Як перевірити свій рівень англійської?

Ви створюєте нове або оновлюєте старе резюме і тому цікавитесь, який рівень володіння англійською мовою слід вказати в ньому? Пам’ятайте, що із цим ви повинні бути точними – інакше втратите шанс отримати роботу або роботодавець швидко зрозуміє, що ви завищили свої навички. Тому щоб не вказувати, що знаєте англійську мову, наприклад, на середньому рівні, адже таке нечітке визначення мало що скаже майбутньому роботодавцю, будьте чесними та скористайтеся перевагами єдиної системи оцінювання мовних навичок, запровадженої Радою Європи.

Рівень володіння англійською мовою за стандартом CEFR

Протягом багатьох років було розроблено багато систем, що дозволяють визначити рівень англійської мови, але найпопулярнішою є Європейська система опису мовної освіти (CEFR). Ця шкала розроблена Радою Європи і застосовується в усіх країнах Європейського Союзу.

Система CEFR враховує різні компетенції – говоріння, аудіювання, читання та письмо. Відповідно до шкали є шість рівнів просування:

  • базовий – А1 (початківець) і А2 (базовий);
  • Intermediate – B1 (нижче-середній) і B2 (вищий-середній);
  • просунутий – С1 (просунутий) і С2 (досконалий).

Крім перерахованих вище рівнів, є також три проміжних рівня – А2 +, В1 + і В2 +, але на практиці вони використовуються рідко.

англійська

Мовні рівні CEFR – опис компетенцій

Які знання ви повинні отримати щоб ваші навички відповідали відповідному рівню CEFR? Подробиці дивіться нижче.

Рівень А1 Знання англійської мови на цьому рівні означає, що ви можете розуміти прості повідомлення та що ви засвоїли структуру висловлювань щодо повсякденних ситуацій. Ви також можете вести прості розмови на основні теми, якщо співрозмовник говорить повільно та чітко.

Рівень А2 Рівень A2 означає, що ви можете впоратися з базовими ситуаціями спілкування. Завдяки тому, що ви знаєте базовий словниковий запас і розумієте висловлювання про повсякденне життя, ви можете вести бесіди на основні теми.

Рівень B1 Англійська на цьому рівні означає, що ви опанували основи. Ваш словниковий запас настільки багатий, що ви можете висловити свою думку під час розмови. Ви просто, але зрозуміло висловлюєтеся на знайомі вам теми. Ви можете впоратися з більшістю ситуацій спілкування.

Рівень В2  Ви можете висловлюватися усно та письмово на різноманітні теми. Вам не складно обґрунтувати свою позицію. У вас також не буде проблем вловити свої думки в складних висловлюваннях, які охоплюють як конкретні, так і абстрактні теми.

Рівень C1 Це високий рівень володіння англійською мовою. Ви вільно і спонтанно висловлюєтеся на різні теми, у вас немає проблем з розумінням текстів і ви бачите в них непряме значення. Ви вільно використовуєте англійську мову в соціальних і професійних цілях.

Рівень C2 Ви розумієте все, що чуєте або читаєте (за винятком спеціальних термінів). Ваша мова плавна і точна. Ви можете узагальнювати інформацію з різних джерел, бездоганно відтворюючи викладені в них тези. У вас немає проблем у спілкуванні з іншими людьми.

Як визначити рівень англійської?

І тут ми підійшли до суті. Вам потрібно точно взнати свій рівень англійської (або, можливо, іншої мови, яку вивчаєте). Що у такому випадку робити.  Якщо ви плануєте записатися на курс, дуже ймовірно, що обрана вами школа допоможе вам. До прикладу можете скористатись послугами онлайн-школи англійської EnglishDom, посилання на яку є вище у даній статті. Однак, якщо вам це потрібно для вашого резюме, то ви повинні зробити це самостійно і – в ідеалі – якомога точніше. У цьому вам допоможуть мовні тести. Ви можете шукати їх самостійно в Інтернеті, але тут ми також можемо спростити ваш вибір – ви можете перевірити свій рівень англійської на офіційному сайті школи EnglishDom, за посиланням вище.

Пам’ятайте, навіть якщо результат вас розчарував – не переживайте. Зазвичай після тривалої перерви у навчанні або після тривалого періоду невикористання мови, рівень знання мови значно падає, але повернення до задовільної форми також не вимагає зусиль. Якщо ви запишетесь на курс на рівні, вищому за ваш, нічого не станеться – вам просто доведеться докласти більше зусиль, щоб не відставати від групи. Але це можливо, і це дуже мотивує вчитися – прогрес відбувається швидше, ніж у групі з надто низькими або «якраз правильними» рівнями. Ну, якщо ви не виберете занадто високий рівень – демотивація готова!

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments