Студентів можуть мобілізувати до війська у разі загострення на фронті.

Деякі народні обранці — депутати Верховної Ради України — вважають, що останнім часом частина чоловіків призовного віку намагається уникнути мобілізації, вступивши до вишів.

Так, за словами експертки з питань освіти та науки, народної депутатки Юлії Гришиної («партія Слуга народу»), не виключено, що військове керівництво розширить категорії громадян, які підпадають під мобілізацію.

Про це вона сказала у контексті буму на вищу освіту, який спостерігається зараз в Україні. На її думку, у такий спосіб чоловіки рятуються від призову.

Якщо буде необхідно, якщо буде загострення ситуації, то військове керівництво прийме рішення про те, що нам потрібна або загальна мобілізація, або розширення переліку категорій українців, які повинні бути мобілізованими, — наголосила нардепка.

За її словами, якщо це рішення буде прийнято урядом, то статус студента та будь-які інші не зможуть допомогти людині уникнути призову.

Нагадаємо, в Україні не підлягають мобілізації студенти та аспіранти денної та дуальної форми навчання.

Про це йдеться у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Мають право на відстрочку добувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, ― зазначено у Законі.

Відстрочка від призову студентам надається протягом усього періоду навчання у виші.

Проте ця категорія громадян може бути мобілізованою у перехідний період: коли випускник коледжу вступає до вишу, бакалавр вступає до магістратури, випускник вишу вступає до аспірантури чи докторантури.

Вручення повісток студентам не заборонене

Згідно із чинним законодавством, якщо людина, яка отримала повістку, є студентом денної форми навчання, вона не має права її ігнорувати.

У такому випадку громадянин має з’явитися до територіального центру комплектування (ТЦК) із відповідними документами, які засвідчують його статус як студента чи аспіранта денної форми навчання, і посилатися на п. 1 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Всеосвіта

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Exit mobile version