“У школах та університетах багато зайвої бюрократії”. Федоров розповів, як бачить реформу освіти

Освіта має бути пріоритетом для держави. Про це заявив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю “Суспільному”, опублікованому 5 квітня, пише Гордон.

Він розповів, що зараз разом із педагогами представники його відомства й Міносвіти розробляють бачення змін у цій сфері.

“Формується команда заступників, команди департаментів, маємо за кілька місяців сформувати дизайн ключових реформ”, – розповів він.

За словами Федорова, перед системою освіти “великий виклик”.

“У нас 1 млн – навіть трохи більше – дітей, студентів за кордоном, 1,5 мільйона українців навчаються онлайн. За деякими показниками ми вже відстаємо у шкільній програмі від ЄС, США. Але освіта повинна бути пріоритетом для держави. Зараз фокус буде на тому, щоб проаналізувати всі процеси в освіті, зрозуміти, які проблеми потрібно вирішити фундаментально. Це буде стосуватися також і дерегуляції, бо в школах і університетах багато зайвої бюрократії”, – зазначив Федоров.

За його словами, важливий компонент – це контент. Міністр додав, що уряд покращуватиме чинні електронні системи, а також залучатиме експертів до того, щоб генерувати новий матеріал.

Посадовець також зазначив, що ефективна освіта передбачає заняття і онлайн, і офлайн. Але пріоритетом для уряду зараз буде дати можливість якомога більшій кількості дітей навчатися в очному форматі.

“Уже кілька років діти в багатьох регіонах навчаються онлайн. Маємо максимально соціалізувати дітей і повернути їх офлайн, але для цього потрібно вирішити інші проблеми, наприклад, питання з бомбосховищами, яких не вистачає. Міносвіти формує команду, яка буде опікуватися цими питаннями”, – додав міністр.

Контекст:

  • Федоров із серпня 2019 року до березня 2023-го був віцепрем’єр-міністром – міністром цифрової трансформації України. 21 березня повноваження Федорова розширили  – його призначили віцепрем’єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністром цифрової трансформації.
  • 21 березня у Facebook він написав, що у сфері освіти є такі вектори роботи : боротьба з бюрократією, цифровізація, інновації та розвиток мілтек (кластер, пов’язаний із військовими технологіями). Говорячи про боротьбу з бюрократією, міністр висловив сподівання на трансформування навчальних закладів у такі, які підтримують і залучають талановитих викладачів за гідну оплату праці. У питанні цифровізації Федоров анонсував розширення “Дії” на освітній напрям, а також запуск сервісів для школярів, студентів і батьків.
Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments