Дистанційне навчання у школі: плюси та мінуси

Чи можна отримати якісну освіту, якщо навчаться дистанційно? Чи зможе дистанційне навчання впоратися з усіма функціями звичайного навчання в школі? Чи зможе дитина навчитися спілкуватися з однолітками? У даній статті ми спробуємо розібрати всі переваги і недоліки дистанційного навчання.

Технічний прогрес в сфері інформаційних, комунікаційних та інтерактивних технологій не міг пройти повз освітньої сфери. З’явилися інші форми і принципи навчання, якісно нові підходи до освіти в цілому, впроваджуються нові методики проведення занять. В результаті, освіта може змінитися до невпізнання за одне-два покоління. Що несуть в собі ці зміни, чи варто сьогодні скористатися цими новими можливостями?

Переваги дистанційного навчання

Так як перевага – це порівняльне поняття, спробуємо проаналізувати сильні і слабкі сторони дистанційної форми навчання вдома, у порівнянні з традиційною школою, навчанням в класі.

1. Гнучкість і доступність

У традиційній системі, якщо учень не встиг щось зрозуміти або зробити на уроці, йому доведеться це наздоганяти окремо, або з репетитором. І навпаки, якщо він бажає розібратися глибше, а урок закінчено … На жаль, доведеться займатися іншим предметом. Що робити, якщо ви в школі поглиблених іноземних мов, а ваш син або дочка талановиті в хімії (або навпаки)?

На вирішенні традиційних проблем вітчизняних шкіл будується значна кількість переваг дистанційного навчання. Воно дозволяє виділити рівно стільки часу, скільки буде потрібно учневі для освоєння матеріалу. У будь-який момент він може задати всі питання викладачу-консультанту і отримати повну відповідь, повернутися до матеріалу раніше, або глибше ознайомитися з цікавить темою.

2. Вільний розклад

Вранці література, потім фізкультура і математика? Чи не логічно? Можна зробити власний розклад, вибудувати предмети так, що б вони доповнювали один одного, що б закріплювалися недавно отримані знання. Крім того, пропонований розклад в школі з дистанційним навчанням мало залежить від навантаження на викладача (або його бажанням звільнити собі п’ятницю), формується виходячи виключно з позиції ефективності та потреб учнів.

3. Якість та контроль

Ви можете не турбуватися про якість інформації, що подається на заняттях. Всі уроки або зберігаються в електронному вигляді, або підготовлені заздалегідь, їх не зможуть зірвати або скасувати через непогоду. Такі відомі школи дистанційного освідчення як дистанційна школа «Центр освіти «Оптіма», школа «Афіни», школа «Всезнайко» залишають всі матеріали і відповіді на питання доступними, ви зможете проконтролювати, як і чому вчать ваших дітей, в будь-який час задати бажане питання.

З іншого боку викладачі ретельно стежать за опануванням навчального матеріалу. Для виконання контрольних робіт передбачено або відвідування школи особисто, або спеціальні сервіси контролю. Такий підхід знизить до мінімуму помилку в оцінювання знань учня або т.зв. «списування».

4. Економія часу і позакласна програма

Немає необхідності щодня відводити дітей в школу або витрачати час на дорогу. Завдяки спеціальним сервісам і програмам, результат тестів і контрольних робіт відомий практично відразу. Перевірка творів, розгорнутих завдань проходить швидше, ніж у звичайних школах.

Крім того, за бажанням учня і батьків, школа організовує екскурсії, веде додаткові заняття і освітні поїздки. Часто при таких школах є спортивні секції та гуртки, які ваша дитина зможе відвідувати.

Недоліки дистанційного навчання

1. Соціалізація та колектив в класі

Цій пункт прийнято відносити до недоліків, хоча автори думають інакше… Дійсно, традиційні шкільні будні в дистанційному навчанні виглядають зовсім інакше. У вашого дитини не буде примусового контакту з однолітками, він навряд чи буде сидіти за однією партою з кимось.

Але з іншого боку, подивіться на сучасні школи і школярів і скажіть… А ви справді цього бажаєте? Чи виконує школа свою виховну функцію, дає психологічну стійкість, уміння спілкуватися з людьми? Хто стає об’єктом для наслідування серед дітей? Чи задоволені ви сучасними педагогічними дипломами, викладачами в загальноосвітніх школах? Звичайно, бувають серйозні винятки, а також висококласні школи, безумовно. Але тут виникає інше питання, а як далеко вони від вас?

При дистанційному навчанні з’являється певна ніша вільного часу в результаті оптимізації навчального процесу. Його можна заповнити кружками і секціями, позакласними шкільними заходами і подібним корисним напрямками, які, з вашою участю, допоможуть соціалізуватися дитині.

2. Дисципліна і організація

Один з найбільш складних аспектів, а у сучасному світі багато спокус. Якщо немає необхідності рано вранці йти в школу, де суворий «завуч» з поглядом наглядача буде стежити за дисципліною… Це може розхолоджувати. З іншого боку, програма побудована таким чином, що ваша дитина зможе навчиться самоорганізації, буде орієнтуватися в часі і розуміти свої сили.

Так, батькам доведеться докласти більше зусиль, можливо вдатися до спеціального ПО, яке обмежує розважальний контент для дитини. Але і тут все дуже індивідуально. У будь-якому випадку результат буде вартий витрачених зусиль.

Резюмуючи все, необхідно підкреслити сильну залежність всіх вказаних параметрів від конкретної школи. Рекомендуємо на практиці подивитися на існуючи варіанти, зробити свій вибір за перевагами конкретних шкіл.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Exit mobile version