Методичні рекомендації щодо проведення у 2020/2021 навчальному році Дня знань та Першого уроку (Черкаська область)

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ У 2020/2021 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ ДНЯ ЗНАНЬ ТА ПЕРШОГО УРОКУ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

День знань – добра шкільна традиція та чудове свято, яке неможливо порівняти ні з яким іншим. Воно незабутнє, чарівне, завжди яскраве, неймовірно позитивне, хвилююче, надзвичайно емоційне та дуже зворушливе.

Традиційно 1 вересня до школи йдуть святково вбрані вчителі, діти, батьки, бабусі і дідусі, братики і сестрички, і складається враження, що все місто (село) йде до школи. На шкільному подвір’ї голосно звучить урочиста музика, звідусіль лунають теплі слова вітань. Шкільне подвір’я вкривається яскравими барвами осінніх квітів та життєрадісним дитячим щебетанням.

Випускники розуміють, що це їхній останній перший дзвінок, а першокласники відкривають для себе нову сторінку, де все вперше – перший дзвоник, перша вчителька, перший урок.

Цьогоріч свято Першого дзвоника в Україні може пройти у новому форматі. Заступник міністра освіти і науки Любомира Мандзій радить школам святкувати початок нового навчального року на відкритому повітрі і в межах класу: “Ми безперечно рекомендуємо утриматися від масових заходів. Але формат зустрічей і проведення 1 вересня ви можете визначити в кожному закладі індивідуально. Це може бути святкування в межах класу, оскільки це, все ж таки, менше людей і це наша шкільна родина. Не наражаймо одне одного на небезпеку і придумаймо креативний формат. А я точно знаю про креативність наших шкільних команд”.

Рекомендації Міністерства освіти і науки України щодо старту 2020-2021 навчального року розміщені на сайті Міністерства за посиланням: https://goo.su/1txX

В онлайні проходять бізнес-конференції, майстер-класи, навіть форуми всесвітніх лідерів. А от опцій «обійми з друзями» навіть найсучасніші технології не подарують. Розділити момент тут і зараз, обмінятись енергією — ось головний сенс свята Першого дзвоника.

Якщо епідеміологічна ситуація дозволить розпочати навчальний рік у звичному режимі, то пропонуємо такі ідеї:

Влаштуйте годину спогадів та планів

Пригадайте приємні події, веселі випадки, теплі посиденьки, успішні проєкти минулого року – впевнені, карантинні канікули були незвичними та багатими на нововведення. Запропонуйте дітям відкрити скриньку їхніх приємних спогадів, адже на початку навчального року саме час згадувати приємні моменти відпочинку та будувати плани на майбутнє й мріяти. Спробуйте перерахувати успішні, найкращі або кумедні ситуації.

Для любителів соцмереж цікавим буде таке завдання: вигадайте унікальний хештег вашого класу, підписуйте фотографії та з легкістю знаходьте світлини однокласників у мережі. Кожен може запропонувати свій варіант, а переможця оберіть справедливим голосуванням.

Тематичний фотоальбом класу

Запропонуйте своїм учням разом створити неформальний альбом класу. Можна використати фото, які були створені раніше, або зробити індивідуальні тематичні фото (наприклад, з теми «Карантинні канікули», «Мрії та плани», «Школа майбутнього» та інше).

Із зібраних фото створіть разом з учнями віртуальний альбом чи колаж (для створення художніх колажів можна скористатися безкоштовним онлайн-ресурсом Fotor).

Напишіть листи подяки

Напишіть кожній родині учнів невеличкого листа з подякою, адже всі ми у цей непростий період намагалися робити все, що у наших силах. Батьки працювали, організовували побут, намагалися бути вчителями – і для них це було складно. Не бійтеся бути відкритими та чуйними. Напишіть індивідуального листа кожному, пригадайте досягнення учня, смішний випадок чи іншу знакову ситуацію. Нехай це буде коротко, але особисто, усі ми прагнемо уваги.

Наприкінці звернення запропонуйте дітям і їхнім батькам написати листа подяки однокласникам чи іншим учителям. Запустіть механізм добра в дію.

Проведіть фотосесію

Для втілення цієї ідеї достатньо смартфону. Якщо проявити фантазію, можна розробити спільну тематику, яка простежуватиметься у світлинах учнів. Наприклад, «Карантинні канікули», «Смішні миті дистанційного навчання». Створіть віртуальний фотоальбом чи колаж, а що було цікавіше, залучить до справи дітей.

Створити відео-візитку чи гімн класу

Настав той час, коли творчі таланти допоможуть згуртувати клас та видати цінний «продукт» на довгу пам’ять. Запропонуйте учням створити неформальну відео-візитку або іншу віртуальну листівку свого класу. Одна частина дітей може бути задіяна у написанні сценарію, інша – у монтажі відео. Можливо, учні, які грають на музичних інструментах, захочуть записати саундтрек до відео, а юні поети складуть вірш або перероблять відому пісню. А готовим відео можна поділитися з рідними та підписниками у соцмережах.

 

Пропонуємо добірку корисних посилань, які можна використати у підотовці свята:

  1. Моделювання першого уроку в 5-9 класах закладів загальної середньої освіти. Методичні замальовки та цікаві ідеї URL: Http://oipopp.ed-sp.net/?Q=node/40276
  2. Свято нового навчального року у Новій Українській Школі URL: Http://oipopp.ed-sp.net/?Q=node/26283
  3. 9 ідей для незвичайного святкування 1 вересня URL: https://bit.ly/2ZRtpCx
  4. Святкуємо Перше вересня: добірка сценаріїв для першого дзвоника URL: https://bit.ly/2OPLUkQ
  5. Перше вересня – трансформація свята. Як провести перший день навчального року по-новому URL: https://bit.ly/30CtZDr
  6. Як відсвяткувати День знань незабутньо: ТОП-7 ідей URL: https://bit.ly/2ZX2GVz

 

ІЗОЛЯЦІЯ – НЕ ЗАВАДА, А ПРИВІД РОЗГЛЯНУТИ ІНШІ ВАРІАНТИ ВЕСЕЛОЩІВ.

Ви можете знайти онлайн-ігри або квести для учнів у мережі, ідей дійсно немало. Також можете вигадати власну гру, враховуючи інтереси учнів, та провести її за допомогою онлайн-тестів від «На Урок». Ми рекомендуємо:

Онлайн-посиденьки у Zoom

Формат і тематика таких зустрічей обмежується лише вашими фантазіями. Усі можуть наготувати смаколиків та обмінятися рецептами, а можна влаштувати концерт талантів, передивитися спільні цікаві відео. Розпитайте, чого дітям хотілося б у наступному навчальному році, що вам під силу вдосконалити? Підготуйтеся заздалегідь, наприклад, запропонуйте дітям завершити речення «Цього року я планую…». Занотуйте всі відповіді та оформіть своєрідну дошку бажань.

Віртуальна дошка спогадів

Яким би нетиповим і важким би не видався минулий навчальний рік, але він також був незвичним. Запропонуйте учням створити разом спільну онлайн-візуалізацію найяскравіших моментів, які запам’яталися кожному з них.

Для цього пропонуємо використати зручний онлайн-інструмент Padlet. Це віртуальна дошка, на якій можна прикріплювати кольорові онлайн-наліпки з текстом, світлини, малюнки та інше.

Кожен учень зможе додати до загальної дошки стікери з найбільш яскравими, на його погляд, моментами відпочинку, досягненнями та здобутками.

Робота над спільним проєктом об’єднує навіть в умовах дистанціювання та дозволяє ще раз згадати купу дивовижних моментів, які варто зберегти у пам’яті.

День знань у Zoom

Zoom – зручна платформа для проведення не лише дистанційних уроків але і неформальних зустрічей. Запропонуйте учням провести разом онлайн-свято. Домовтеся про спільні онлайн-посиденьки з чаєм і смаколиками, під час яких можна просто поспілкуватися, згадати найяскравіші чи кумедні моменти літнього відпочинку, організувати спільний концерт чи тематичну поетичну зустріч та інше.

Челленджер чи відеофлешмоб

Більшості людей, а дітям і підліткам особливо, хочеться почувати себе причетними до чогось спільного чи масштабного, кожен прагне відчувати єдність. А найкращий спосіб для цього – робити щось разом чи долучитися до певної акції. Наприклад, челленджер чи відеофлешмоб.

Запропонуйте школярам створити спільний відеофлешмоб. Він може бути, наприклад, у форматі спільного відеоролика з привітаннями з приводу початку навчального року.

Неформальне спілкування зближує, а подібні посиденьки дозволяють відчути єдність, навіть знаходячись на відстані.

Сайт “Нова українська школа” публікує добірку активностей, яка допоможе дітям краще пізнати одне одного на початку навчального року, і стати більш згуртованими. URL: https://bit.ly/2ZRtpCx (дата звернення: 30.07. 2020).

 

  1. ВГАДАЙ ХТО

Весела гра, щоб більше дізнатися про учнів і створити безпечне середовище у класі. Роздайте картки із фразами “Вгадай хто…” учням. Нехай кожен напише відповіді про себе. Тоді зберіть картки і перетасуйте їх. Почніть називати відповіді про учнів, не вказуючи імені. Нехай однокласники вгадають, про кого йдеться.

Запитання у картках можуть бути такі:

  • улюблений колір;
  • улюблена їжа;
  • улюблений урок;
  • скільки в мене братів і сестер;
  • моя одна найяскравіша особливість.
  1. МОГИЛКА ДЛЯ “Я НЕ МОЖУ”

Коли дитина вірить, що не може чогось зробити, вона почувається переможеною і нерозумною. Попросіть учнів написати їхні головні “Не можу”, тоді зберіть ці папірці в контейнер. Зробіть драматичну хвилину тиші, а потім викиньте! Більше не можна буде казати, що діти чогось не можуть, навчання має бути продуктивним.

Трапляється, що вчителі дозволяють дітям закопати контейнер на шкільному подвір’ї (потім учитель його таємно викопує, щоб не забруднювати довкілля

 

3.”ДОРОГА/-ИЙ Я”

Попросіть дітей написати лист до себе на початку року: про цілі і сподівання, які вони мають у цей момент. Вони також можуть написати собі поради. Виміряйте кожного учня за допомогою стрічки чи тонкої мотузки, перев’яжіть нею лист.

В останній день навчального року діти зможуть прочитати свої листи, а також подивитися, наскільки вони виросли за рік.

  1. ПІЗНАТИ ОДНЕ ОДНОГО БЕЗ СЛІВ

Важливо, щоб на початку року діти більше дізналися і одне про одного, і про вас. Намалюйте або зробіть з готових зображень колаж, який покаже, чим ви цікавитеся, що для вас важливо. Нехай учні спробують відгадати, що саме означають ці зображення. Тоді попросіть дітей створити власні колажі (писати слова не можна). Так можна дізнатися багато цікавого одне про одного.

  1. НОМЕРНИЙ ЗНАК УЧНЯ

Попросіть учнів описати себе літерами і/або цифрами. Дайте паперовий шаблон номерного знаку авто і попросіть дітей створити власний, який найкраще опише особливості їхніх характерів. Коли учні оформлять свої номерні знаки, – нехай пояснять, чому саме ці цифри і літери підходять їм найкраще. Номерні знаки можна розвісити у класі, щоб можна було побачити, що однокласники розповідають про себе.

  1. ПАПЕРОВІ СНІЖКИ

Роздайте аркуші з трьома запитаннями (це має бути щось, чим діти захочуть поділитися з класом). Коли всі відповіли – попросіть учнів зім’яти свої папірці так, ніби вони збираються їх викинути. Тоді на рахунок “три” почніть кидатися цими паперовими сніжками (15-20 секунд).

Поки триває дозволений час – діти можуть піднімати “сніжки” з підлоги і кидати далі. Коли час вийде – потрібно підняти найближчий до парти папірець, розгорнути і прочитати його.

Виділіть 5-10 хвилин на “інтерв’ювання” одне одного, щоб діти могли з’ясувати, чий папірець до них прилетів. Коли всі папірці розгадані, можна зачитувати відповіді вголос ланцюжком.

  1. ДВІ ПРАВДИ І БРЕХНЯ

Попросіть учнів придумати про себе три речення: два правдиві і одне неправдиве. Нехай клас вгадує, яке саме не є правдою. Деякі речі відгадати буде легко, якщо діти будуть казати щось на зразок “У мене вдома живе носоріг”, інші – важче. Якщо йтиметься, наприклад, про родичів за кордоном.

  1. КОНЦЕНТРИЧНІ КОЛА

Учнів потрібно організувати у внутрішнє і зовнішнє кола так, щоб сформувалися пари. Пари відповідатимуть на запитання, які дозволять краще пізнати одне одного. Відповівши на одне запитання, учень переходить до наступного партнера з наступним запитанням. Така гра дозволить створити багато розмов один на один з однокласниками і відчути себе у класі, як вдома.

Приклади запитань:

  • Яким спортом ти займаєшся?
  • Ти вважаєш себе сором’язливим чи комунікабельним. Чому?
  • Який фільм ти бачив/-ла нещодавно? Сподобався?
  • Опиши свою ідеальну вечерю.
  • Що б ти зробив/-ла з мільйоном гривень?
  • Що тобі вдається робити найкраще?

Завантажити: Методичні рекомендації щодо проведення у 2020/2021 навчальному році Дня знань та Першого уроку (Черкаська область)

Нагадаємо, опубліковано Методичні рекомендації проведення Першого уроку у 2020/2021 н.р.: Київська областьКіровоградська область, Чернігівська область

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments