Чому не варто скасовувати обовʼязкове ДПА – думка освітнього омбудсмена

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов виступив проти скасування державної підсумкової атестації у 2022 році.

Про це він написав на своєму сайті.

На думку омбудсмена, ДПА є важливим інструментом для оцінювань результатів навчання, тому скасовувати його небажано. Це може поглибити незнання про якість української освіти.

Омбудсмен зазначає, що цьогорічні одинадцятикласники не складали ДПА після 9-го класу у 2020 році, коли його теж скасували через пандемію. Аналогічно ДПА було скасоване й у 2021 році.

“Скасовувати третій рік поспіль цей важливий інструмент оцінювань навчальних результатів учнів базової та старшої школи, на мою думку, означає поглибити незнання щодо якості української освіти, яка від початку пандемії й так зазнала суттєвих втрат. […] Тобто фактично їхні освітні результати на рівні базової та старшої школи залишаються не оціненими, й ні заклади освіти, ні держава не можуть наразі порівняти результати їхніх знань до та під час пандемії й, відповідно, проаналізувати освітні втрати, виробити певну стратегію. Україна втрачає інформацію про освіту цілого покоління”, – написав Горбачов.

Про скасування державної підсумкової атестації мовиться у проєкті закону, який 9 лютого подали народні депутати. Окрім того, петиція про скасування ДПА в регіонах із червоною зоною вже набрала необхідну кількість голосів і її тепер розгляне президент Володимир Зеленський.

У 2022 році обов’язкове ДПА має бути з чотирьох предметів:

  • української мови;
  • математики;
  • іноземної мови чи історії України;
  • одного предмета на вибір.

НУШ

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments