Рекомендації департаменту освіти і науки щодо організації безпечного освітнього середовища в умовах пандемії (Львівська обл.)

Рекомендації департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації щодо  організації безпечного освітнього середовища в  умовах пандемії

2020/2021 навчальний рік у закладах загальної середньої освіти розпочнеться відповідно до особливостей епідеміологічної ситуації в окремій адміністративно-територіальній одиниці, а саме:

1) «зелений», «жовтий» або «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки – відвідування закладів освіти здобувачами загальної середньої освіти дозволено в звичайному режимі;

2) «червоний» рівень епідемічної небезпеки – відвідування закладів освіти здобувачами загальної середньої освіти заборонено, а отже, освітній процес забезпечується з використанням технологій дистанційного навчання.

У зв’язку з цим, кожен заклад освіти повинен розробити та затвердити рішенням педагогічної ради порядок організації освітнього процесу в умовах «зеленого», «жовтого», «помаранчевого» та «червоного» рівнів епідемічної небезпеки.

Методична база

  1. Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (СОVID-19), затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 № 42.
  2. Рекомендації щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році (лист МОН України від 05.08.2020 № 1/9-420).
  3. Організація освітнього процесу в школах України в умовах карантину: аналітична записка / Л. Гриневич, Л. Ільїч, Н. Морзе, В. Прошкін, І. Шемелинець, К. Линьов, Г. Рій]. Київ: Київський університет імені Бориса Грінченка, 2020. 76 с.
  4. Протоколи загальноосвітнього навчального закладу на період обмежувальних заходів у зв’язку з пандемією COVID-19, підготовлені спільно з командою фахівців — Національною експертною групою з інфекційного контролю (NEGIC). Ініціатива проєкту належить Людмилі Зубко, голові громадської організації «Житомир, зроби голосніше» https://osvitoria.media/news/yak-organizuvaty-bezpechne-shkilne-seredovyshhe-z-yavylas-pokrokova-instruktsiya/
  5. Досвід окремих закладів загальної середньої освіти Львівщини (додатки).

 

Напрямки, за якими треба забезпечити готовність ЗЗСО до роботи в умовах карантину:

  1. Заходи протипожежної безпеки, охорони праці та санітарно-гігієнічні умови праці.
  2. Протиепідемічні заходи.
  3. Організація освітнього процесу в період карантину.
  4. Технологічне забезпечення очного, а в разі потреби — змішаного або дистанційного навчання.
  5. Поінформованість учасників освітнього процесу про особливості освітнього процесу під час карантину.
  6. Індивідуальна підтримка дітей з особливими потребами та дітей із вразливих груп.
  7. Підвищення кваліфікації:

– вчителів в питаннях організації змішаного та дистанційного навчання в умовах карантину;

– директорів/заступників директорів та вчителів з питань побудови безпечного та здорового освітнього середовища в умовах епідемічної небезпеки.

 

Відповідно до Рекомендацій МОН України щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році директор має розробити, а педрада закладу затвердити: «Тимчасовий порядок організації освітнього процесу в … (назва закладу освіти)… в період карантину в зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID-19)».

 

Що доцільно продумати та відобразити у Тимчасовому порядку організації освітнього процесу в закладі освіти в період карантину:

  • Довіз учнів до школи шкільними автобусами.
  • Кількість учнів, які можуть одночасно перебувати в усіх наявних приміщеннях і на території закладу із забезпеченням соціальної дистанції, відповідно до нормативів;
  • Поділ класу на групи, в разі потреби, для почергового очного навчання, запровадження позмінного навчання або почергового навчання певних класів по днях.
  • Можливості вимірювання температури при вході до школи. Інший варіант: запровадження щоденника температури учня/учениці, до якого вписуються під контролем батьків показники ранкового вимірювання температури.
  • Оптимальну форму організації освітнього процесу, яка враховує епідемічну ситуацію (зонування), специфіку закладу та наповнюваність школи і класів. У додатках запропоновані моделі організації освітнього процесу у різних школах.
  • Організацію змішаного і дистанційного навчання (моделі взаємодії педагогів і учнів та батьків).
  • Єдині зрозумілі учасникам освітнього процесу алгоритми поведінки у ЗЗСО (правила, пам’ятки) на уроках, під час перерв (у класах і коридорах), у їдальні, на подвір’ї школи, у спортзалі і т. д., а також алгоритм інформування про них.
  • Алгоритм дій у випадку надзвичайної ситуації (наявність хворого у школі).
  • Вибір платформи і програмних продуктів для організації дистанційного навчання у закладі загальної середньої освіти. Проведення необхідних тренінгів учителів.
  • Забезпечення ефективної комунікації з батьками.
  • Дотримання академічної доброчесності під час дистанційного навчання.
  • Організація підвищення кваліфікації вчителів щодо:
  • цифрової грамотності;
  • організації дистанційного і змішаного навчання з предмета;
  • методики розробки дистанційного курсу;
  • створення освітніх електронних ресурсів тощо.

 

Основні вимоги до відвідування та організації освітнього процесу, які треба врахувати при розробленні Тимчасовому порядку:

  1. Вхід до закладу освіти для учнів/вчителів/працівників можливий лише у захисній масці або респіраторі з температурою не більше 37,2 С.
  2. Обов’язковий температурний скринінг на вході до закладу освіти для педагогів, персоналу. Рекомендуємо проводити скринінг і для учнів.
  3. До закладу освіти не допускаються батьки або супроводжуючі особи, окрім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.
  4. Користування щитком/маскою (педагогами), маскою/респіратором (учні) під час переміщення учнів у закладі освіти. Під час занять в класі щитки/маски можна не використовувати.
  5. Обмеження щодо проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях – крім заходів, необхідних для забезпечення функціонування школи.
  6. Ізоляція у спеціально відведеному приміщенні учнів/вчителів/працівників, у разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби.
  7. Щоденні опитування педагогічними працівниками закладу освіти учнів щодо їхнього самопочуття.
  8. Регулярне провітрювання, очищення та дезінфекція приміщень та поверхонь.
  9. Наявність антисептиків для рук на вході до закладу освіти, миючих засобів (рідкого мила, мила) в туалетах.
  10. Організація харчування: тільки за графіком (доцільно розвести в часі харчування учнів початкової, базової і профільної школи) та з відстанню між столами не менш як 1,5 м, за одним столом має бути не більше 4-х осіб. Шкільне харчування за типом “шведського столу” та з самообслуговуванням заборонено.
  11. Проїзд у шкільному автобусі для учнів та працівників закладу освіти у захисній масці або респіраторі.

 

Рекомендуємо:

  • Розробити окремий графік допуску до закладу освіти та маршрут руху учнів в закладі освіти.
  • Укласти алгоритми дій педагогів та учнів (пам’ятки) на уроках, на перервах, під час позаурочних заходів, в їдальні, спортзалі, у випадку виявлення серед присутніх у школі учасників освітнього процесу хворого/хворої та на інші випадки.
  • Провести роз’яснення, інструктажі для працівників, розмістити інформаційні постери.
  • Мінімізувати рух учнів між кабінетами шляхом організації модульного підходу у вивченні навчальних дисциплін.
  • Організувати щоденні опитування учнів перед початком занять щодо їхнього самопочуття.
  • За можливості заняття з окремих предметів проводити на відкритому повітрі.
  • Забезпечити наявність засобів гігієни у санітарних кімнатах.
  • Організувати провітрювання навчальних класів після кожного заняття.
  • Після занять проводити очищення та дезінфекцію поверхонь.
  • У приміщенні закладу освіти розмістити контейнери/урни для збору використаних масок.
  • Розробити графік харчування здобувачів освіти.

 

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments