Іноземна мова не буде обов’язковою на НМТ 2023

Міністерство освіти і науки пропонуватиме включити до національного мультипредметного тесту три обов’язкових предмети – історію України, математику й українську мову. Четвертий предмет учасник тестування зможе обрати самостійно.

Про це, відповідаючи на запитання журналістів в ефірі телемарафону, сказав міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За його словами, позиція МОН полягає у включенні до тесту чотирьох предметів та проведенні тестування в один день.

«Позиція Міністерства освіти і науки завжди була конструктивною, враховуючи позицію і самих абітурієнтів і їхніх батьків. І це є найголовнішою підставою для формування наших пропозицій. Я особисто зустрічаюся з батьками, з вчителями, з майбутніми абітурієнтами. Міністерство буде стояти на позиції, щоб проводити тестування виключно в один день. Якщо ми будемо розтягувати тестування на кілька днів, то чим це буде відрізнятися від традиційного ЗНО і яким чином це враховує небезпеку воєнного стану», – наголосив міністр.

Також він наголосив, що валідність знань вступників може забезпечити включення до складу НМТ трьох обов’язкових предметів.

«Ми чітко усвідомлюємо, що ту базу, яка формує найбільшу прогностичну валідність знань абітурієнтів або школярів є – історія України, математика й українська мова. І при цьому ми будемо враховувати варіативність підготовки дітей до різних моделей вступу, наприклад, на інженерні спеціальності або спеціальності медичного, гуманітарного профілю», – зазначив Шкарлет.

Він повідомив, що четвертим предметом для складання НМТ міністерство пропонуватиме інші шкільні предмети – іноземну мову, фізику, хімію, біологію тощо.

«І у цьому контексті абітурієнт зможе сам обирати той комплект дисциплін, який він може якнайкраще скласти і бути зарахованим до національних закладів вищої освіти. Саме це є основою формування вступної кампанії 2023 року – зберегти якомога більше дітей, які вступили до закладів вищої, фахової передвищої освіти в Україні. Це основний меседж, який сьогодні переслідує міністерство», – підкреслив міністр освіти і науки.

Як відомо, серед народних депутатів також панує думка щодо невключення іноземної мови до переліку обов’язкових предметів у програмі НМТ.

Остаточна модель проведення НМТ буде визначена за результатами ухвалення одного з законопроєктів, що наразі зареєстровані у парламенті. За інформацією членів профільного комітету ВР, розгляд законопроєктів може відбутися у лютому-березні.

Освіта.юа

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Exit mobile version