Що робити, якщо зникне мобільний зв’язок та інтернет?

Життя вас до такого не готувало. Але ми підготуємо.

Чи знали ви, що вам смартфон може створити сітку зв’язку? Без мобільного зв’язку та інтернету.

Ця штука має назву mesh — щільна мережа. Фішка в тому, що телефони з установленим спеціальними програмами-чатами напряму вишукують інші такі ж телефони. Чи то через спільні точки доступу Wi Fi (навіть без інтернету) чи то через Bluetooth який може сягати 100 метрів. Саме через такий зв’язок можна передати повідомлення далі адресату. І це може врятувати вам життя.

Щоб отримати зв’язок без зв’язку вам потрібно сформувати ланцюжок з пристроїв. Для цього встановіть собі та своїм рідним ці програми:

🪓 Bridgefy. Доступна для Android та iOS (але з iOS працює дуже нестабільно). Має один суттєвий недолік: для реєстрації в мережі треба хоч раз запуститись з доступним інтернетом. Тобто коли грім вдарить, ставити її буде пізно. Для того, щоб створити контакт треба бути на невеликій відстані один від одного.

Завантажити: Bridgey для AndroidiOS

🪓 Briar. Доступна тільки для Android. Версії для iOS немає, зате вона може починати працювати повністю оффлайн, а значить, якщо у вас буде apk цієї програми, ви зможете роздавати його і розширювати меш навіть в умовах повної відсутності інтернету. Дозволяє додавати контакти на відстані за допомогою спеціальних посилань. При додаванні за посиланням необхідно, щоб один одного додали обидві сторони.

Радимо встановити обидві собі та всім своїм рідним. Бо невідомо, який саме шлях передачі буде успішнішим. Для Briar також завантажте apk на телефон — навіть у тому випадку, якщо у вас iPhone. Обов’язково протестуйте додатки та додайте своїх друзів і рідних у контакти, а тоді вимкніть — поки вам не потрібно щоб воно витрачало батарею телефона на пошук контактів і передачу чужих повідомлень.

Завантажити: Briar для Android

🪓 FireChat — ще одна безкоштовна програма для автономного обміну повідомленнями, яка може допомогти вам у відсутності інтернету. На додаток до Bluetooth програма також використовує Wi-Fi, що дозволяє користувачам відправляти текстові повідомлення, коли немає підключення до Інтернету або стільникового зв’язку.

На жаль, FireChat має трохи дальність лише близько 60 метрів. Для повідомлень також використовується наскрізне шифрування, тому ніхто не дізнається, про що ви говорите.

Великий недолік програми полягає в тому, що вона вимагає від вас створення облікового запису.

Завантажити: AndroidiOS

🪓 Two Way: Walkie Talkie. Після встановлення Two Way на ваш смартфон, він відразу ж перетвориться на рацію. Установка потребує лише кілька секунд, тому що у додатку відсутня реєстрація.

Вам просто потрібно налаштуватися на будь-який канал та поділитися своїм каналом із друзями. Після цього просто натисніть і утримуйте кнопку Talk і коли статус лінії стане зеленим, починайте говорити. Інша людина має зробити те саме.

На жаль, тут немає шифрування та конфіденційності. Рація відкрита, і якщо хтось випадково запровадить той самий номер каналу на своєму пристрої, він зможе прослухати ваші розмови.

Завантажити: Two Way для AndroidiOS

🪓 Rumble. Безкоштовна програма з відкритим вихідним кодом. Rumble позиціонує себе як повністю автономний додаток для мікроблоггінгу.

Після встановлення з’єднання через WiFi або Bluetooth, Rumble дозволяє користувачам вільно спілкуватися та обмінюватися зображеннями без використання стільникової мережі.

Єдиним недоліком для деяких користувачів може стати те, що програма давно не оновлювалася. Тим не менш, це не позначається на його ефективності.

Завантажити: Rumble для Android

А коли прийде час — ви будете знати, що робити.

Сторінка буде доповнюватись. Якщо ви знаєте інші хороші додатки які можуть працювати без інтернету, пишіть у коментарях.

Нагадаємо, МОН опублікував роз’яснення як працюватимуть заклади освіти під час воєнного стану

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments