Фітовітальня «Феєрія». Матеріали для проведення Першого уроку 2019

Фітовітальня «Феєрія»

Шамшур Л.Б.,

завідувач Живанівського відділення комунального закладу «Компаніївське навчально-виховне обєднання» Компаніївської селищної ради

 

 Методичний коментар. Що таке вітальня? Це місце зустрічі. А що таке фітовітальня? Це незвичайне місце зустрічі з тихою заспокійливою музикою, з чашечкою смачного чаю, приготованого з лікарських рослин, зібраних власноруч у рідному краї. Для друзів та однокласників – це можливістьу позитивній теплій атмосфері обмінятися враженнями та емоціями після канікул та спекотного літа. А ще – це можливість доповнити творчими нетрадиційними формами проведення День знань і якомога більше дізнатися про лікарські та ефіроолійні рослини, особливості їх збору та культивування, з проблемами, пов’язаними зі збереженням запасів лікарських рослин, відновленням природних ресурсів та підтримкою екологічної рівноваги.

Пропонуємо рецепти приготування смачних, цілющих, оздоровчих та запашних фіточаїв.

 

Чай «Холодок»

Він не лише утамує спрагу, а й посприяє зміцненню імунітету. Для його приготування   необхідний   лише    тандем    м’яти    (3 листочки),    лимону    (1 шматочок) та 200 мл окропу. Чай можна вживати охолодженим. Смачного!

 

Чай «Ранковий»

Внести багато літа в тихий осінній ранок буде дуже корисно. Кілька гілочок малини, гілочка з трьома-чотирма листочками м’яти, половина чайної ложки меду та 0,5 л окропу. Ви отримаєте свіжість і душевну рівновагу. М’ята і малина чудово поєднуються за смаком, і при цьому доповнюють корисні властивості один одного. При цьому такий чай можна пити без обмежень.

Такий чай гарантує гарний настрій протягом дня.

 

Чай-асорті «Тисячі думок за один урок»

Ви бажаєте зміцнити нервову систему? Тоді ми вам пропонуємо рецепт чаю-асорті «Тисячі думок за один урок».

Склад:

трава звіробою – 1 ч. ложка листя м’яти – 1 ч. ложка трава чебрецю – 1 ч.ложка окріп – 250 мл

Спосіб приготування. Обдати окропом фарфоровий чайник. Висипати в нього необхідні інгредієнти. Залити кип’ятком. Залишити на 10 хвилин. Смачного!

 

Чай-асорті «Сучасні ритми»

 

Для зміцнення опорно-рухової системи рекомендуємо приготувати та спробувати чай-асорті «Сучасні ритми» за таким рецептом: у фарфоровий чайничок  всипати   по  ½   чайної  ложечки  суцвіття   ромашки   та   кульбаби, 1 гілочку верби. Залити суміш 200 млокропу. Настояти 10 хвилин. Чай готовий. Смачного!

 

Чай «Полівітамінний +»

Для приготування такого напою можна враховувати особисті вподобання та смак. Усе надзвичайно просто: у фарфоровий чайничок всипати ½ чайної ложечки суцвіття ромашки, 2 листочки чорної смородини, 3-5 шт. плодів шипшини, горобини чорноплідної та калини. Залити суміш 500 мл. окропу. Настояти 10 хвилин. Чай готовий! За бажанням можна додати мед чи лимон. Смачного!

Пам’ятка збирачеві лікарських рослин

Лікарські трави зберігають свої цілющі властивості недовго.  Кора,  корені – 3-4 роки, листки; трава – 1-2 роки. Отже, не заготовляй трави про запас!

Збирати лікарські рослини можна тільки в суху погоду, краще зранку, після того як підсохне роса.

Сушити – в теплому, добре провітрюваному приміщенні, на горищі чи  під навісом.

Збирай тільки нижні листки, щоб не зашкодити цвітінню й плодоношенню рослини.

Не поспішай заготовляти корені, кореневища. Нехай поспіне насіння.

Зірвеш усі квіти – не буде насіння, плодів, а отже, не буде сходів на наступний рік. Так само не можна зламувати всі квітучі пагони.

Якщо збираєш кору, акуратно зріж гілку з куща чи дерева з того боку, де вони густіші, зріз замасти садовим варом, фарбою для підлоги чи хоч би жовтою глиною.

Заготовляти лікарські рослини на одному і тому самому місці можна не частіше, ніж один раз на три роки.

Серед лікарських рослин є також отруйні, а тому не можна торкатися губ, носа, очей, не вимивши добре рук.

Збираючи лікарські рослини, пам’ятай, що не тільки тобі одному вони потрібні. Вони необхідні багатьом людям сьогодні, завтра, через рік, завжди.

Скачати матеріали для проведення Першого уроку 2019: Фітовітальня «Феєрія»

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments