На Львівщині передумали впроваджувати шестиденний навчальний тиждень для шкіл

1 вересня у школах Львівщини
1 вересня у школах Львівщини

21 серпня 2014 р., під час прес-конференції начальник управління освіти Львівської міської ради Галина Слічна розповіла, що у Львівській міській раді передумали впроваджувати шестиденний навчальний тиждень для шкіл. Тепер в управлінні освіти міста Львова рекомендують скасувати осінні та весняні канікули, а робочими зробити тільки чотири суботи на семестр.

«Ми три тижні обговорювали з керівниками навчальних закладів, педагогами, батьками структуру навчального року, різні її варіанти і на разі дійшли певного консенсусу. Наша остаточні рекомендації – скасування осінніх та весняних канікул, та відпрацювання чотирьох субот на семестр», – розповіла Галина Слічна.

Таким чином навчальний рік у школах Львова розпочнеться 1 вересня і має закінчитися не пізніше 1 липня. Перший семестр триватиме до 7 грудня, а з 8 грудня по 25 січня у школах будуть зимові канікули. Учні відпрацьовуватимуть у першому семестрі дві останні суботи вересня та дві перші суботи жовтня, а у весняному семестрі дві суботи травня, а також у школярів не буде вихідних на 1 та 11 травня. Водночас, це не стосується школярів 1-4 класів, для яких просто ущільнять програму.

«Відповідно до рекомендацій міністерства протягом навчального року має бути 30 днів канікул, тому ми вкладаємось у такі норми», – зазначила Слічна.

Також вона додала, що такий розклад навчального року є лише рекомендаційним, а навчальні заклади мають його підтримати, або запропонувати свій варіант, який має затвердити міське управління освіти.

Натомість заклади позашкільної освіти Львова під час таких тривалих зимових канікул у загальноосвітніх школах стабільно продовжуватимуть свою роботу.

«Усі заклади позашкільної освіти, гуртки працюватимуть у грудні та січні стабільно, без канікул», – сказала Галина Слічна.

За словами психолога, консультанта Компанії приватних психологів «Своя стихія» Василя Стасюка це дуже важливо, адже саме тривалі канікули, а не додаткове навантаження, можуть вплинути на психологічний стан дітей, занато розслабити їх.

«Через такі довгі канікули взимку діти потребуватимуть нового адаптаційного періоду на початку другого семестру. Тому батькам потрібно буде подбати про додаткове навантаження: гуртки, роботу в секціях, щоб діти не випали з ритму», – зазначив  Василь Стасюк.

Відмовились цього року у школах Львова і від гучних святкувань свята Першого дзвоника, як це було щороку.

«Свято Першого дзвоника відбудеться традиційно 1 вересня, але воно не буде таким, як у попередні роки. Зважаючи на події в Україні, цього разу воно буде іншим. Адже мало не щодня у місті жалоба, тому не думаю, що керівники навчальних закладів мають проводити Перший дзвоник у тому форматі, до якого звикли», – розповіла Галина Слічна.

За її словами свято проходитиме під посиленою охороною, також управління освіти рекомендувало проводити його у приміщеннях. Свято, які перший урок, у школах Львова розпочнеться хвилиною мовчання.

Врешті для підвищення заходів безпеки у навчальних закладах Львова планують посилити охорону. Зокрема в приміщення школи заборонять заходити навіть батькам, адже у великому місті представитись дядьком чи тіткою учня і потрапити до школи може будь-хто.

Нагадаємо, раніше управління освіти Львівської міської ради пропонувало такий навчальний рік, при якому діти мали відпрацьовувати грудень та січень по суботах, але зберігались проміжні канікули.

Зазначимо, що в міському управлінні освіти порахували, що на неробочому грудні на опаленні шкіл вдасться зекономити 10 млн грн. Додамо також, що уряд доручив керівництву регіонів зменшити споживання газу в опалювальному сезоні 2014/2015 років на 30%.

http://zaxid.net

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Залишити відповідь