Безвіз – Європа без кордонів. Перший урок 2021

Перший урок 2021 присвячений євроінтеграції України

Безвіз – Європа без кордонів

11 червня 2017 року – Набрання чинності рішення Європейського Союзу про безвізові поїздки для громадян України до держав-учасниць Шенгенської угоди

Впродовж багатовікового історичного процесу Україна неодноразово демонструвала свою європейськість та прагнення посісти відповідне місце у європейської співдружності. Повага до прав та свобод людини, демократії і парламентаризму, громадянської ініціативності та людиноцентризму, прагнення до високих стандартів освіти і соціальних гарантій – це той наратив, що ідентифікує нас як європейське суспільство.

Знаковим для євроінтеграційного поступу нашої держави став 2014 рік. 21 березня в Брюсселі було підписано політичну частину Угоди про асоціацію України з ЄС. Фактично, європейське співтовариство визначило спектр реформ, проведення яких гарантуватиме нам повноправне членство в співтоваристві.

Однією з ключових цінностей і невід’ємним атрибутом ЄС є відкритість кордонів. 17 травня 2017 року Брюссель відкрив свої кордони для України, підписавши угоду про безвізовий режим. Кожен громадянин України отримав право на вільний в’їзд до країн Європейського союзу та перебування там 90 днів упродовж півроку.

Ці дві дати є знаковими не тільки для євроінтеграційного шляху України, а й загалом для вітчизняної історії. Але таким успіхам передував тернистий шлях щоденної напруженої роботи «конструкторів» європейськості України. Пропонуємо вам ще раз пройти звивистими шляхами нашої євроінтеграції.

В роки незалежності Україна офіційно стала на євроінтеграційний шлях 14 червня 1994 р. внаслідок підписання угоди про партнерство та співробітництво між Європейськими співтовариствами і Україною. Цей документ започаткував співробітництво з широкого кола політичних, торгівельно-економічних та гуманітарних питань. Крім того, укладено низку галузевих угод та документів міжнародно-правового характеру, згідно з якими здійснюється співробітництво між Україною та ЄС.

7 травня 2009 у м. Прага Україна стала учасницею ініціативи ЄС «Східне партнерство». Політика Європейського Союзу (ЄС) має на меті зміцнення стосунків зі східними сусідами ЄС і є продовженням східного напрямку існуючої Європейської політики сусідства.

Євроінтеграція – цивілізаційний вибір України, одна з ключових вимог Революції гідності. У системі зовнішньополітичних пріоритетів України вона посідає особливе місце. Для України європейська інтеграція – це шлях модернізації економіки, подолання технологічної відсталості, залучення іноземних інвестицій і новітніх технологій, створення нових робочих місць, підвищення конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника, вихід на світові ринки, насамперед на ринок ЄС.

Політичні переваги інтеграції України у ЄС пов’язані зі створенням надійних механізмів політичної стабільності, демократії та безпеки. Зближення з ЄС є гарантією, а виконання його вимог – інструментом розбудови демократичних інституцій в Україні. Крім того, членство у ЄС відкриє шлях до колективних структур спільної безпеки Євросоюзу, забезпечить ефективнішу координацію дій з європейськими державами у сфері контролю за експортом і нерозповсюдження зброї масового знищення, дасть змогу активізувати співробітництво в боротьбі з тероризмом, організованою злочинністю, контрабандою, нелегальною міграцією, наркобізнесом тощо.

Невід’ємною складовою євроінтеграційних потуг України є отримання «безвізу». Підписання угоди про безвізовий режим України з ЄС відбулося у Страсбурзі 17 травня 2017 року, за присутності президента України Петра Порошенка та голови Європейського парламенту Антоніо Таяні. Один із ключових принципів функціонування ЄС – вільний рух людей, товарів, послуг, фінансів в межах співдружності. Відкритість кордонів Європейського союзу для України є своєрідним меседжем про готовність європейців прийняти нас у співдружність.

Членство в Європейському союзі – це можливості, інституційна, матеріально-технічна, політична та експертна підтримка, за допомогою якої ми зуміємо розбудувати Європу в Україні.

* * *

Важливі факти з історії Євросоюзу та європерспектив України

Інтеграційні процеси в Європі, що почалися після закінчення Другої світової війни, на початку XXI ст. досягли значної інтенсивності і масштабів. Нині в рамках Європейського Союзу об’єдналися 27 держав-членів із населенням близько 441 млн чол. На базі господарських організмів держав- членів ЄС створений гігантський народногосподарчий комплекс, який протягом тривалого часу демонструє швидкі темпи розвитку, забезпечуючи високий рівень життя, добробуту і соціального захисту населення. Досягнення соціальної ринкової економіки зумовлені глибокими демократичними перетвореннями, сталими структурами громадянського суспільства і захисту прав людини.

Європейський Союз (ЄС) – European Union (EU) – це об’єднання країн Європи, які через створення спільного ринку, економічного та валютного союзу, а також шляхом реалізації спільної політики й діяльності мають на меті забезпечити безперервне економічне зростання, соціальний розвиток і згуртованість держав-членів. Держави ЄС створили спільні інституції, яким делегували частину своїх національних повноважень для того, щоб рішення в певних сферах загальних інтересів могли ухвалюватись демократичним шляхом на загальноєвропейському рівні. ЄС не бере за основу жодну з моделей національної держави: не є ані федерацією, ані конфедерацією. Це винятковий зразок об’єднання, у якому держави-члени виступають як незалежні та суверенні суб’єкти, які об’єднують свої можливості у багатьох сферах, де мають спільні інтереси.

Поняття «Європейський Союз» запроваджено із дня вступу в дію Маастрихтського договору про Європейський Союз (01.11.1993 р.) як поєднання наднаціональної (Європейська Спільнота) і міжурядових складових.

У результаті політики розширення ЄС отримав спільні кордони з Україною 1 травня 2004 року, коли до союзу приєдналися десять країн, у тому числі Польща, Угорщина, Словаччина. Наразі спільна протяжність кордонів України та ЄС становить 1390,742 км. Протягом багатьох років правовою основою відносин між Україною та ЄС була Угода про партнерство та співробітництво від 14 червня 1994 року (набула чинності 1 березня 1998 р.). Угода надає широкі можливості перетворень у політичних, торгівельно- економічних та гуманітарних питаннях. У листопаді 2013 року на саміті у Вільнюсі очікувалось підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Однак, 21 листопада 2013 року Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до підписання угоди з Євросоюзом. Унаслідок цього по всій Україні розпочались масові акції протесту.

  • 21 березня 2014 року в Брюсселі було підписано політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС з участю українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Ця подія дала поштовх укладенню цілої низки документів, які фіксували все тісніше зближення України та ЄС:
  • 27 червня 2014 року – Президент України Петро Порошенко підписав другу (економічну) частину Угоди про асоціацію з ЄС. Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Угода про асоціацію є початком вступу України в ЄС. Того ж дня Комісар ЄС з питань розширення Штефан Фюле заявив, що він вірить у майбутнє членство України в ЄС.;
  • 16 вересня 2014 року Європейський парламент ратифікував Угоду про асоціацію між Україною і Європейським Союзом синхронно з Верховною Радою України (у вигляді телемосту технологією Бкуре);
  • З 1 листопада 2014 року вступило в силу тимчасове застосування Угоди про Асоціацію;
  • 23 лютого 2017 року Верховна Рада ратифікувала Угоду між Урядом України і Європейським Союзом про участь України у програмі COSME.

Щоб приєднатися до Євросоюзу, держава-заявник має задовольняти політичні та економічні умови, загальновідомі як Копенгагенські критерії (в честь минулого в Копенгагені саміту 1993 року): демократичний уряд, що визнає верховенство закону і відповідних свобод та інститутів.

Відповідно до Маастрихтського договору кожна поточна держава -член, а також Європарламент повинні прийти до згоди з приводу будь-якого розширення. Вступ до ЄС відбувається в кілька етапів:

  1. Підписання Угоди про асоціацію;
  2. Включення в офіційну програму розширення ЄС;
  3. Подача заявки на вступ;
  4. Отримання статусу кандидата в члени ЄС;
  5. Вступ до ЄС.

Україна знаходиться на першому з цих етапів. ЄС відкрив кордони для України. Документ про безвізовий режим було підписано 17 травня 2017 року, а сам безвіз набув чинності за 20 днів – 11 червня 2017 року. Безвіз для українців підтримала більшість депутатів Європарламенту. А до того комітет Європейського парламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ затвердив проєкт резолюції щодо безвізу для України. Уже починаючи з літа 2017 року, без візи можна було відвідати практично будь-яку країну ЄС.

Щодо сучасного стану ЄС: опитування постійно засвідчують, що більшість європейців цінують основні переваги європейської інтеграції, але стурбовані деякими напрямами діяльності та змінами в ЄС. «Втім, – як засвідчує великий знавець історії ЄС Десмонд Дайнен, – у добу швидкої глобалізації та поширення загальної непевності європейська інтеграція видається важливішою, ніж будь-коли. Те ж прагнення безпеки та економічного добробуту, яке надихало засновників Європейської Спільноти, лежить сьогодні в основі ЄС, хоча регіональні й глобальні обставини докорінно змінилися». На теперішній час створені умови для ознайомлення європейської спільноти з Україною шляхом надання інвестицій, розвитку туристичної сфери. Європейська інтеграція України – це шлях глибинних реформ у всіх основних сферах суспільного, політичного та економічного розвитку нашої країни. Усі зазначені реформи повинні призвести до того, що Україна має перетворитися в економічно і соціально розвинену країну з Європейськими цінностями.

Сьогодні Україна впевнено крокує фінальним відтинком євроінтеграційного шляху, на завершальному етапі реформа правоохоронної та судової системи, децентралізація, створення антикорупційної прокуратури… Успішне завершення вищезгаданих реформ ознаменує офіційний вступ України до Європейського Союзу.

Основні події:

  • 21 березня 2014 року в Брюсселі було підписано політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС;
  • 27 червня 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав другу (економічну) частину Угоди про асоціацію з ЄС;
  • вересня 2014 року Європейський парламент ратифікував Угоду про асоціацію між Україною і Європейським Союзом;
  • 23 лютого 2017 року Верховна Рада ратифікувала Угоду між Урядом України і Європейським Союзом про участь України у програмі COSME;
  • травня 2017 року підписано угоди про безвізовий режим України з ЄС;
  • 11 червня 2017 року набрання чинності рішення Європейського Союзу про безвізові поїздки для громадян України до держав-учасниць Шенгенської угоди.

Список використаних джерел

  1. Безвізовий режим: як це працюватиме [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://glavcom.ua/publications/bezvizoviy-rezhim-rano-raditi-koli-chekatita-yak- bude-pracyuvati-3 74775 .html.
  2. Дайнен Д. Дедалі міцніший союз. Курс європейської інтеграції / пер. з англ. – К.: «К.І.С.», 2006. – 696 с. – С. 123-124.
  3. Мудрий Я.М. Словник-довідник термінів з Європейської інтеграції / за загальною ред. М.Н. Бойцуна, Я.М. Мудрого, О.М. Рудіка. – К: Мілленіум, 2009. – 588 с.
  4. Україна і Європейський Союз [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Україна_і_Європейський_Союз

Завантажити: Конспект Першого уроку 2021 на тему: "Безвіз - Європа без кордонів"

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments