МОН має надати рекомендації щодо поділу учнів на групи, – Гриневич

Чинна нормативно-правова база не містить норм щодо поділу учнів на групи в умовах карантину, через що Міністерство освіти і науки вже до 1 вересня повинно вирішити це питання і надати школам відповідні рекомендації.

Про це, під час презентації аналітичної записки «Організація освітнього процесу в школах в умовах карантину», сказала екс-міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вона висловила переконання, школам буде важко дотримуватись соціального дистанціювання серед учнів у школах великих міст.

«Сьогодні чинна нормативно-правова база каже, що кількість дітей у класі не повинна перевищувати дозволену Законом, а Закон обмежує наповнюваність класів 30-ма учнями. Ми прекрасно розуміємо, що дуже важко буде дотримуватись соціальної дистанції між дітьми, коли 30 дітей сидить в класному приміщенні. Але є навіть гірша ситуація, яка полягає в тому, що у великих містах, зокрема у Києві та інших, класи в багатьох школах переповнені. І у нас є класи по 35 і навіть 40 учнів. І на жаль, ми не знаходимо у нормативно-правовій базі підходів про те, як ділити ці класи, що з ними робити», – наголосила Гриневич.

Також вона додала, що у рекомендаціях Міністерства освіти і науки щодо закладів вищої освіти зазначено, що у «помаранчевій» зоні групи учасників освітнього процесу не повинні бути наповнені більше ніж 20 осіб, разом з тим щодо шкіл жодних відповідних нормативів немає.

«Це біла пляма, яка має бути вирішена до 1 вересня і школам мусять дати рекомендації. Сьогодні політика така — вся відповідальність лягає на директора школи. Це зрозуміло, тому що він відповідальний за колектив школи і все що відбувається на території. Але директор школи, для того щоб прийняти правильне управлінське рішення, повинен мати чіткі орієнтири на які він може покладатись», – зазначила Лілія Гриневич.

За її словами, наступним за цим питанням виникає питання оплати праці вчителів.

«Якщо ви маємо клас 38 осіб і ви його маєте поділити на групи, то тоді постає питання, як буде організовуватись навчання цих груп. Є два варіанти. Перший варіант — це очне навчання за групами. І тоді необхідне додаткове навчальне навантаження, за яке будуть платити учителям», – зазначає Гриневич.

Інший варіант, який також застосовують деякі країни, це коли групи дітей відвідують школи по черзі.

«Або через день, одна група в один день — інша в інший, або через тиждень. Це дозволяє зберегти мотивацію учнів, займатись безпосереднім контролем їхньої діяльності, але вчителеві при цьому приходиться готуватися двічі. Він готується до очного уроку і він, крім цього, повинен підготувати всі матеріали для дистанційного навчання іншої групи дітей. Чи отримають наші вчителі доплату за цю подвійну роботу? На ці питання також поки що немає політичної відповіді», – сказала екс-міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

http://osvita.ua

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments