Як вибрати ноутбук для дистанційного навчання під час карантину

Через введення карантину, у зв’язку із поширенням коронавірусу, всі українські школярі та студенти змушені перейти на дистанційне навчання. Разом із тим велика кількість сімей стикнулися із проблемою вибору хорошого ноутбука для навчання – адже батькам теж треба працювати, а не ділитися своїм особистим комп’ютером з дитиною. Критерії вибору пристрою для школяра або студента трохи відрізняються від тих, до яких ми звикли: тут головну роль відіграє ергономіка, якісний дисплей і висока автономність. Тож, як вибрати ноутбук для дитини і не переплатити?

Діти з ноутбуком
Діти з ноутбуком

Як вибрати ноутбук для школяра чи студента?

Лептоп здатний замінити практично всі класичні інструменти під час навчання: підручник, ручку, зошит, калькулятор і все інше. І доцільність покупки портативного пристрою не стільки в тому, щоб заощадити на регулярній покупці вищеописаних витратних матеріалів, а щоб підвищити ефективність навчання. Також значно комфортніше мати все і відразу в одному пристрої, ніж возитися з різноманітною начинкою рюкзака. Але на ринку стільки пропозицій, що з цього купити? Як не переплатити? І на що слід звертати увагу? Розглянемо більш детально.

  • Екран

Як показує практика, для більшості батьків на першому місці стоїть здоров’я дитини, а вже потім все інше. В цілому, це правильний підхід, але яким чином здатний нашкодити школяреві нешкідливий лептоп? Правильно, при тривалій роботі посилюється навантаження на очі.

У бюджетних рішеннях стоять далеко не найякісніші матриці, які мають низьку яскравість, невеликі кути огляду і погану контрастність. Сама по собі робота перед монітором не здатна чинити дискомфорт для очей. Велике напруження створює саме неякісне зображення. Щоб зберегти зір, потрібно розглядати моделі тільки з IPS і VA матрицями.

Також не варто купувати занадто компактні рішення, які мають невелику діагональ екрану. Звичайно, будь-який інтерфейс зараз піддається масштабуванню, але в деяких випадках це створює дискомфорт при роботі. Найбільш оптимальними є значення від 14 до 16 дюймів.

Зараз практично не зустрічаються моделі з глянцевим покриттям екрану, але все ж вони ще залишилися на ринку. Для навчання їх краще не брати: в сонячну погоду або при великій кількості джерел освітлення на таких панелях дуже важко розгледіти зображення. Найпоширенішим типом покриття є матовий. Він значно кращий. Але найоптимальнішим вибором можна вважати антибліковий екран, назва якого говорить сама за себе.

  • Автономність

Наступним критерієм вибору є час роботи від акумулятора. Далеко не завжди є можливість сісти біля розетки, особливо якщо говорити про лекції у великих аудиторіях. Щоб просидіти кілька пар поспіль і не думати про рівень заряду, доведеться вибирати пристрій з великою ємністю акумулятора. Відмінним показником є ​​робота в автономному режимі від 7 годин – більшості сучасних лептопів це по плечу. Причому цей показник слабо впливає на цінник, так що автономний пристрій цілком може бути доступним.

Однак слід пам’ятати, що багато розробників завищують реальний час роботи без підзарядки. Іноді заявлені 10 годин можуть перетворитися в п’ять. Чому так відбувається? Все просто: нам кажуть про максимальний час в режимі простою, коли ноутбук не піддається ніякому навантаженню. Звичайно, під час навчання ступінь завантаження комплектуючих дуже невисока, але вона є.

Найбільше споживає заряд акумулятора екран. Це ще одна причина, по якій слід вибрати моделі з середньою діагоналлю. Також не слід викручувати яскравість на максимум – через це ноутбук буде ще швидше розряджатися. Але, як було сказано вище, занадто низький рівень яскравості згубно впливає на зір. Тому звертайте увагу на моделі, які можуть автоматично регулювати яскравість в залежності від навколишнього освітлення і рівня заряду.

  • Ергономіка

Від дисплея залежить не тільки зір дитини і можливості акумулятора, але і ергономіка пристрою. Як правило, моделі з великою діагоналлю мають масу близько 2-3 кілограм. Носити таку «цеглину» з собою досить важко, особливо якщо говорити про щоденне транспортування ноутбука по кілька годин. Крім того, великий лептоп влізе далеко не в кожну сумку і буде займати багато місця на столі – навіть під час роботи вдома.

До ергономіки можна віднести і клавіатуру ноутбука. Підсвічування – далеко не обов’язкова функція для школяра: ви ж не будете змушувати дитину робити уроки в темряві? Інша справа – підсвічування клавіш знадобиться студентам, які можуть працювати за ноутбуком в будь-який час доби.

При виборі ноутбука для дитини обов’язково подивіться на висоту профілю клавіш. Низькопрофільні рішення знижують швидкість набору тексту через погані тактильні відчуття.

Також зверніть увагу на матеріал корпусу. Пластикові рішення, як правило, легші від металевих, але гірше захищені від фізичних впливів. Тому краще придивитися до моделей, корпус яких виготовлений з легкого алюмінію. Тим більше – на них гірше помітні відбитки пальців і пил.

  • Продуктивність

Коли мова заходить про ноутбук для навчання, прийнято вважати, що він не повинні володіти високопродуктивним залізом. Однак це не зовсім так. З одного боку, при роботі в офісних програмах потужна відеокарта не потрібна. Це стосується і оперативної пам’яті: великі обсяги не потрібні. З іншого боку, якщо школяр або студент захоплюється програмуванням, робототехнікою або створенням власних програм, йому буде потрібно пристрій з окремою відеокартою, яка зможе забезпечити високу продуктивність всієї системи.

Те ж саме відноситься і до процесора. Під час навчання можна паралельно виконувати безліч завдань: шукати інформацію в браузері, набирати текст в Word, створювати скріншоти і так далі. Такі процеси сучасні ЦП клацають, як горішки, проте старі моделі будуть справлятися з усім цим не так швидко. Тому для комфортної роботи потрібно мінімум чотирьохядерний процесор. Велика кількість потоків не обов’язково, але бажано.

Те ж саме стосується і вінчестера. Погодьтеся, нікому не хочеться чекати по кілька хвилин, поки запуститься браузер. Щоб не зіткнутися з такою проблемою під час навчання або роботи, варто вибирати моделі з SSD накопичувачем – він здатний в рази прискорити всі процеси за рахунок своєї високої швидкості обробки даних.

Якщо користувач буде зберігати на пристрої багато фотографій або виконаних у процесі навчання проектів, варто віддати перевагу моделям з великим жорстким диском для зберігання файлів.

  • Додаткові особливості

Це досить велика категорія, яка включається в себе всі інші вторинні характеристики ноутбука. Сюди можна віднести, наприклад, інтерфейси. Пари USB-роз’ємів може бути недостатньо в деяких випадках. Особливо якщо користувач буде працювати одночасно з зовнішнім накопичувачем і маніпуляторами. Також важливо, щоб у ноутбука був роз’єм USB-C – для підключення док-станцій і сучасних флешок з типом підключення Type-C.

Якщо ви не вмієте встановлювати операційну систему, то зверніть увагу на встановлене ПЗ. Далеко не всі розробники ставлять на свою продукцію Windows. Дуже часто зустрічаються моделі на Linux або взагалі «чисті» ноутбуки без ОС.

І найважливіше – наявність веб-камери, яка стане в нагоді для дистанційного навчання. Далеко не всі моделі оснащені камерою – наприклад, у популярних ноутбуків Xiaomi її немає.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments