До кінця року прогнозують надрукувати 75-80% підручників для 5 класів

У зв’язку із блекаутами питання про паперові підручники постало особливо гостро. Учні 5-х класів НУШ досі їх не отримали. МОН та профільний комітет Верховної Ради залучають закордонних донорів, аби зарадити ситуації. За прогнозами посадовців, підручники на 75-80% будуть готові до кінця 2022 року. 

На засіданні 29 листопада Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій розглянув проблему забезпечення підручниками учнів 5-6 класів.

Директор Інститут модернізації змісту освіти Євген Баженков прозвітував, зокрема, про таке:

✔ щодо друку підручників з математики для 5 класу укладений договір між ЮНІСЕФ та ІМЗО. Інститут, своєю чергою, підписав договори із сімома видавництвами на друк 472 400 примірників підручників;

✔ орієнтовно 75% накладу буде готово до 5 грудня. До кінця календарного року їх відправлять до обласних баз, ще 2-3 тижні піде на доставку книжок до ЗЗСО;

✔ підписані документи, за якими Комісія Ради Європи може друкувати підручники з української мови для 5 класу. Тираж у 503 324 примірників буде готовий і доставлений до Польщі протягом місяця, на черзі – розв’язання логістичних питань. Також Рада Європи “готова надрукувати підручники з історії”.

Щодо підручників для 6 класів, на 2023 передбачено лише часткове державне фінансування друку (717 млн грн – близько 80 % підручників). Пілотні шості класи, у яких запроваджено програму НУШ, мають у розпорядженні електронні версії навчальних матеріалів.

Відповідно до заяви Євгена Баженкова, на забезпечення одного предмета потрібно близько 1 млн доларів. Ціна одного підручника, замовленого державою, коливається від 95 до 115 гривень. Комерційна ціна – близько 300 грн, однак ІМЗО наразі не володіє інформацією щодо накладів підручників, які самостійно випускають та продають видавництва.

За словами Євгена Баженкова, у ЮНІСЕФ не погодилися друкувати підручники з української мови та історії, адже вважають це “політичним питанням”. Натомість заплановані переговори щодо виготовлення підручників з іноземних мов, дисципліни “Я досліджую світ”. Є імовірність додрукувати ці позиції в лютому – за кошти бюджету ЮНІСЕФ на 2023 рік.

Із закордонних партнерів лише Румунія профінансувала друк підручників для національних меншин в Україні: видавництво “Світ” за сприяння “Асоціації вчителів етнічних румун України” забезпечило видання підручників з румунської мови. У решти національних меншин у розпорядженні є електронні версії навчальних матеріалів.

Підручники шрифтом Брайля друкують бюджетним коштом, їхнє виготовлення триває і завершено на 80%. До кінця року наклад у 18 000 примірників (для 5, 8 та 9 класів) мають доставити в регіони.

На засіданні наголосили на необхідності завершення інвентаризації підручників в ЗЗСО, особливо на деокупованих територіях: такі заходи дадуть змогу зрозуміти, куди спрямувати державний резерв підручників, призначений для внутрішнього користування. Інша частина резерву буде скерована українцям за кордоном. “З початку року понад 2000 примірників надані за заявками закладів освіти в Польщі, Чорногорії, Італії, Австрії, Румунії”, – зауважив Євген Баженков.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет зазначив, що МОН підготувало інструктивний лист для територіальних громад, у якому, серед іншого, рекомендуватиме спрямувати залишки освітньої субвенції на закупівлю підручників.

“5 грудня обіцяли надрукувати 75% підручників з математики. До кінця грудня мали б розповсюдити підручники з математики по усіх школах України. Підручники з української мови друкують закордоном Радою Європи, ймовірно будуть у січні 2023 року. Ці терміни назвало МОН. Пильную, щоб МОН та ІМЗО виконували свої обов’язки, а діти були забезпечені підручниками”, – резюмувала за результатами засідання народна депутатка України Наталія Піпа.

НУШ

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Exit mobile version