ютерами. Ну а завдання-максимум – це «домогтися симбіозу людини зі штучним інтелектом». Клінічні випробування повинні початися вже скоро – навесні 2020 року в Стенфорді. Залишилося не так вже довго чекати, хто знає, можливо навесні наступного року нас чекає ще одне грандіозне відкриття.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments