Як буде відбуватись навчання у наступному навчальному році,- відповідає Сергій Бабак.

Коли наші діти підуть до шкіл та садочків? Чи тестуватимуть їх на коронавірус? Чи відбудеться ЗНО? Чи продовжиться проект онлайн-освіти після карантину? На ці та інші запитання відповідає голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. 

Коли відкриються школи та дитсадки? 

Все залежить від того, як розвиватиметься епідеміологічна ситуація в країні. Але, як ми і передбачали, поточний навчальний рік діти закінчуватимуть дистанційно. А от наступний… Сподіваюсь, епідемія збавить обертів, і вже 1 вересня ми всі побачимось у класах, аудиторіях і на дитячих майданчиках. Ми піклуємось про здоров’я всіх дітей, а тому, поки пік захворюваності не пройдено, давайте дотримуватися ізоляції.

Чи збільшиться навантаження після карантину, щоб наздогнати програму?

Жодна освітня система не виявилась готовою до карантину. Але нам вдалося швидко відреагувати на цей виклик і за достатньо короткий термін створити «Всеукраїнську школу-онлайн». Проект став можливим завдяки спільним зусиллям Офісу Президента, Міністерства освіти і науки, нашого комітету Верховної Ради, громадської спілки «Освіторія», а також 40 небайдужих педагогів, що зголосилися стати вчителями для всієї країни.

Ми не тільки викладаємо відеоуроки на YouTube МОН, а й залучили провідні телеканали, адже є сім’ї, в яких, на жаль, немає доступу до якісного інтернету, а дітки не мають планшетів чи ноутбуків. Щодня мільйони дітей дивляться відеоуроки по телевізору. Згодом такі ж проекти почали робити деякі інші країни. Ця ідея є вчасною і необхідною, а тому успішною.

Проте, ми не можемо бути впевненими, що всі діти на 100% скористаються нашою допомогою. Через це перший місяць навчання буде для всіх коригуючим. Тобто ми повторюватимемо все, чому мали б навчитися за час карантину.

Чи тестуватимуть дітей на коронавірус перед 1 вересня? 

Теоретично це можливо, але давайте будемо чесними – чи є сенс? Наприклад, ми протестуємо дитину, а через пару днів вона випадково заразиться від перехожого на вулиці. Тоді треба або постійно тестувати, або не тестувати взагалі.

Що важливо, так це дотримуватись усіх санітарних норм, коли ми вийдемо на навчання. На сьогодні МОН і МОЗ спільно розробляють протокол безпеки для проведення ЗНО. Там йдеться про присутність не більше 15 учасників та двох інструкторів в аудиторії, маски, рукавички, дезінфектори, дотримання соціальної дистанції, температурний контроль. Такий самий протокол може діяти і на 1 вересня.

Чи відбудеться ЗНО? 

ЗНО не скасовують. Коли воно відбудеться, залежить від дати кінця карантину. В нас є два сценарії: якщо карантин завершиться до початку червня, ЗНО відбудеться між 25 червня та 17 липня. Якщо ж карантин триватиме до початку серпня, то з 17 серпня до 4 вересня.

Чи змінюються правила подачі документів до вишів? 

Із системою вступу до університетів у нас все добре. Вона працювала до того, працює і вдосконалюється зараз. Є єдина державна електронна база освіти, через персональні кабінети діти подають всі свої документи. Після того, як абітурієнта зараховують до певного ВНЗ, він має особисто прийти і подати оригінали документів. Жодних проблем.

Ми взагалі переходимо на електронний документообіг, і карантинні обмеження лише пришвидшують цей процес. До речі, так само буде зі вступом до школи. Батьки подаватимуть документи дитини онлайн. Кожен заклад оприлюднить термін подачі та перелік документів на своєму сайті. Діджиталізація в дії!

Якою буде освіта після карантину? 

Як раніше вже, напевно, не буде. Ми йдемо до змішаного типу освіти: коли частина навчального процесу переходитиме в онлайн-режим. Що я маю на увазі?

По-перше, ми плануємо розвивати онлайн-школу й надалі. Повністю відзнімемо навчальний рік і залишимо всі уроки у вільному доступі на єдиній безкоштовній електронній платформі. Такий ресурс стане чудовим інструментом підтримки для школярів, які пропустили навчання через відсутність. Достатньо дізнатися у вчителя тему уроку і, перебуваючи вдома з температурою, увімкнути комп’ютер і подивитись урок. Не забувайте, що наш карантин – не вперше. Ще є сезонні карантини (наприклад, через грип) та ситуативні (вітрянка). Платформа допоможе і викладачам, які вийшли на заміну, і батькам, які хочуть ще раз із дитиною пройти будь-яку тему.

По-друге, ми створюємо інклюзивну онлайн-школу. Особисто для мене це дуже важливий момент. Усі діти, незалежно від можливостей, повинні мати рівний доступ до знань. Саме тому ми вже додаємо до відеоуроків титрування для дітей з порушенням слуху і сурдопереклад. Також розпочали робити уроки для дітей з порушенням зору – з тифлоперекладом.

По-третє, якщо є електронна подача документів до школи, є уроки в режимі онлайн, то чому б не зробити електронні щоденники? Паперова звітність як рудимент старої системи має зникнути і тим самим суттєво полегшити життя і вчителям, і дітям, а особливо батькам. Адже ви легко і в будь-який момент зможете подивитися успіхи вашої дитини і вчасно зреагувати, якщо їй потрібна допомога в навчанні.

Це буде ціла система з даними про уроки, успішність та відвідування дітей. Але вона матиме різні рівні доступу. Тобто не буде такого, що кожен зайшов і все про всіх дізнався. Батьки дивляться за своєю дитиною, дитина дивиться за своїми успіхами та успіхами свого класу, вчитель – за класами, в яких він викладає, а от директор – це єдина людина, яка зможе дивитися за успішністю всіх. Бо це її безпосередній обов’язок.

Підсумовуючи, хочу зауважити, що система освіти еволюціонує. Це відбувається на наших очах, і я радий, що ми маємо можливість долучитися до цих змін, які точно допоможуть зробити майбутнє наших дітей успішнішим. Час для цього настав.

https://sluga-narodu.com/

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments