Наступний навчальний рік, буде роком випробувань цифрової обізнаності освітян, – Олег Шаров

Олег Шаров у соцмережах поділився думками про середню та вищу освіту в Україні.
Олег Шаров, генеральний директор директорату вищої освіти й освіти дорослих, поділився міркуваннями про освіту та її розвиток під час пандемії коронавірусу. Пан Шаров вважає, що ми маємо працювати й навчатись в умовах соціального дистанціювання. І що саме від майстерності та цифрової обізнаності педагогів залежить якісне навчання учнів. Втім, 2020-2021 навчальний рік стане для вчителів своєрідним викликом.

Про організацію освітнього процесу в школах та університетах, а також про інші нюанси освіти читайте з допису Олега Шарова.

“Розпочався карантинний травень. Дедалі більше ознак майбутнього ослаблення карантину і все менше сподівань, що обмеження будуть скасовані повністю.

1. У соціальних мережах вчергове розганяється зрада про необхідність скасування ЗНО, ЄВІ, ЄФВВ тощо в умовах обмежувальних заходів. Іншими словами, нам пропонують проміняти доброчесність на безпеку, але забувають попередити про те, що недоброчесна безпека не є безпекою.

У другій половині квітня керівництво Міністерства освіти й науки неодноразово наголошувало на дотриманні принципів забезпечення якості освіти та використання для цього інструментарію рівного та справедливого доступу до вищої освіти з дотриманням необхідних безпекових регламентів. Врешті, слід усвідомити, що неякісна вища освіта не дає нічого, крім папірця про вищу освіту. Одним з ключових факторів неякісності вищої освіти є неготовність і невмотивованість до навчання певної частини здобувачів освіти. ЗНО, ЄВІ та ЄФВВ забезпечують доступ до вищої освіти більш підготовленим та вмотивованим вступникам. Чесність цих іспитів перевірена роками та визнана суспільством. Дотримання безпекових регламентів у пунктах тестування можна забезпечити набагато краще, ніж у хаосі вступних іспитів та поспішному відвідуванні вишів у різних регіонах країни. У найгіршому випадку варто розуміти зв’язок: якщо принципово неможливо провести ЗНО, то і розпочати новий навчальний рік також неможливо з тих самих причин.

2. Нам усім доведеться жити, працювати, навчатись, забезпечувати якість освіти та ефективність управління в умовах соціального дистанціювання. Ліки та вакцина від коронавірусу будуть винайдені, випробувані та достатньо поширені, але для цього замало двох або чотирьох місяців. Тому 2020/21 навчальний рік буде роком випробувань педагогічної майстерності, креативності та цифрової обізнаності освітян. Два масштабних завдання трансформації освітнього процесу вже зрозумілі й мають бути враховані кожним закладом вищої освіти під час планування наступного навчального року. Перше, великі лекційні потоки будуть неможливі в умовах обмежувальних заходів. Не берусь прогнозувати критерій наповненості лекційних аудиторій: кількість присутніх, площа на одну людину чи мінімальна відстань між присутніми тощо. За всіх обставин зберегти лекційні заняття в теперішньому вигляді буде проблематичним. Єдина для усіх університетів та коледжів відповідь на цей виклик неможлива, тому кожному доведеться зважувати можливості дистанційного опрацювання теоретичного матеріалу, проведення лекцій з малою кількістю здобувачів освіти, винесення частини лекційного матеріалу на семінарські чи практичні заняття тощо. Друге, має бути подолана “дитяча хвороба” перевантаження самостійної роботи студентів. Наразі надходять скарги на надання студентам завдань щодо читання фантастичних обсягів навчальної чи наукової літератури або написання валу трудомістких і беззмістовних письмових робіт. Вочевидь, закладам освіти доведеться навчитись регулювати та контролювати самостійну роботу з метою підвищення її ефективності, що неможливо без системного осмислення її обсягів, форм організації та притомних інструментів контролю… “

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments