Вчителям в Україні планують підвищити зарплати до 40 000 гривень. Коли і за яких умов?

Міністр освіти Оксен Лісовий оголосив про плани підвищення зарплат українських вчителів до рівня 40 000 гривень. Висока оплата праці  не буде залежати від кількості відпрацьованих років а від кваліфікації педагога та досягнень, набутих протягом років роботи.

Зазначено, що тривають обговорення щодо нових зарплатних ставок вчителів, але остаточні рішення можуть бути прийняті лише після завершення війни.

Як зміниться оплата праці вчителів

Згідно з інформацією Міністерства освіти і науки, середня зарплата молодого вчителя складається з окладу в розмірі 5 700 гривень та різних надбавок, що становлять приблизно 1 900 гривень. Отже, загальна середня зарплата вчителя в Україні становить 7 600 гривень.

Для порівняння, варто зазначити, що середня зарплата в країні складає 13 400 гривень, що практично вдвічі перевищує середню зарплату вчителя.

Сергій Колебошин, член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, повідомив, що в даний час тривають обговорення щодо розміру зарплати вчителів, і оптимальною сумою вважається 40 000 гривень.

Передбачається, що такі зміни у оплаті праці вчителів можуть мати болючі та складні наслідки, зокрема, сертифікацію вчителів, скорочення мережі шкіл, зміну вимог до кандидатів на посаду вчителя та обмеження тривалості служби директорів шкіл. Загалом, метою цих нововведень є покращення фінансового становища вчителів та підвищення престижу професії.

Процес реорганізації шкіл

До 1 вересня 2024 року органи самоврядування повинні схвалити плани щодо створення нової шкільної мережі з дотриманням вимог законодавства, особливо щодо ліцеїв.

Засновники ліцеїв, у свою чергу, мають до 1 вересня 2027 року забезпечити навчальні заклади необхідними матеріально-технічними ресурсами, обладнанням та доступом до Інтернету, а також відбрати вчителів і керівників ліцеїв на конкурсній основі.

Проте для реорганізації шкіл у сільській місцевості, їх ліквідації або зміни типу потрібно провести громадське обговорення проєкту рішення засновника, яке повинно бути оприлюднене за рік до відповідного рішення.

Цей процес ускладнює здійснення змін, тому профільний комітет Верховної Ради в даний час розглядає пропозицію щодо скорочення цього терміну.

Нагадаємо, МОН рекомендує університетам та коледжам з 1 вересня перейти на очне навчання

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments