Вибори-2015. Скільки і яких бюлетенів отримають виборці 25 жовтня

Місцеві вибори 2015. Що потрібно знати виборцю?
Місцеві вибори 2015. Що потрібно знати виборцю?

Пропонуємо вам переглянути найчастіші запитання і відповіді про місцеві вибори 2015. Інформацію взято із сайту Громадське радіо.

— Отже, якщо говорити про те, що ми будемо голосувати по-новому, по ухваленому цього року Закону «Про місцеві вибори», з якими проблемами або непорозуміннями може стикнутися виборець, коли прийде голосувати?

— Коли виборець прийде на вибори, то він отримає велику кількість бюлетенів.

— Скільки їх буде?

— Від двох до шести. Тут важливо не заплутатися, розібратися, який бюлетень до  чого стосується. Ми будемо обирати міського чи сільського/ селищного голову, і міську раду, і обласну раду. Якщо в місті є районний поділ — районну в місті раду, якщо це  мешканець села/селища, то ще це районна рада в області. Тобто дуже багато бюлетенів, всі вони будуть різного кольору. Наприклад, міський голова — це буде рожевий бюлетень, міська рада — це буде жовтий бюлетень.

— Це по всій Україні?

— Так,  по всій Україні. Тобто ми радимо виборцям взяти собі час, не поспішати і ретельно вивчити ці бюлетені. Крім того, як ви знаєте, за новим законом у нас трошки помінялась система виборів до міських, до обласних рад. І цей бюлетень буди виглядати інакше.

— Розкажіть, будь ласка, детальніше, Мілено, про те, що змінилося, бо не всі про це знають і, власне, як дійсно буде виглядати бюлетень.

— Що змінилося кардинально, так це те, що у нас немає самовисуванців: в обласні і міські ради всі йдуть тільки від партій. І сама система підрахунку голосів теж змінилася. Як це буде для виборців виглядати? Коли виборець буде бачити бюлетень, то там є список політичних партій, які він може обрати і кожна партія представляє свого кандидата в цьому конкретному окрузі. Але при цьому там є два імені. Там є назва партії, назва кандидата, який балотується саме в вашому окрузі і ще є одне ім’я  це  лідер списку. За новими змінами до закону — це  такий «незгораємий» кандидат. Якщо партія долає бар’єр, набирає достатній відсоток голосів, то цей кандидат автоматично потрапляє у відповідну міську раду.

Ще важливо виборцю знати, що треба робити тільки одну єдину позначку в цьому бюлетені. Не треба підкреслювати, робити дві галочки, що я голосую і за того, і за того або я голосую за партію і не голосую за цю людину. Тобто ви голосуєте і за партію і за цього кандидата першого у списку і за того, хто висувається від вашого округу, але тільки одна позначка. Це є дуже важливо, інакше ваш бюлетень буде недійсним.

— Насправді, я вже відчуваю, що буде багато плутанини, тому що люди не звикли, коли дається стільки опцій, тим більше прізвищ. Ти просто не усвідомлюєш, за кого і чому голосуєш. Тобто правило основне: ти голосуєш на кожному бюлетені і твій голос підтверджує одна позначка. Правильно?

— Так, абсолютно вірно. На жаль, часто бувають такі випадки, коли виборець хоче висловити якусь свою громадянську позицію і когось, наприклад,  викреслює в бюлетені чи робить там дві позначки, чи пише якісь послання народу України чи виборчій комісії. Нажаль, потім виборча комісія вимушена визнати такі бюлетені недійсними. Навіть, якщо очевидно, що виборець мав на увазі. Наприклад, він когось позначив галочкою, а когось іншого  викреслив, але все одно це вважається як зіпсований бюлетень. Тому треба бути дуже уважним. І, якщо щось таки пішло не так, виборець може звернутись до виборчої комісії і йому зіпсований бюлетень замінять на новий.

— Це процедура «ед хок» відбувається тобто ти зрозумів, що бюлетень було зіпсовано не навмисне і ти можеш підійти і скласти заяву?

— Підійти до члену виборчої комісії, який видав бюлетень, він покличе і голову виборчої комісії і вони влаштують цю ситуацію, зроблять позначку відповідну у списку виборців, що  виборець отримав повторний бюлетень. Не можна іх псувати і обмінювати постійно, але, якщо так сталося, то можна його поміняти.

— Які ще новели підготував законодавець от саме для цих місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня?

— Дуже така цікава новела, яку відчують на собі виборці це нова система підрахунку голосів. Оскільки виборці одночасно голосують і за партію, і за кандидата. Голоси рахуються таким чином: складається рейтинг партій, відповідно ті, що долають бар’єр, отримують там пропорційну кількість мандатів, а потім всередині партії дивляться, хто з кандидатів набрав найбільше голосів, і ті проходять. Але це не виключає того випадку, що якийсь популярний кандидат, який набрав багато голосів, що він не потрапить у відповідну раду, тому що, наприклад, його партія не подолала бар’єр. Таке можливо і це треба розуміти, бо це є мінусом цієї системи.

— А що з цього приводу говорять експерти?  Насправді, це нормальна ситуація, коли дійсно популярна людина серед виборців не проходить через те, що партія не пройшла?

— Фактично так. Це наслідок нової виборчої системи. Тут є плюси і мінуси. Плюс у тому, що вона спрямована на укріплення партій, на розбудову партійної структури у нас немає самовисуванців, партії змушені більше працювати з  людьми, залучати популярних, впливових, вагомих громадських діячів, особистостей. Це з одного боку. З іншого боку одинак   людина без партії. Ну, або  людина, яка приєдналась до непопулярної партії, навіть, якщо його особиста підтримка велика, в раду не потрапить. Це можна розуміти по-різному, але ми знаємо, в якому плачевному стані у нас знаходиться партійна система, що у нас багато віртуальних партій, які з’являються в інтернеті напередодні виборів. Не ведеться робота з виборцями у міжвиборчий період, немає регіональних штабів. Тож зміна виборчої системи, вона покликана трішки змінити цю ситуацію, стимулювати партії працювати на місцях.

— О котрій має розпочатись голосування і о котрій воно має завершитись?

— Голосування розпочнеться о восьмій годині ранку і триватиме до восьмої години вечора. Важливо те, якщо людина стоїть у черзі під дільницею о восьмій годині вечора, голова комісії запросить його всередину,щоб він встиг проголосувати. Але бажано приходити на дільницю заздалегідь.

— За цим новим законом явка виборців впливає на те відбудуться вибори чи не відбудуться?

— Ні, то не впливає. Вибори відбудуться у будь-якому випадку.

— Як ви думаєте, наскільки власне комісії підготовлені рахувати по-новому?

— Сама по собі система підрахунку голосів вона не є дуже складною. Інша проблема, що члени виборчих дільничих комісій, які безпосередньо це рахують, вони часто не отримують належної підготовки. Підготовку проходять територіальні виборчі комісії і вони проводять навчання для ДВК, але часто для голів, секретарів, заступників голів. Але ці люди часто змінюються перед виборами, партії роблять заміни. Були деякі неясності в законі, наприклад, як рахувати рейтинг кандидатів. Було сказано  по відсотках чи по кількості голосів. Якщо це відсоток, то десята, чи сота, чи цілий відсоток. Залежить від того, який кандидат пройде. ЦВК зробило відповідне роз’яснення, донесли його до комісій. Тому ця проблема вирішена.

— Мілено, я прошу Вас нагадати, скільки бюлетенів отримує виборець на руки і от щодо цієї зміни, що позначка має бути одна стосовно кожного бюлетеню.

— Виборці можуть отримати від двох до шести бюлетенів залежно від місця свого проживання і важливо робити тільки одну позначку в кожному бюлетені. Це в принципі не змінилося з минулих виборів. Виборцю важливо не заплутатись, коли він побачить бюлетені до міської та обласної ради,  де крім прізвища кандидата є ще прізвище лідера списку, який автоматично очолює цей список.

— Отже, виборцям потрібно знати, що їм в руки потрібно брати від двох до шести бюлетенів і незважаючи на спокусу і кількість виборців, ваш голос має бути один — одна позначка на кожному бюлетені. Мілено, що можна сказати про тих, хто захворів, або відчуває, що не може прийти на виборчу дільницю і проголосувати вчасно або, якщо людина знаходиться далеко від місця своєї реєстрації? Що робити у таких випадках?

— На жаль, на цих виборах не передбачено тимчасової зміни місця голосування. Якщо ви знаходитесь в іншій області, в іншому місті, то, ви не зможете проголосувати. Що ж до тих, хто захворів,  і у цих людей є лікарняний, то до 23 жовтня до кінця дня ви можете попросити когось з родичів, сусідів віднести вашу заяву власноруч написану до дільничної виборчої комісії. Всім до того часу має надійти запрошення (там є адреса, час роботи комісії) просто треба написати заяву, що я не зможу прийти і проголосувати і попросити, щоб з комісії прийшли до вас і додаєте цю довідку з медичної установи. І тоді в день виборів до вас приїдуть члени виборчої комісії з переносною скринькою і ви зможете проголосувати.

— Дякую, а тепер перейдемо до такого блоку питань, як порушення, як спостерігачі на виборах. Чому, власне, вони поєднані, бо спостерігачі мають слідкувати, щоб не було порушень, були видалені ті, хто порушив. Як виборець власноруч може впливати на ті порушення, які він побачив під час голосування? Наприклад, це може бути як на виборчій дільниці, так і біля неї.

— Ми закликаємо виборців бути пильними, тому що спостерігачів на всі виборчі дільниці не вистачить. Наприклад, на виборах останнім часом працює від трьох до чотирьох тисяч спостерігачів. Звичайно, що на кожній дільниці не буде такого спостерігача.

— Мілено, поясніть, так щоб слухачі зрозуміли, спостерігачі можуть бути від міжнародних організацій, національних організацій і від партій. Хтось ще може бути спостерігачем?

— Ще можуть бути представники ЗМІ. Тобто вони теж мають бути присутніми під час голосування та підрахунку голосів. Але ми закликаємо кожного виборця теж дивитись чи все в порядку на виборчій дільниці, чи не має якоїсь агітації, наприклад поряд з виборчою дільницею, чи на дільниці, чи не має якихось агітаційних плакатів, чи немає закликів голосувати за когось конкретного, тому що це порушення, як ми знаємо. Також вважається порушенням, коли член виборчої комісії видає комусь бюлетень і при цьому не перевіряє паспорт. Це є дуже підозріло. Можливо, що це в місті, де один одного знають, але не можна порушити процедуру.

Ще може бути ознакою серйозного порушення, коли хтось голосує кілька разів і де відбувається махінація. Потім виборець може побачити, що хтось голосує у кабінці не один, а там двоє осіб. Така можливість передбачена виключно для тих, хто погано себе почуває, погано бачить і це робиться за дозволом члена виборчої комісії. Якщо родичі заходять разом до кабінки, то це є порушення.

Що виборець ще може побачити? Він може помітити, наприклад, що хтось намагається винести бюлетень з дільниці. Це є дуже серйозне порушення. Якщо пустий незаповнений бюлетень хтось намагається винести, то це може бути знаком серйозної махінації, як виборча карусель так звана, коли цей бюлетень чистий передається організатору, людина отримує за це гроші. Інший заходить вкидає цей бюлетень із заздалегідь позначеною позначкою. А сам виносить пустий бюлетень. Якщо такий факт виявляється, то треба повідомляти про це і голові виборчої комісії, і обов’язково міліції, і ми ще радимо телефонувати на «гарячу» лінію комітету виборців України. «Гарячу» лінію зможуть підказати і конкретний телефон оперативного штабу МВС у даній області, де готові реагувати на дане порушення і порадять як далі діяти наприклад, написати скаргу, до кого звернутися і так далі. Телефон нашої гарячої лінії 044 425 23 01.

Що ще виборець може побачити з порушень? Наприклад, може помітити, що хтось в кабінці користується спалахом і фотографує свій бюлетень. Можливо, це просто хтось зробив собі на пам’ять. А може бути і ознакою продажу голосів. Це законом заборонено. За це передбачені штрафи, виправні роботи і, навіть, тюремне ув’язнення.

— Мілено, якщо людина потім побачить цю фотографію, або кілька фотографій у соціальних мережах, як підтвердження того, що я проголосувала саме за цю людину, от власне у таких випадках можна говорити, що людина вчинила адміністративне правопорушення?

— Фото- відеофіксанція в принципі є порушенням. Якщо це демонструється прямо на дільниці, навіть не фотографування, а коли виборець виходить і показує всім свій бюлетень, це є порушенням. За це передбачений штраф, але можуть більш серйозні покарання. Якщо ж людина пізніше опублікувала таку фотографію, то їй за це скоріше нічого не буде, але цим фактом вона підтвердила, що скоїла правопорушення.

— Розкажіть більш детально, як має діяти людина, яка побачила агітацію у день виборів ?

— Залежно від того, де відбувається порушення, і яка його серйозність, можна діяти різним чином. Якщо фотографуються у кабіні, або члени комісії не просять паспорти у виборців, то  треба із зауваженням звернутись до голови комісії, щоб вони це виправили. Якщо вони не виправляють, то треба писати скаргу, телефонувати на «гарячу» лінію і звертатись також до міліціонерів. За межами дільниці обов’язково чергує міліціонер. Якщо  ж порушення відбувається за межами виборчої дільниці (незаконна агітація, передача виборчих бюлетенів), треба звертатись до міліціонера, який стоїть поряд з дільницею. Сам він можливо і не залишить свій пост, тому що це його обов’язок охороняти дільницю, але він повідомить у оперативний штаб  і чергову частину органів внутрішніх справ і вони зобов’язані відреагувати.

— Як голова виборчої дільниці має реагувати на зауваження виборці, що на території дільниці відбувається те чи інше правопорушення?

— В більшості випадків несерйозних або ненавмисних порушень достатньо просто зробити зауваження і голова комісії або секретар має це виправити і проінструктувати членів комісії, щоб вони не допускали цього. Якщо є потреба у написанні заяви, то звичайно  ж, можна попросити папірець і ручку і тут же на місті її написати.

— Часто так буває, що коли людина йде на виборчу дільницю або вже повертається після голосування поряд з виборчою дільницею до неї підходять особи, що представляються різними соціологічними службами, запитують за кого ви проголосували. Скажіть, наскільки це легітимно взагалі і як можна перевірити хто з вами говорить і з якою метою?

— Звичайно, проведення соціологічних опитувань не є забороненим, це цілком легально. Виборець має право відповідати або не відповідати в залежності наскільки він довіряє цим людям. Звичайно, є у нас відомі соціологічні служби, які проводять опитування вже багато років і заслуговують на довіру, є ті, які з’являються перед виборами, про які виборець раніше не чув. Можна попросити людину показати посвідчення, щоб впевнитись, що вона дійсно є представником цієї компанії.

— Дякую, Мілено. Я нагадую слухачам «Громадського», ви слухали програму «Чайник передвиборчий». Ми вчили вас, як не заплутатись в тому, як голосувати.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments