Як відбуватиметься підсумкове оцінювання учнів в умовах карантину? Роз’яснення МОН

Підсумкове оцінювання (тематичне, семестрове та річне) може здійснюватися віддалено, із використанням цифрових технологій для всіх учнів, включно з тими, що здобувають освіту за однією з індивідуальних форм (педагогічний патронаж, сімейна (домашня), екстернат).

Річне оцінювання виставляється з урахуванням результатів оцінювання за перший та другий семестри навчального року.

В.о. міністра освіти Любомира Мандзій, під час прямого ефіру про завершення навчального року та оцінювання учнів під час карантину звернулась до вчителів із проханням не бути суворими під час виставлення оцінок, забезпечити гнучкий підхід до оцінювання учнів та бути поблажливішими. Оцінювання учнів проводити шляхом індивідуальних співбесід, інфомації про виконання завдань, консультацій із батьками.

У міністерстві освіти зазначили, що оцінювання учнів в умовах карантину може здійснюватися в синхронному або асинхронному режимі.

Що це за режими?

Синхронний режим вимагає відповідного технічного забезпечення у вчителів та учнів.

У синхронному режимі учні можуть:

  • виконувати тести або інші перевірні роботи на платформах дистанційного навчання, за вибором вчителя та з врахуванням можливостей учнів;
  • виконувати письмові роботи із використанням відеоконференцій із використанням програм Zoom, Skype та інших;
  • брати участь в усних формах контролю знань індивідуально або в групах із використанням програм Zoom, Skype та інших;
  • брати участь в індивідуальному опитуванні у телефонному режимі;
  • виконувати інші завдання, які пропонує вчитель.

 

Основною особливістю синхронного режиму є те, що оцінювання відбувається у час встановлений вчителем.

При асинхронному режимі учні можуть виконувати завдання у зручний для себе час. Але цей метод є менш об’єктивним.

В асинхронному режимі учні можуть:

  • виконувати завдання вчителя на платформах дистанційного навчання, за вибором вчителя;
  • виконувати письмові роботи у зошитах та надсилати вчителю фото виконаних завдань через електронну пошту, месенджер або інші засоби зв’язку;
  • писати диктанти з використанням аудіо чи відеозаписів, створених та надісланих вчителем;
  • внімати на відео або записувати аудіо усних відповідей та надсилати файли вчителю через електронну пошту, месенджер або інші засоби зв’язку;
  • виконувати інші завдання, які пропонує вчитель.

 

За відсутності засобів інтернет-зв’язку зворотній зв’язок з учнями вчитель може підтримувати в телефонному режимі, а виконані завдання отримувати поштою.

Щоб зменшити ризики необ’єктивного оцінювання, слід:

  • Налаштувати опцію проходження тесту один раз та обмежити час на виконання завдання;
  • Встановити термін для здачі тесту (контрольної, практичної чи самостійної роботи тощо);
  • Повідомляти результати індивідуально після здачі робіт всіма учнями.
  • За необхідності – провести усне опитування за допомогою телефонного чи відеозв’язку.

Поточне та формувальне оцінювання

Поточне оцінювання може здійснюватися в усній та письмовій формах, проводячи тестування, практичні, контрольні, діагностичні роботи, проекти, есе опитування тощо. Кількість робіт, які підлягають поточному оцінюванню та передбачають фіксацію оцінки у класному журналі, слід оптимізувати, щоб не перевантажити учнів.

Підсумкове оцінювання

Підсумкове оцінювання за умов навчання під час карантину може здійснюватися віддалено, із використанням цифрових технологій.

Підсумкова оцінка за семестр виставляється з урахуванням результатів тематичного оцінювання, отриманих учнями під час дистанційного навчання та до його початку, практичних робіт з навчальних предметів природничого циклу, результатів оцінювання різних видів мовленнєвої діяльності учнів тощо. Якщо з навчального предмета не передбачено тематичних підсумкових робіт, підсумкова оцінка може виставлятися за результатами поточного оцінювання. Учні, які не мають результатів поточного оцінювання з об’єктивних причин, можуть бути оцінені за результатами проведення семестрової контрольної роботи.

Тематичні та семестрові підсумкові роботи, які було проведено в умовах дистанційного навчання під час карантину, записуються в класному журналі без зазначення дати їх проведення.

Графік проведення підсумкових контрольних робіт

Графік проведення підсумкових контрольних робіт за ІІ семестр має бути гнучким і тривати не більше 2-х тижнів. Цей графік має бути створений дирекцією школи, з врахуванням того, що у день для одного учня не може бути більше ніж дві контрольні роботи. Графік має бути оприлюднений для учнів заздалегідь, для забезпечення нормальних умов і підготовки учнів до підсумкових контрольних робіт

Як виставляти оцінки у журнал?

Під час будь-якої форми дистанційного навчання вчитель може робити нотатки про перебіг навчання, зазначати оцінки.

Заповнити класний журнал можна буде після карантину, коли вчителі з учнями повернуться до школи. Якщо є, можна вести електронний журнал.

Тематичні та семестрові підсумкові роботи, які було проведено в умовах дистанційного навчання, записуються у класному журналі без зазначення дати їх проведення.

Річне оцінювання виставляється з урахуванням результатів оцінювання за перший та другий семестри навчального року.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments