Екологічний квест «Країна Еколандія». Перший урок 2019.

Екологічний квест «Країна Еколандія»

Закутаєва Н.О.,

методист комунального закладу «Кіровоградський обласний центр еколого- натуралістичної творчості учнівської молоді»

Лоцман Т.В.,

методист комунального закладу «Кіровоградський обласний центр еколого- натуралістичної творчості учнівської молоді»

Шабанова Л.С.,

керівник гуртка комунального закладу «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді»

 

 Методичний коментар. Пропонуємо День знань, особливо його творчу частину, провести на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» у нестандартній та цікавій формі заходу – квесту. На свіжому повітрі – у чудово облаштованому «зеленому класі», дослідницьких майданчиках, рекреаційних зонах –діти знайомляться з різноманіттям природи, вивчають рослинний та тваринний світ, залучаються до практичної діяльності з розв’язанням проблем навколишнього середовища.

Сьогодні квест став улюбленою формою роботи дітей. Оскільки переважають пошукові, а часто й пригодницькі та ігрові прийомі. Основним принципом квесту є покрокове виконання низки різноманітних логічних дій, спрямованих  на  отримання  кінцевого  результату:  завдання → запитання →

пошук  відповіді→   аналіз   отриманої   інформації→    перехід   до  наступного

запитання. Запропонований квест є командною грою, обов’язковою умовою його проведення проведення є спільність дій учнів. Шукаючи відповіді на запитання, розв’язуючи екологічні задачі, розгадуючи загадки, вони не тільки самі вчаться, а й навчають одне одного, обмінюються досвідом і знаннями. Спільність дій сприяє й тому, що інформація, яка була невідома одній дитині, або забута нею, засвоюється і запам’ятовується в умовах підвищеної емоційності, яка створюється у тому числі й завдяки командній роботі.

Важливо, що під час проведення квесту реалізується низка пріоритетних завдань, зокрема: формування ціннісного ставлення до живої природи; розвиток екологічної культури, віри у свої сили та усвідомлення власної потреби в діяльності, спрямованій на захист і збереження природи; виховання наполегливого прагнення до активної охорони та відновлення навколишнього природного середовища.

 

Опис гри «Екоквест»

Маршрут квесту складається з контрольних пунктів (далі – КП) та відрізків між ними. Для проходження маршруту команда зобов’язана відвідати всі КП. Відрізки між контрольними пунктами кожен учасник команди долає пішки.

 

У встановлений час старту учасники команди отримують завдання, в якому зашифрований перший КП.

Знайшовши відповідь, діти направляються до КП, там знаходить наступне завдання (або їм передає його Агент). І так до фінішу.

Всі завдання, які команда має виконати під час квесту, діляться на два

типи:

  • Основні – ті, які команди мають виконати для того, щоб знайти

наступний КП;

  • Бонусні – ті, які даватимуться Агентами учасникам на деяких КП, за найкращий або найгірший рівень виконання яких даватимуться бонусні бали – екосмайлики.

Правила проведення квесту

  • кожна команда добровільно обирає собі капітана, назву і девіз;
  • капітан відповідає за дисципліну членів команди;
  • результат проходження маршруту визначається за сумою часу та одержаних штрафних і бонусних балів (екосмайликів);
  • протягом гри команда отримає додаткові бонуси (екосмайлики);
  • час проходження маршруту враховується тільки в разі прибуття на фініш усіх зареєстрованих учасників. Якщо команда приходить на фініш без одного з них, вона займає місце після всіх суперників, які фінішували повним складом;
  • на КП, де є Агент, наступне завдання видається тільки після того, як прибув останній учасник команди.

Хід заходу

Вступне слово.

 Ведучий:О, вельмишановні та наймудріші юні екологи!

Дуже давно у нашому екологічному центрі заховано скарб. Він буде ваш, але ви його повинні знайти! Кожна команда отримає карту маршруту.

Для того, щоб знайти скарб, ви повинні пройти іспити: відгадати за описом Агента (переодягненого персонажа), який знаходиться на кожній зупинці. Після цього отримайте у нього завдання. Виконавши всі завдання, ви отримуєте бонусні бали (екосмайлики). За їхньою кількістю визначається переможець, який матиме право отримати ключ від скриньки зі скарбом.

Нехай допоможуть вам знання, ерудиція та кмітливість!

Пошуки наші починаються з першої станції: Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

 

Зупинка №1 «Квіткова галявина»

На першій зупинці «Квіткова галявина» вас чекає зашифрований Агент, відгадайте, хто він, за описом: «Він володар квітів, знає всі особливості їхнього розмноження та догляду за ними. Він працює у квітниках, садах, розаріях, створює прекрасні ландшафтні композиції». (Відповідь: квітникар)

 Квітникар: Добрий день мої любі природолюби! Я – Квітникар і уповноважений передати вам завдання від яких залежить перехід вашої

 

команди до наступної зупинки. Виконавши всі завдання, ваша команда отримає бонусні екосмайлики.

Отже, ваше перше завдання:

1.   Відгадай квітку за легендою

Дочка графині була захоплена в полон болотяним царем. Засмучена горем мати щодня ходила на берег болота і гірко плакала. Та одного дня вона побачила чудову білу квітку, пелюстки якої нагадували колір обличчя її доньки, а тичинки – її золотисте волосся. Що це за квітка?

Відповідь: латаття біле.

2.   Відгадайте  квітку,  яка   оспівана  у   пісні   та   впишіть  її   назву (підсупровід музичної презентації)

                       насіяла мати У своїм світанковім краю

Та й навчила веснянки співати Про квітучу надію свою.

 

Червону               не шукай вечорами Ти у мене єдина, тільки ти, повір!

Бо твоя врода – то є чистая вода, То є бистрая вода з синіх гір.

 

                  червонi – юначе безсоння, Кохання першого прощальний знак. Квітнуть, зорiють, як раннi надiї,

І цвiт нев’янучий горить у нас.

 

Заснули                 біля хати, Їх місяць вийшов колихати. І тільки мати не засне,

Мати не засне – жде вона мене.

 

Білі                , білі                     – незахищені шипи Що зробив з вами сніг і мороз, і лід вітрин голубих?

Люди прикрасять своє свято вами лиш на кілька годин, І залишають вас засихати на білім холоднім вікні.

 

А прийде весна, забуяє все, Усміхнеться сонце – манія, Ми підемо удвох

В цей казковий сад,

Де чарує нас                    !

 

Ніжно цвіте в Карпатах

                     хрещатий

 

Вітер повіяв, дощ полива.

 

Сині, сині                        Понесу до Наталки Понесу я коханій дівчині.

Відповіді: чорнобривці, рута, мак, мальва, троянда, конвалія, барвінок, фіалка.
  1. Чорний ящик

Відгадавши загадку ви дізнаєтесь, що знаходиться у ньому та знайдете бонусний екосмайлик , який надає вам право переходу на іншу зупинку.

Виріс він під сонцем пекучим

Товстим, соковитим, колючим. (Кактус)

Взимку віконний, влітку балконний. Його листочок пухнастий і запашний. А яскраві квіточки в шапки збираються,

Взимку, навесні і влітку розпускаються. (Калачик або пеларгонія)

В будинок, за прикметами, приносить дохід. Стовбур товстий, і листочки схожі на монетки. Швидко зростає, повітряні корені має.

Що за рослина, хто відгадає? (Грошове дерево або товстянка)

Рослина з довгими зеленими листочками, зібраними у пучки, із середини яких виростають довгі звислі стрілки з білими квіточками. (Хлорофітум)

 

Зупинка №2 «Веселий городик»

Наша наступна зупинка «Веселий городик». Відгадайте за описом Агента:

«Він живе на городах. Має страхітливий вигляд, відлякує птахів та звірів. Охороняє городину». (Відповідь: опудало)

 Опудало: Доброго дня, мої веселі та кмітливі! Я – Опудало і охороняю цей веселий город. Щоб пройти до наступної зупинки, ви повинні виконати наступні завдання:

1.   Інсценізація рольової екологічної казки «КОЛОБОК НА ГОРОДІ».

Діти витягають з мішечка фантики з ролями: Колобок, Гарбуз, Морква і т.д. Ведучий тримає напоготові мішечок з масками і наділяє ними всіх акторів, які беруть участь у казці. Колобок – головний герой, отримує від ведучого аквагрим – червоні щічки.

У деякому царстві, у деякій державі на лісовій галявинці стояв невеликий круглий Будиночок. Він був живий. Навколо Будиночка росли казкові Квіти. Вони вже відкрили сонечку свої пелюсточки і посміхаються жовтими серединками. А своїми листочками – руками махають на вітрі. Таку красу запилюють веселі Бджілки і співають свою комашину пісеньку: «Ми Бджілки, Бджілки, Бджілки, дзижчимо, дзижчимо, дзижчимо і медок збираємо, потім його їмо!». А тут звідки не візьмись прилетів величезний волохатий Джміль і

 

так голосно задзижчав, що Бджілки тихенько сіли на Квіти і замовкли. Джміль теж сів і став збирати пилок із казкових Квіточок. А наш живий круглий Будиночок дуже любив нюхати Квіти і співати з Бджолами. Від радості він затанцював…

Але хто ж міг жити в такому круглому будиночку?

А жив у ньому круглий-прекруглий, рожевощокий Колобок. Але він був не простий, а тямущий, завжди знав, де росте щось смачненьке та солоденьке.

Ось одного разу вирішив Колобок підкріпитися на чужому городі. Котиться-котиться Колобок і пісеньку співає. І раптом відкривається перед ним небаченої краси картина: сидить у землі великий соковитий жовтий Гарбуз, міцно вчепився своїми коренями в матінку-землю, вусами і листям завив усе навколо себе. А поряд росте Морква, красується своїм зеленим павутинчастим листям. Розкидав своє пишне листя і Буряк, створюючи тінь для комах.  Посеред городу росте велика пахуча Яблуня. А Яблук на ній видимо-невидимо, всі між собою перегукуються. Аж розгубився наш Колобок. З чого б почати свій сніданок?

Став він думати та гадати: «Дітям вранці спочатку дають гарбузову кашу. Ось і я почну з Гарбуза». Підкотився Колобок до нього. Покатав-покатав його з одного боку на інший, а Гарбуз заохав, заскрипів від радості. Відкусив наш герой шматочок, наситився – і далі покотився. Став він Моркву пробувати. Підкопав земельку трішки і висмикнув одну. Смачна, соковита попалася! Захрумтіла Морквочка на зубах Колобка. Не доїв він її і забрав з собою, щоб потім підкріпитися, коли стане голодним.

Став Колобок до Буряка пробиратися. І вирішив не їсти його, а соку напитися. Підняв він свої зелені листочки, і напився Колобок свіжого соку.

Але раптом звідки не візьмись налетів сильний Вітер. Гуде над головою, все на шляху зносить, нікого не шкодує. Затремтіла Яблунька і посипалися на землю наливні Яблучка. Падають і скрикують. А Колобок швиденько назбирав їх у кошик і додому зібрався. Та не так сталось, як гадалось.

Прийшов поглянути на свої володіння Садівник. Узяв він граблі, лопату і візок. Але раптом побачив Колобка. Став лаятися Садівник, що той украв його овочі та фрукти і вигнав Колобка. А сам узяв лопату, викопав усі овочі: Буряк, Моркву, забрав Гарбуза – і поклав у візок. Потім зібрав золоті Яблучка і поклав теж у візок поруч з овочами. Граблями вирівняв землю і завдав їх на плечі разом з лопатою. І повіз у льох запаси на зиму.

А Колобок довго дивився йому вслід зі сльозами на очах і вирішив, що йому виправлятися потрібно, теж на зиму запасатися треба, але вже на наступний рік. Прийшов він у свій улюблений круглий будиночок, сів і почав записувати, які овочі та фрукти потрібно заготовити. Давайте йому допоможемо всі разом, діти! (Діти називають всі овочі і фрукти, які знають).

Ось і казці кінець. Їжте овочі та фрукти – будете здорові!

 

2.   Загадка на кмітливість.

Відваром цього овоча в давнину користувалися як дезинфікуючим засобом, і, природно, їли і вареним і сирим. Потрапив він до нас з Візантії. Назва походить від полського слова burak. (Буряк)

3.   Чарівний мішечок

Давши відповідь на запитання, ви дізнаєтесь, який овоч знаходиться у

«чарівному мішечку». За відповідь отримуєте бонусний екосмайлик.

Перший овоч, який випробував на собі невагомість – його виростили на космічному кораблі «Колумбія» у жовтні 1995 року. (Картопля)

Який овоч у XVII столітті в результаті селекції змінив свій колір з фіолетового або білого на помаранчевий? (Морква)

 

Зупинка №3 «Ліс»

Відгадайте за описом Агента: «Його вважають царем лісу і чаклуном. На вигляд він схожий на людину. Очі зелені, як мох, і вночі світяться. Брів і вій немає, а ще правого вуха. Може перетворюватися на будь-якого лісового звіра або рослину. Живе в барлозі або в старому дуплі дерева. Заплутує стежки в лісі, щоб людина не змогла вийти з нього» (Відповідь: лісовик)

 Лісовик: Добрий день! Я – Лісовик. Щоб знайти далі дорогу, вам потрібно виконати такі завдання:

  1. Ви заблукали в лісі. В давнину у цьому звинувачували Лісовика, щоб його обдурити, потрібно було дещо зробити: сісти на пеньок і щось зробити зі своїм одягом та взуттям. Покажіть, як треба вийти з лісу, щоб обдурити Лісовика. (Одяг надягти навиворіт, взуття поміняти з правої ноги на ліву і просуватися задки, не озираючись)
  2. Загадки на уважність. Кому колискову співає зима? Ану перевір, чи помилки нема. Взимку сплять ведмідь, їжак, Черепаха і ховрах,

Куцоногий борсучок, Товстощокий хом’ячок, Спить в землі сліпенькийкріт. Помилку знайти нам слід!

Хто з них не впадає в сплячку? Чи розв’яжете задачку? (Кріт)

 

На неї птах сідає, Вона його гойдає. А Гна Б змініть –

Звірятком стане вмить. (Гілка – білка)

 

За назвою якого дерева названо місяць року? (Липа – липень)

 

3.   Розгадайте   кросворд   «Бережіть   природу,   бережіть   ліс!»   та отримай бонусні екосмайлики.

Запишіть   в   клітинки   кросворду   дерева,   які   зустрічаються   в   лісі,

користуючись буквами-підказками.

Край шляху білявка стоїть молода, Її прикрашає зелена фата. (Береза)

 

Плаче красуня над річкою: Пов’язала б коси стрічкою, Та вітер весь час налітає

І коси мої розплітає. (Верба)

 

Весною зеленіла, влітку загоріла,

Червоні корали восени наділа. (Горобина)

 

Кожний мій листок різьблений Осінь пензлем восени

В колір жовтий і багряний Розмальовує мені. (Клен)

 

В золотий клубочок Схований дубочок. (Жолудь)

Одягнула кожушок Із зелених голочок, В усі пори року

Стоїть в нім нівроку. (Ялина)

Влітку рясним цвітом покриваюся, Пахощі солодкі чути вже здаля, Але поки квітну – часу не втрачай

З моїх квіток взимку можеш пити чай. (Липа)

У зеленім кожушку, В кістяній сорочці,

Я росту собі в лісочку,

Всім зірвати хочеться. (Горіх)

Стовбур жовтий, мов янтар, Досягає стеля хмар,

І колючі, й довгі, й тонкі На гілках зелені голки.

Шишок безліч, та маленькі,

І не довгі, а кругленькі. (Сосна)

Зупинка №4 «Наукова»

Відгадайте за описом Агента:

Він працює в лабораторії. Для роботи використовує пробірки та різні хімічні сполуки. Проводить досліди та експерименти. (Відповідь: науковець)

 Науковець: Доброго дня! Я – Науковець. Щоб рухатись далі, вам потрібно виконати практичні завдання (квестерам видаються лабораторні картки):

Картка № 1. Визначення прозорості води

Покладіть на стіл газету. Над нею розмістіть мірний циліндр на відстані   5 см. Наливайте річкову воду до тих пір, поки можливо читати текст газети.

Виміряйте висоту водяного стовпа, крізь який можна читати текст. (Для питної води прозорість має бути більше 30 см)

Картка № 2. Визначити колір води

Порівняйте колір дистильованої води і річкової. Прокоментуйте побачене. (Якщо у воді присутні солі феруму та гумінових кислот, які утворюються внаслідок гниття рослинних решток, вода матиме жовтуватий відтінок. Зелене забарвлення спричиняє інтенсивне розмноження зелених водоростей.)

Картка № 3. «Зрошувальна система»

Поставте порожню склянку на рівну поверхню. Наповніть іншийпосуд водопровідною водою і поставтейого поряд з першим. Закріпіть металевий ланцюжок і стрічку з тканини у порожній склянці, а інші кінці опустіть у ту, що

 

з водою. Що відбувається? Чому? (Вода просочується уздовж смуги тканини й капає в порожню склянку. По металевому ланцюгу вода не піднімається. Молекули рідини проникають у волокна тканини й заповнюють крихітні простори між ними: вода «переїжджає» вгору. А ось ланцюг складається з металевих ланок. Тут немає волокон, по яких вода може підніматися.)

Зупинка № 5 «Острів Еколандія»

Відгадайте за описом Агента: «Людина, яка професійно займається охороною навколишнього природного середовища». (Відповідь: еколог)

 Еколог: Доброго дня! Я – Еколог, і живу на цьому чудовому острові Еколандія. Ви подолали довгий і складний шлях, виконуючи всі завдання. Це ваша остання зупинка. Виконавши всі мої завдання, ви отримаєте бонусні екосмайлики, які допоможуть вам відшукати ключ від скарбу.

1.     Тестові завдання

Підкресліть правильну відповідь.

  • Більшу частину сміття, що забруднює Землю, становить: А. Пластмаса

Б. Скло В. Метал

  • Перш ніж розпочати утилізацію відходів, їх необхідно: А. Розсортувати

Б. Зібрати в одному місці В. Розкришити

  • Пляшка або банка з пластмаси, покинута в лісі, пролежить без зміни: А. 10 років.

Б. 50 років.

В. 100 років і більше

  • Викинутий папір «з’їдять» невидимки-мікроби за: А. 1-2 роки

Б. 5-8 років

В. 20 і більше років

  • Найбільш ефективний   шлях  боротьби  з   наростаючою  кількістю відходів, що потрапляють у навколишнє середовище:

А. Їх захоронення

Б. Розробка правових механізмів регулювання процесу. В. Рециркуляція (повторне використання відходів).

2.     Золоті розсипи смітників острова Еколандія.

 Еколог: Щоб виконати це завдання, вам потрібно прибрати сміття та відшукати наступне завдання.

Екологічна майстерня (виготовлення з зібраних побутових відходів різних виробів).

 Ведучий: Дорогі діти, ми з вами залишаємо цей чудовий острів, але не прощаємося. Нас чекає журі, яке визначить володаря ключа та скарбу – переможця квесту.

Підсумок змагань. Нагородження переможців призами.

Скачати матеріали для проведення Першого уроку 2019 “Екологічний квест «Країна Еколандія»”: конспект

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments