Що таке фінка, і чим гарний цей ніж?

Фінками традиційно називають скандинавський тип ножа. Назва ця насправді є жаргонізмом. Самі фіни називають свої ножі – «пуукко». Не надто милозвучне для нашого вуха слово перекладається, як «дерев’яшка».

Вже не зовсім зрозуміло, отримали ці ножі свою назву через дерев’яну рукоятку або вся справа в тому, що ними зручно працювати по дереву, цього точно ніхто не скаже. Тим більше, що в інших регіонах Фінляндії є варіанти фінського ножа, які називаються інакше. Та й в інших країнах Північної Європи дуже схожі ножі теж були дуже поширені. Але у нас особливу популярність набув саме фінський варіант.

Але не варто плутати справжню фінку з одіозною «фінкою НКВС» та «ножем розвідника». Між ними взагалі немає нічого спільного! Мабуть, свого часу фахівці з НКВС були настільки «грамотні», що жаргонні назви були для них більш звичні, чим справжня класифікація. У будь-якому випадку, ми говоритимемо про справжні фінки, оскільки саме вони справді цікаві та стоять окремої розмови.

У чому ж вся краса ножів пуукко? А у досвіді, справжньому досвіді тривалої щоденної експлуатації цього типу ножа безліччю людей у найскладніших умовах! Найстаріші відомі нам фінські ножі відносяться до середньовіччя, тож користувалися ними справді століттями.

Отже, справжня фінка має клинок із прямим обухом. Найчастіше вона або зведена від обуха «в нуль» або має так званий «скандинавський профіль», при якому спуски є підводами. Мало того, що такий ніж відмінно ріже (особливо ту деревину, з якою багато доводиться мати справу в північних лісах), але й точити такий ніж дуже зручно!

Наступною цікавою особливістю фінського ножа є бочкоподібна ручка з навершям – «грибком». За цей «грибок» ніж дуже зручно витягувати з піхов, навіть якщо на вашу руку одягнені товсті рукавички. А ще цей грибок зручно впирати в долоню при так званому «фінському хваті», що фактично виключає зісковзування руки на лезо під час уколу. Саме тому справжні фінські ножі практично ніколи не мають великої гарди. По-перше, вона їм просто не потрібна. По-друге, велика гарда часто просто заважає коли ви щось ріжете та стругаєте.

Так що цей тип ножа справді універсальний і працювати їм зручно. Саме тому фінки й досі дуже популярні. Їх випускають під багатьма різними брендами. Існують і сучасніші їх варіанти. Вони виготовляються із застосуванням пластику та інших сучасних матеріалів. Але головне при цих ножах обов’язково залишається – зручність та універсальність. Тому, якщо ви підшукуєте ніж для туристичних походів у ліс чи полювання, зверніть увагу на пуукко та його спадкоємців. Можливо, це саме той ніж, який вам потрібен. Безліч людей обрали саме фінки і із задоволенням користуються ними роками. Цілком можливо, що ви станете одним із них.

Наведемо хоча б три приклади фінок та їм подібних ножів, які легко (і не дорого) можна купити в Україні.

Ніж мисливський Grand Way 2103 W

Цей ніж – варіація на тему класичної фінки. Тут і характерна дерев’яна ручка з грибком. І латунний больстер. І довгий (130 мм) клинок із прямим обухом.

Спуски у цього ножа, щоправда, не скандинавські, а увігнуті. Але це навіть робить його більш універсальним. Наприклад, ножі зі скандинавським профілем клинка чудово працюють по дереву, але ті ж яблука вони швидше розколюють, чим ріжуть. Ніж із увігнутими спусками саме розрізатиме. Ну, можливо, акуратно заточити його буде трохи складніше. Але саме що трохи.

Ніж туристичний Grand Way 2355 SWDP

А ось цю фінку можна навіть зарахувати до скаутських ножів. У тій же Фінляндії ножами користувалися всі, від малих до старих. У мережі збереглося багато чорно-білих фотографій, на яких фінські хлопці щось захоплено вирізають своїми ножами. Не дивно, що й у скаутській організації дітей вчили користуватися ножем правильно. Звичайно, ці ножі для дітей намагалися робити максимально безпечними і не надто великими. Такий розвинений упор для руки та невеликий акуратний клинок характерні саме для скаутських ножів.

Хоча безліч сучасних фінок (а також «шведок» і «датчанок»), випущених саме як робочі ножі, теж мають подібні безпечні рукояті.

Ніж туристичний Grand Way 003 WJ

Дуже гарний та дуже якісний ніж, виконаний у північному дусі. Такі ножі довгий час у великих кількостях виготовлялися у Швеції.

Ми бачимо справжній скандинавський профіль, клинок із прямим обухом, шкіряні піхви та дуже зручну дерев’яну рукоять.

У ножа великий сталевий хвостовик, що йде майже всю глибину рукояті. Сама нержавіюча сталь 8Cr13MoV, з якої зроблений клинок ножа, має велику міцність і довго зберігає гостроту ріжучої кромки.

Перед нами дуже гарний, надійний та зручний у роботі ніж, створений з дотриманням справжніх північних традицій. У роботі він безперечно розкриє всі свої найкращі риси.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments