На дистанційному навчанні діти не вивчили майже нічого

Дослідження серед школярів у Нідердандах, де школи були закриті на карантин протягом 8-ми тижнів, виявило, що учні за цей час втратили знання. Школярі початкових класів не засвоїли майже нічого нового, навчаючись дистанційно. Особливо істотний регрес був відзначений в сім’ях з низьким рівнем освіти, встановили дослідники з Оксфорда, пише HighTech Plus з посиланням на Phys.org.

Дослідження Центру демографічних наук Оксфордського університету показало, що незважаючи на високу якість дистанційної освіти у Нідерландах, учні початкових класів недорахувалися п’ятої частини прогресу, який вони зазвичай роблять за рік. Це відставання відповідає часу, на яке були закриті школи. У дітей з неблагополучних сімей регрес був ще більш помітним.

На думку авторів дослідження, аналогічна ситуація напевно склалася в багатьох країнах світу, до того ж в школах Нідерландів були створені одні з найкращих умов для віртуальної освіти. Але навіть незважаючи на це учні тут втратили в середньому 20% прогресу в знаннях через закриті школи. А діти батьків з низьким рівнем освіти відстали від своїх товаришів на 50%.

«Ці результати підтверджують найгірші побоювання педагогів щодо локдауна, – пояснив Арун Фрей, один з дослідників. – Нідерланди багато зробили правильно. Вчителі та адміністрація шкіл зробили величезні зусилля. Уряд забезпечив додаткову підтримку і фінансування. Від широкосмугового інтернету до надання житла і підтримки батьків – умови в голландській системі були кращі, ніж у більшості сусідів. Якщо вже на те пішло, в Великобританії, де школи були закриті довше, наслідки напевно серйозніші».

Ще одне дослідження, проведене в першій половині 2020 року, свідчить про те, що дистанційне навчання не працює – школярі набагато гірше засвоюють предмети онлайн, ніж на уроках в класах. Так, американські школярі 3-8 класів освоїли програму англійської мови на 70%, а математики тільки на 50%, порівняно з тим, що вони зазвичай встигають пройти за цей час.

І тут виникає питання: якщо у країнах, де стан дистанційного навчання на достатньо високому рівні, такі показники засвоюваності навчального матеріалу, то які ж вони будуть в українських школярів? 

Шановні педагоги, поділіться чи знизився рівень знань ваших підопічних після карантину?

Вам також буде цікаво: Рік дистанційного навчання: як змінилася ситуація

 

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments