Заспокійливі засоби: панацея чи шкода для здоров’я?

Стрес, втома, нервозність, тривожний сон – поняття знайомі багатьом. Якщо перераховане до Вас не відноситься, можете далі не читати, бо розповідь для тих, хто шукає гарне заспокійливе від нервів, яке допоможе швидко, як жінкам так і чоловікам.

Давайте поговоримо про заспокійливі препарати. Що це таке? Кому та у яких випадках вони потрібні? Який їх механізм дії? Коли необхідно їх застосовувати? Чи не шкідливо це? Давайте розбиратися.

Заспокійливі засоби (седативні засоби) – це група засобів, спрямована на стабілізацію психічного здоров’я, на зниження емоційної напруги, вони впливають на вищу нервову діяльність. Разом з деякими іншими ліками (нейролептиками, транквілізаторами, антидепресантами, психостимуляторами) вони всі входять в загальну групу – психотропні засоби, які надають дії на психічні функції і емоційний стан людини.

Механізм дії

Дія цих засобів побудована на ефекті гальмування нервової системи. Заспокійливі препарати здатні пригнічувати передачу нервового збудження, зменшувати чутливість нервових закінчень, завдяки чому порушуються механізми, що формують неспокійні відчуття (страх, хвилювання, неспокій).

Передача імпульсів в нервовій системі можлива завдяки роботі медіаторів. Медіатори – це хімічні речовини, які формуються в нервових закінченнях і забезпечують передачу збудження з одного нейрона на інший, або з нервового закінчення на робочий орган.

Існують особливості заспокійливих засобів для чоловіків і жінок. Справжнє життя переповнене стресовими ситуаціями. Ритм життя диктує підвищені навантаження як на організм жінок, так і чоловіків. Однак, за результатами досліджень, жінки більш емоційні, і змушені користуватися заспокійливими засобами набагато частіше чоловіків (приблизно в 2 рази більше). Це пов’язано з гормональним фоном жінки. Великий вибір заспокійливих засобів дозволяє застосовувати їх як дорослим, так і дітям. Важливо, пам’ятати, що нервова система у дітей не до кінця сформована, тому частіше дітям призначають рослинні препарати. Дитяча нервова система чутлива до емоційних перевантажень, тому в першу чергу необхідно локалізувати причину стресу, і тільки після використовувати заспокійливі препарати.

Стрес

Які форми вибрати?

На ринку заспокійливі засоби представлені різноманіттям форм. Для дітей до року найчастіше призначають препарати в сиропі, суспензії, трьохрічним вже можна – трав’яні чаї і настої. Таблетки призначають дітям з 6 років, а капсули з 10-12 років. Обмежень для використання заспокійливих засобів по статі не існує. Та можуть бути певні обмеження через медичні протипоказання. Наприклад, вагітним можливо застосовувати легкі рослинні заспокійливі засоби. Сильніші препарати можуть чинити негативний вплив на плід, тому необхідно співвідносити потенційну користь і ризик для дитини.

Досі думаєте чи варто приймати заспокійливі засоби?

Якщо ви відчуваєте постійний стрес, маєте поганий сон і нервозність що значно погіршують рівень життя, пам’ятайте: із цим жити не можна!!!. Що в такому випадку робити? Звичайно, найкращим варіантом є звернутись до психолога чи психотерапевта. Та якщо, по якихось причинах Ви не можете цього зробити, то можна спробувати поприймати легенькі заспокійливі препарати, які мають у своєму складі лише рослинні складники та точно вам не зашкодять. Придбати їх ви зможете у перевіреного постачальника, на сайті компанії amrita.ua.

А ще, для відновлення емоційної рівноваги лікарі рекомендують відпочивати, любити спорт, мати своє хобі, уникати переживань, правильно харчуватися. Але в сучасному суспільстві ці нехитрі приписи виконати складно, а часом і неможливо, тому прийом заспокійливих засобів – це необхідний захід.

Сучасна фармакологія пропонує на вибір лінійку безрецептурних заспокійливих препаратів. Крім швидкого настання ефекту, безпеки використання, необхідно розуміти, будь-який лікарський засіб діє в часовому відрізку, може мати побічні ефекти і протипоказання. Немає такої «золотої пігулки», яка могла б вирішити всі питання, необхідно і людині проявити терпіння і працювати над собою. Важливо, проконсультуватися з фахівцем перед прийомом заспокійливих препаратів, так як необхідно враховувати ще й індивідуальні особливості організму, а також сумісність з іншими лікарськими засобами.

А головне пам’ятати, ми можемо працювати зі своїми емоціями, а заспокійливі засоби лише допомога і підтримка на якийсь час нашому організму.

Тож бережіть свою нервову систему та пам’ятайте, що нервові клітини не відновлюються!

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments