За навчання одного учня на одному уроці педагог отримує 2 гривні 31 копійку, – освітній експерт Володимир Онацький

Днями, на офіційному порталі інтернет-представництва Президента України з’явилася петиція №22/114652-еп де батьки вимагають, аби їм виплачували гроші під час дистанційного навчання, мінімум 35 % від окладу вчителя. Автором петиції є Богдан Анатолійович Удот.

Як виглядає петиція на сайті ЕЛЕКТРОННІ ПЕТИЦІЇ
Як виглядає петиція на сайті ЕЛЕКТРОННІ ПЕТИЦІЇ

Саме ця петиція стала причиною даних розрахунків, які на своїй сторінці у фейсбуці здійснив освітній експерт Володимир Онацький.

Пан Володимир зазначив:

Питання учительських зарплат завжди залишається в полі зору суспільства. Уряд так часто розказує про грошове забезпечення педагогів, що аж перестав озвучувати реальні освітянські ставки. Я розумію заздрість автора петиції, жертви урядової пропаганди, адже він точно думає, що з приходом нової влади мінімальна ставка учителя стала 4000 у.о. І лише в цьому році вона вже зросла на 20 відсотків, а до кінця року зросте ще на 9 відсотків. При цьому, пан Удот точно знає, що молоді педагоги додатково до 4000 у.о. отримали від уряду по 21000 гривень і в 2019, і в 2020 роках.
Автор петиції, безумовно, правий. При дистанційному навчанні батькам доводиться більше уваги приділяти своїм дітям. І батьки заслуговують на компенсацію з боку держави. І хоча зараз учні просто на канікулах, пан Удот вже подумки рахує, скільки ж отримає, якщо від вчителів відняти, а батькам додати.
Тож перейдемо до реальної арифметики, покопирсаємось в учительському гаманці. Учителю-початківцю нараховують зарплатню 6000 гривень на місяць, після сплати податків він отримає за проведених 72 уроки з 30 учнями 5000 гривень. Отже, виходить, що за навчання одного учня на одному уроці педагог отримує 2 гривні 31 копійку.
Автор петиції, треба віддати йому належне, погоджується з тим, що вчителю потрібно все-таки щось заплатити за роботу і претендує лише на 35 відсотків. Отже, за час роботи батька з дитиною держава має компенсувати йому майже 81 копійку за кожну годину. Подальші розрахунки мабуть не потрібні.
Я за те, щоб сім’ї з дітьми отримували від держави допомогу і не лише в період локдауну. Однак, я категорично проти подібних нападок на педагогів. Учителі знаходяться в зоні ризику постійно: в кабінетах немає відстані 1.5 метри між присутніми, діти перебувають без масок, провітрювання здійснюється через кожні 45 хвилин, а щоб захворіти, достатньо 15 хвилин спілкування у замкнутому просторі. І навіть у червоній зоні вихователі та вчителі початкових класів продовжують приймати діток в навчальних закладах. На жаль, деякі батьки починають усвідомлювати реальність загрози лише тоді, коли діти приносять хворобу додому і починає хворіти вся родина. Тож будьмо здорові, толерантні. Бережімо себе!

Думки людей під даним дописом дуже різняться, одні стають на захист вчителів, інші підтримують батьків. І тут варто зазначити, що частково праві і одні і другі. Адже, як би це не було печально, та є частина вчителів, котрі недобросовісно виконують свої обов’язки. І саме через таких вчителів батьки піднімають питання неякісної освіти під час дистанційного навчання та реєструють подібні петиції. Та повертаючись до зареєстрованої петиції, слід зауважити, що є лише невелика когорта батьків, які, дійсно, вартують доплати за навчання дітей.

До вашої уваги, коментар вчителя Дарини Макейчик, яка дуже добре, описала ситуацію як зі сторони вчителя, так і зі сторони батьків:

Я вчитель. Я знаю багато вчителів, хто готується до онлайн уроків, якісно їх поводить, перевіряє домашні завдання. А також я знаю багато тих вчителів, хто просто скидає у вайбер або в Гугл класрум номер сторінки і номер параграфу. Жодного онлайн уроку, жодного пояснення навіть письмового за весь час карантину. І ось я відпрацювавши свої уроки, мушу не просто допомагати з Дом завданням своїй дитині, я мушу згадувати всі предмети і повністю пояснювати матеріал, або наймати репетитора. Тому мене дуже бісять ті вчителі, які карантин сприймають відпочинком і зовсім не напружуються донести хоч якись матеріал дітям. І так, вважаю, що зп такі не мають отримувати, бо не працюють. Тому справедливо їх зп віддати батькам!
Пс: і так, на таких, хто не працює пишу скарги адміністрації. І пропоную безкоштовно навчити користуватися різними платформами для онлайн уроків, але не хочуть((

Тож, дорогі вчителі!!! Для того, щоб не було подібних скарг, виконуйте добросовісно свою роботу, за яку держава вам платить копійки. Або звільняйтесь, і шукайте щось краще… 

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments