Любомира Мандзій радить школам святкувати 1 вересня в межах класу

Заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій радить школам відсвяткувати початок навчального року в межах класу.

Рекомендуємо переглянути конспекти для проведення 1 уроку (більше 150 конспектів)

Про це вона сказала під час онлайн-толоки від EdCamp, повідомляє НУШ.

Ми безперечно рекомендуємо утриматися від масових заходів. Але формат зустрічей і проведення 1 вересня ви можете визначити в кожному закладі індивідуально. Це може бути святкування в межах класу, оскільки це все ж таки менше людей і це наша шкільна родина.

Не наражаймо одне одного на небезпеку і придумаймо креативний формат. А я точно знаю про креативність наших шкільних команд”, – сказала Мандзій.

Вона додала, що такі заходи варто проводити на відкритому повітрі.

Ключові тези виступу Любомири Мандзій:

  1. Навчання може бути організовані по-різному навіть на території однієї області.
  2. Лише червона зона передбачає заборону відвідування закладів освіти. Якщо школа знаходиться у зеленій зоні, батьки не мають права залишати дітей удома, адже іншого способу організації навчання для таких зон не передбачається.
  3. МОН рекомендує утриматися від проведення 1 вересня масових заходів. При цьому формат проведення кожна школа має визначити індивідуально.
  4. Проводити масові заходи або на відкритому повітрі, або ж з використанням дистанційних засобів.
  5. Антисептики та маски купуються засновниками з розрахунку на кількість працівників шкіл. Учнів мають забезпечити засобами захисту їхні батьки.
  6. Кожна школа має підготувати окреме приміщення для ізоляції дитини, в якої виявили підвищену температуру.
  7. Температурний скринінг для педагогів і персоналу обов’язковий, а от для учнів – ні. Але неодмінно потрібно проводити моніторинг стану здоров’я школярів.
  8. Сторонні особи (окрім тих, хто супроводжує осіб з інвалідністю) до ЗЗСО не допускаються.
  9. Необхідно підготувати окремий розклад допуску до школи та розробити маршрути руху. При цьому варто мінімізувати переміщення учгів між кабінетами, можливо, шляхом організації модульного підходу до вивчення навчальних дисциплін.
  10. МОН рекомендує для закладів освіти гнучку структуру навчального року.
  11. На серпневих педрадах варто обговорити питання щодо організації освітнього процесу у цьому навчальному році.
  12. Створити тимчасовий порядок роботи закладу у період пандемії (розклад уроків, гарфік, предмети тощо).

Також Любомира Мандзій зупинилася на деяких нюансах організації роботи педагогічних працівників. Наразі відомо, що ідея медичного страхування вчителів (з огляду на пандемію) не передбачається, але МОН обговорює можливість проведення тестувань для педагогів з головами ОДА. А що робити педагогам, які опинилися у зоні ризику? Перш за все мова йде про осіб, яким більше 60 років. Кожна школа має розробити свій тимчасовий порядок, де визначено кількість та формат роботи вчителів пенсійного віку.

Нагадаємо, Україну поділили на чотири карантинні зони. Відвідувати школи не можна лише в одній з них. Зонування переглядатимуть кожного тижня залежно від епідемічної ситуації.

Також головний санітарний лікар видав протиепідемічні рекомендації щодо організації навчання у школах. Зокрема, у шкільних приміщеннях потрібно пересуватись у масках (на занятті їх використовувати не обов’язково), у закладах мають бути антисептики, а поверхні дезінфікуватись.

У МОН повідомили, що засобами безпеки школи має забезпечити місцева влада.

Нагадаємо, рекомендацій МОЗ щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти (ОФІЦІЙНО)

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments