Все, що потрібно знати на ЗНО з хімії 2023

Зовнішнє оцінювання містить 50 завдань кількох типів: з вибором одного правильного варіанта, визначення «логічних пар», питання, які вимагають короткої відкритої відповіді. За правильне виконання всіх завдань учасник може загалом отримати 70 балів.

На відміну від ЗНО, тест НМТ має обмежене коло тем і складається за комп’ютером (після реєстрації ви отримуєте логін і пароль). Обидва види перевірки знань проводяться у визначений час та у визначеному пункті тестування.

Наразі планується, що хімія увійде в додатковий блок НМТ-2023, який вступники складатимуть в окремий від основного блоку день. Завдання формуватимуться згідно з чинною програмою ЗНО. На виконання тесту учасники матимуть 75 хвилин.

Підготовлено за підтримки BukiSchool
Підготовлено за підтримки онлайн-школи BukiSchool: https://bukischool.com.ua/tutors/khimiya/pidhotovka-zno

Які теми та задачі найчастіше трапляються на ЗНО?

Вам слід звернути особливу увагу на типові задачі на визначення:

  • масового складу суміші;
  • маси одержаного осаду;
  • масової частки речовини;
  • об’єму речовини, яка потрібна для добування іншої речовини відповідної маси;
  • маси речовини за відомими масовими частками, об’ємом складових речовин та відсотком виходу продукту;
  • маси речовини, що утворилася внаслідок змішування двох речовин;
  • середньої маси суміші;
  • кількості іонів, що утворюються при дисоціації молекул певної речовини;
  • формули продукту окислення речовини;
  • органічної сполуки в реакціях горіння;
  • розчинення осаду в результаті додавання різних речовин;
  • речовини за її хімічними властивостями;
  • густини за повітрям або якоюсь речовиною.

Починайте повторення з назв основних елементів та речовин, які вони утворюють. Це ваша основа основ. Повторіть ознаки, які свідчать про те, що реакція не можлива. Також приділіть увагу темі, як змінюються властивості елементів за групами та періодами. Після цього варто перейти до вправ на розставлення коефіцієнтів за допомогою методу електронного балансу.

Основна частка тестових завдань присвячена як кислотам і солям, так і оксидам та основам. Тобто вам слід ретельно розглянути ці 4 класи неорганічних сполук (особливо колір індикатора в різних середовищах, характерні для них реакції).

Бажано відразу після повторення властивостей розв’язувати 3-4 задачі на відповідну тему. А ще завести окремий блокнот на формули і назви сполук. Чимало абітурієнтів попередніх років зізналося, що найскладнішими виявилися завдання на електричну дисоціацію, у тому числі складання рівнянь за участі іонів. Однак для багатьох учасників тестування окисно-відновні рівняння реакцій і реакції, характерні для металів та неметалів, здалися не такими вже й легкими.

Куди ж без органічних сполук та їх властивостей. Вам точно доведеться визначати класи сполук та їх формули, а ще розуміти генетичні зв’язки між класами сполук з органіки та неорганіки, орієнтуватися в особливостях їх взаємоперетворень.

 

Як організувати свою підготовку до ЗНО з хімії?

Ми підготували орієнтовний алгоритм дій, який допоможе вам не упустити ключові моменти.

Оцініть справжню якість своїх знань на старті

Для цього слід скласти два-три тести за попередні роки, отримати результат і проаналізувати свої помилки. Спробуйте згрупувати свої прогалини за темами і розмістити їх в порядку від найлегшої до найскладнішої.

Орієнтуйтеся на офіційну програму ЗНО

Під час складання графіка повторень не забудьте відкрити і уважно перечитати всі теми та вимови з офіційного джерела. Знайти програму можна на сайті УЦОЯО.

Схема повторення: теорія – практика

Після повторення теоретичних відомостей, наприклад, з органічної хімії, відразу переходьте до тестів з цього розділу. Актуальні завдання з автоматичною перевіркою можете знайти на сайті zno.osvita.ua.

Переходьте до задач після повноцінного опрацювання органіки та неорганіки

Адже в основі розв’язання більшості задач лежать рівняння реакцій.

Тренуйтеся здійснювати обчислення без калькулятора

Під час проведення тестування заборонено використовувати калькулятор.

Репетитор або курси

Для більш якісної та швидкої підготовки зверніться до репетитора або оберіть підготовчі курси. Це гарантує вам надійсніть у розробці планів занять та підборі навчальних матеріалів, а найголовніше – ви отримаєте педагогічний супровід.

Які ресурси слід неодмінно використовувати при підготовці?

Тести ЗНО за всі роки тестування можна знайти на zno.osvita.ua/chemistry. А якщо хочете класифіковані за темами завдання, тоді вам сюди osvita.ua/test/84937.

Що стосується додатків, то найбільшою популярністю користуються: Chemcollective (це справжнісінький симулятор хімічної лабораторії, можна завантажити україномовну версію), Virtulab (додаток з візуалізацією ефектів хімічних реакцій), Chemistry Lab (головна особливість у наочному поясненні механізмів реакцій).

Досить ґрунтовний розбір задач із програми ЗНО міститься на YouTube-каналі педагога Оксани Кривошей. Також можете скористатися довідником з тестами авторства О.Ярошенко, інтерактивним довідником-практикумом за редакцією О.Григоровича, довідником за редакцією М.Гриньової, Н.Шиян, Ю.Самусенка та інших.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments