Хто має відстрочку від призову на військову службу при мобілізації

Скачати

Відстрочка від мобілізації
Відстрочка від мобілізації

В Україні розпочалась 4 хвиля мобілізації, яка проходиме аж до червня. Багато відвідувачів сайту, зокрема і вчителі запитують чи мають вони права на відстрочку від мобілізації.

В попередній статті опубліковано список хворіб які звільняють від військової служби.

В даній статті розказано підстави для відстрочки від призову на військову службу при мобілізації.

Статтею 23  Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” визначена категорія громадян, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

До таких громадян належать:

1). заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Частиною 1 статті 25 зазначеного закону визначено, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень).
В частині 2 статті 25 зазначено, що організація, порядок, обсяги та переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України.
В свою чергу мною було проаналізовано законодавство України і виявилося, що зазначені документи є закритими в доступу, оскільки є документами з грифом “для службового користування”.

Тобто, дуже складно здійснити бронювання за підприємствами, установами та організаціями працівників, які є необхідними для функціонування підприємства, установи або організації в період мобілізації.

Так само, закритим у доступі є перелік посад, які можуть бути заброньованими.

2). визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Така комісія проводиться в обов’язковому порядку при виклику громадянина на мобілізацію та є підставою для можливості або неможливості бути призваним на військову службу.

3). чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ять і більше дітей віком до 16 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання).

4). жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років (такі жінки можуть бути призвані на військову службу в разі їх згоди і тільки за місцем проживання).

До дітей, які перебувають на утриманні відносяться також усиновлені діти.

5). зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

До осіб, що потребують стороннього догляду відносяться особи, які за медичними показаннями (тобто необхідним є висновок лікарсько-консультативної комісії) потребують догляду інших осіб.

6). народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

7). інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

При цьому при оголошенні мобілізації громадяни, які досягли віку для призову  на строкову військову службу та в подальшому мобілізовані, не можуть користуватися підставами для відстрочення, визначеними статтею 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, які є набагато лояльнішими за підстави, наведені вище.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Залишити відповідь