Онлайн-курси або вища освіта? Вибір програміста

Сьогодні мені б хотілося поміркувати на тему того, що краще: вчитися програмуванню в вузі або пройти платні онлайн-курси, які дадуть право на високооплачувану роботу в хорошій фірмі. Тема велика і вельми різностороння. Мабуть, почнемо з короткого огляду плюсів і мінусів кожного із способів отримання освіти.

Традиційна освіта

Передбачає вступ абітурієнта у вищий навчальний заклад з метою отримання знань та диплома, що підтверджує його кваліфікацію в обраній спеціальності. Студент може вчитися очно, заочно або дистанційно, в залежності від тих форм подачі знань, які вибрав той чи інший університет для моделі навчання.

Плюси вищої освіти:

  1. Знання даються фундаментально.

Після закінчення навчання молодий спеціаліст, незалежно від обраної сфери програмування, матиме поняття про такі речі, як принципи ООП, синтаксичний, статичний і лексичний аналіз коду, хеш-функції, ведення проектів, життєвий цикл програми, моделі розробки програм (каскадна, спіральна і т. д.), а далі йде специфіка того напрямку, який обрав студент. Веб програмування? Значить, будуть вивчатися основи html, xml, php і java script. Бази даних? СУБД, sql, vba, нормальні форми і види баз даних. Там, де я вчилася, все це було, хоча основний упор на моєму факультеті робився на машинне навчання, нейронні мережі і дата-Майнінг. Загалом, університет дає не тільки основну базу, а й знайомить з різними напрямками предметної області. Це дуже допомагає при виборі певної спеціальності.

  1. Наукова діяльність.

Відвідування конференцій, а також активна участь в наукових подіях і конкурсах не тільки дозволяє розширити коло корисних знайомств, але і отримати заздалегідь місце в хорошій компанії. Якщо у студента високий показник ефективності, розвинені здібності в обраній сфері та актуальні знання, на нього можуть звернути увагу провідні ІТ-компанії і заздалегідь запропонувати йому стажування або вакансію. Один мій знайомий так і закінчував університет – він вже з другого курсу знав, що його візьмуть в певну фірму, що і сталося після того, як він закінчив університет.

  1. Отримання супутніх виплат.

Якщо студент вступив на бюджет, то він може за рахунок хорошої успішності отримувати академічну стипендію. До того ж, у багатьох вузах є надбавки за те, що студент може брати активну участь в культурних, спортивних або наукових заходах. Існують спеціальні програми по виплаті грошових коштів для малозабезпечених. Про це можна дізнаватися у бухгалтерії окремого взятого навчального закладу.

Ну і не варто забувати, що вуз – це не тільки навчання, а й спілкування віч-на-віч з такими ж зацікавленими людьми. Адже близьке знайомство з ними в майбутньому може вилитися в гарну спільну роботу або навіть бізнес.

Студентська аудиторія
Студентська аудиторія

Мінуси:

  1. Тільки базові знання.

Всеосяжність предметної області має в вузах виключно ознайомчий характер. Якщо навчання заточене на веб-програмуванні, то студент отримає максимум знань з нього, але навряд чи буде вивчати найактуальніші інструменти, супутні даному напрямку.

  1. Застаріле ПЗ і устаткування.

Найчастіше в навчальних закладах за ліцензією стоять старі версії необхідних програм або застарілі ПК. Справа вузу – дати основні принципи, а не детально розібрати всі аспекти переданих знань.

  1. Застаріла система освіти

До сих пір часом зустрічається консервативна модель передачі знань, коли важливіше звітність по курсових роботах і виробничих практиках, ніж зміст таких робіт. Студент працює на заліковку, набирає бали для допуску до іспитів і, в цілому, вчиться всередині вже збудованої системи, де важливіше проходження плану занять за графіком, ніж реальний ККД кожного семінару або лекції. Тільки хороший викладач з сучасним підходом може виправити цю неблагополучну ситуацію, але, буває, що і самого доцента все влаштовує в його методиці навчання, і він не докладає додаткових зусиль при подачі матеріалу своєї аудиторії.

Онлайн курси під час карантину
Онлайн курси під час карантину

Онлайн-навчання і самоосвіта

 

Більш зручний і поширений спосіб пройти курси програмування . Тут вже немає прив’язки до певної предметної області або навчального закладу – вчися, як хочеш!

Плюси:

  1. Нічого зайвого!

Майбутній фахівець моніторить Інтернет на предмет актуальних і добре оплачуваних вакансій по програмуванню, після чого починає своє навчання. Для швидкого заробітку досить знати специфіку саме того напрямку, який він для себе обрав, а інша базова теорія підтягується в міру зростання професійних навичок такого програміста. Плюс цього вибору очевидний: людина відразу знає, що саме їй потрібно і не відволікається на сторонні дисципліни, як в тих же вузах.

  1. Вивчення актуальних інструментів.

Тому, хто навчається вдома, нічого не заважає поставити на свій ПК найновіше ПЗ і створити гнучке робоче оточення, відповідне для його поточних завдань. Останній пункт особливо важливий, щоб залишатися на плаву, не відставати від нових тенденцій і тримати свою конкурентоспроможність на високому рівні. Прагнення вивчити щось нове саме в своїй професійній області дуже допомагає не втрачати отриманих навичок.

  1. Зацікавленість розробників онлайн-курсу.

Так, трапляються різні онлайн-курси, платні або безкоштовні, але найчастіше їх розробники більш охоче погоджуються провести консультацію, ніж викладачі навчальних закладів. Їх мотивація проста: якщо майбутній програміст дійсно зацікавлений в навчальному матеріалі, запропонованому ними, то, можливо, за окрему плату він придбає додаткові уроки або отримає більш детальну інформацію.

Замість післямови

Коротко кажучи, у кожного з двох видів отримання знань є свої плюси і мінуси. Найголовніше – зрозуміти, на що націлені саме Ви. Слід подумати над тим, який спосіб навчання більш комфортний, які перспективи він дає в найближчому і далекому майбутньому. Не варто обманюватися яскравими слоганами на кшталт «Всього за 5 уроків ти обженеш за рівнем всіх фахівців на python!», Але і не варто плекати особливих надій на освіту в університетах. За 4 роки навчання в світі технологій багато що може змінитися, і отримані знання миттєво втратять актуальності. Але фундаментальні дисципліни завжди будуть тримати студента на плаву, якщо він їх старанно вивчав.

Загалом, вибирайте самі, оцінюючи власні можливості у цій сфері. Тільки Ви знаєте, що потрібно саме Вам.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments