Чому необхідно читати художню літературу?

Ще до середини ХХ століття єдиним повноцінним джерелом інформації були книги. Тому людині, яка прагнула розвинути свій інтелект, розширити кругозір, нічого не залишалося як багато читати.

Із винайденням телебачення та інтернету можливостей для отримання інформації стало набагато більше. Так що іноді в молодих людей виникає питання: а навіщо взагалі читати художню літературу, якщо за відомими сюжетами вже знято безліч фільмів, випущено відеоігр?

Художня література: читати чи не варто

Читаючи книги, можна не лише потрапити в зовсім інший світ, прожити чуже життя, відчути емоції інших людей, а й отримати багато корисного для власного особистісного розвитку:

  1. Співпереживання героям як різновид емпатії. Переживаючи за улюблених персонажів, читач вчиться відчувати чужі емоції, розпізнавати їх, таким чином розвиваючи власну емпатію. Емпатію ще називають емоційним інтелектом: навчитися розуміти почуття оточуючих допомагає краще комунікувати та будувати стосунки.
  2. Розвиток уяви. Читання художніх творів неможливе без образного мислення — «картинок», які виникають в мозку як реакція на словесні символи. Чим більше художніх творів читає людина, тим більш яскравим стає образне мислення. Розвинута уява допомагає у вирішенні важливих виробничих завдань, повсякденних проблем.
  3. Поглиблення історичного світогляду. Багато романів, повістей та оповідань ґрунтуються на реальних історичних подіях. Читаючи такі твори, можна вивчити історію, поглибити свої знання про різні періоди минулого.
  4. Словниковий запас. Художня література — книги, які написані живою багатою мовою, насиченою епітетами і метафорами. Читання допоможе поповнити власний словниковий запас готовими словосполученнями, посприяє розвитку ораторського хисту.

Унікальний вплив художніх творів полягає у явищі катарсису — очищення і полегшення, яке виникає після сплеску емоцій від співпереживання за долю героїв. Підібрати книги для цікавого і корисного читання можна в інтернет-магазині «Дім Книги».

 Жанри сучасної художньої літератури

На протязі історичного розвитку мистецтва слова сформувалась система родів і жанрів, в яких варто розбиратися вдумливому читачеві:

  1. Епос, в основі якого лежить розповідь. Це романи, повісті, оповідання.
  2. Лірика – це віршовані твори, мета яких передати почуття. Жанри — вірш, пісня, ода, гімн, елегія та ін.
  3. Драма. В цей рід об’єднані твори, призначені для постановки в театрі. Основні різновиди — комедія, трагедія, драма.
  4. Лірико-епічний рід. Сюди віднесено віршовані розповіді: поеми, балади, байки, гуморески.

Залежно від тематики оповіді твори мистецтва слова поділяються на детективні, фантастичні, реалістичні, історичні, гумористичні тощо. Особливу популярність серед читачів останнім часом здобули книги у жанрі фентезі та наукової фантастики, історичні романи, детективи.

Вітчизняні автори не відстають від зарубіжних колег у створенні текстів популярних жанрів. Українська художня література поповнилася іменами Макса Кідрука, (фантастичні трилери) Любка Дереша (магічний реалізм), Володимира Лиса (детективи), Дари Корній (фентезі), Ірен Роздобудько (мелодрами та детективи) та багатьма іншими.

Підбірка бестселерів від «Дому Книги»

Пропонуємо топ популярних творів від інтернет-магазину «Дім Книги» (https://dk-books.com/catalog/3469/):

  1. «Важка чоловіча робота» Радутного Радія сподобається прихильникам містичного жанру, де поєдналися реальність і легенди, пригоди і подоланні перешкод. Книга розповідає захопливо-моторошну історію про пошуки давнього скарбу на берегах Дніпра.
  2. «Хатідже Турхан» — нова історична серія від Олександри Шутко про долю ще однієї українки-султани, яка , на жаль, є менш відомою за славнозвісну Роксолану. Письменниця написала роман на основі історичних розвідок вітчизняних та зарубіжних науковців.
  3. «Букова земля» — довгоочікуваний роман від Марії Матіос, який охоплює 225 років життя маленького буковинського хутора Сірук. Прихильники письменниці зможуть насолодитися вишуканою мовою з місцевими діалектами та пронизливими життєвими історіями героїв.

Виберіть «свою» книгу, щоб з головою поринути у дивовижні світи та долі.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments