Пропонують запровадити обов’язкову сертифікацію вчителів

Сертифікація вчителів
Сертифікація вчителів

У Київській міській організації Профспілки працівників освіти і науки повідомляють, що окрім переходу на нову систему оплати праці працівників освіти, у партії «Голос» пропонують запровадити обов’язкову сертифікацію вчителів.

Про це йдеться у публікації профспілки «Чому профспілка проти «благих намірів» депутатів покращити життя освітянам?», в який розглянуті правки народних депутатів, що подані до законопроекту «Про повну загальну середню освіту».

У столичній профспілці наголошують, що «чи не найбільше обурення викликає намагання народних депутатів з партії «Голос» запровадити обов’язкову сертифікацію (поправка №216 та поправка №478)»:

«… особа, яка не пройшла сертифікацію, не має права займатися педагогічною діяльністю у закладах повної загальної середньої освіти, крім осіб, які проходять педагогічну інтернатуру».

«Для реалізації частини сім статті 26 цього закону усі особи, які займаються педагогічною діяльністю у закладах повної загальної середньої освіти на момент набуття чинності цього Закону, мають протягом 5 років починаючи з 1 червня 2020 року пройти сертифікацію у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади з питань освіти і науки. Особам, які не пройшли сертифікацію, надається право протягом шести місяців від моменту отримання результатів сертифікації пройти повторну сертифікацію за власні кошти. Особи, які не пройшли повторну сертифікацію, позбавляються права займатися педагогічною діяльністю у закладах повної загальної середньої освіти».

У профспілці наголошують, що можливість введення обов’язкової сертифікації викликала обурення педагогічної спільноти у 2017 році під час прийняття законопроекту «Про освіту». Після довготривалих дискусій було запроваджено добровільну сертифікацію.

«Зважаючи на те, що сертифікація є новим інститутом для освітян, порядок її проведення є недосконалим та потребує доопрацювання, вводити обов’язкову сертифікацію, непроходження якої позбавляє права займатися педагогічною діяльністю, є неприйнятним, викликає категоричний протест у педагогічної спільноти», – зазначили у Київській міській організації Профспілки працівників освіти і науки.

Також у профспілці висловили сподівання, що Комітет ВРУ з питань освіти, науки та інновацій відхилить поправки вищезгаданих депутатів.

«В інший спосіб – освітяни розпочнуть активні дії і перша акція протесту відбудеться 29 жовтня 2019 року», – повідомили у столичній Профспілці працівників освіти і науки.

http://osvita.ua

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments