Зростаємо здоровими: корисні добавки для дітей

Для правильного зростання та розвитку дитини важливо організувати повноцінне та збалансоване харчування. З продуктів отримати всі корисні речовини у повному обсязі майже неможливо. До того ж діти часто вередують і відмовляються від певної їжі. Щоб задовольнити всі потреби та при цьому не ігнорувати харчові вподобання дитини, варто включити до раціону біодобавки у вигляді пігулок або рідини. Є декілька речовин, які вважаються найважливішими для дітей від раннього до підліткового віку.

Для чого бажано давати дитині бактерії

Мікрофлора починає формуватися відразу після народження, з материнським молоком, а завершується цей процес лише в підлітковому віці. Чим більше дитина контактує з навколишнім середовищем, тим вище ймовірність познайомитися зі шкідливими мікробами. Допоможуть організму адаптуватися до різноманіття невидимих оку форм життя пробіотики — дружні мікроорганізми. Найрозповсюдженіші з них — лакто- та біфідобактерії.

Пробіотики допомагають:

  • правильно працювати ЖКТ;
  • ефективно протистояти захворюванням імунній системі;
  • швидко відновлюватися після інфекцій та вживання ліків;
  • краще засвоювати вітаміни та мікроелементи.

Кількість і склад цих добавок залежать від віку та потреб дитини. Тому перед вживанням пробіотиків варто порадитися з лікарем. У будь-якому разі вони не зашкодять, але якщо неправильно підібрані, то можуть не принести жодної користі. Також пробіотики можна знайти в натуральному йогурті та інших молокопродуктах, але в цьому разі складніше визначити необхідну дитині дозу.

Чому необхідно вживати жирні кислоти

Людський організм не в змозі самостійно виробляти Омега-3. Але поліненасичені жирні кислоти необхідні для:

  • зміцнення імунітету;
  • нормалізації роботи нервової та серцево-судинної системи;
  • покращення обміну речовин;
  • запобігання захворюванню рахітом.

Найкращим джерелом Омега-3 є риб’ячий жир, який ще кілька десятиліть тому був обов’язковим у раціоні дітей. Зараз це не рідина з неприємним смаком і запахом, що була колись, а сучасні пігулки. Також жирні кислоти присутні в деяких видах морських риб, горіхах та насінні, авокадо, рослинних оліях.

Які вітаміни та мікроелементи потрібні дітям у різному віці

Необхідність вживання вітамінно-мінеральних добавок є безперечною. Але є деякі нюанси:

  • надлишок цих речовин не менш шкідливий, ніж нестача;
  • різним віковим групам потрібен різний набір вітамінів і мікроелементів.

Змалечку та впродовж усього життя бажано вживати вітамін D в період із вересня по березень. Маленьким дітям від 1 року також корисні вітаміни К та групи В (за відсутності алергії). Чим молодша дитина, тим менше активних компонентів має містити вітамінна добавка. Тому з мультивітамінними комплексами варто зачекати до 3 років. У цей період також важливо давати калій, кальцій і фосфор. Школярам для бадьорості та покращення зору призначають вітаміни А та С. Підліткам у період активного зростання та перебудови нервової системи необхідні цинк, магній, залізо.

Попри те, що корисні добавки не є ліками, безконтрольне приймання виключено. Потрібно чітко дотримуватися порад лікаря або інструкції щодо дозування й періодів вживання цих речовин.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Exit mobile version