Вибираємо шкільну парту і дошку

Шкільний стілець
Шкільний стілець

Ви добре пам’ятаєте свої шкільні роки? Сувора форма, білі банти, галстучки, важкі ранці і потерті столи в класах. Сьогодні банти і краватки стали атрибутом свята, портфелі набагато легше і зручніше, незмінною залишається лише шкільна парта і дошка. Розміри парти є дуже важливі для хорошої успішності.

Види шкільних парт

Здавалося б, ну шкільний стіл, що в ньому може бути особливого. Він одинєдиний і неповторний. Але не тутто було. Виявляється, існує кілька видів цих меблів, і розрізняються вони не тільки за дизайном, але і по функціональності.

  1. Парта шкільна регульованаце зручний варіант, якщо стіл потрібен на декілька років навчання. Такі меблі дозволяють регулювати висоту стільниці і стільця.
  2. Ортопедичні партимодель, яка в першу чергу підходить для дітей з відхиленнями опорнорухової системи. Але це не означає, що не можна придбати для здорової дитини ортопедичну меблі. Адже здоров’я легше зберегти, ніж повернути, а хребетце вам не жарти!
  3. Партамоноблок. Цей вид шкільних столів добре знайомий кожному. Зазвичай їх використовують в молодших класах. Стільниця прикріплена до лавки, що дозволяє привчити дитину до правильного положення за партою.
  4. Одномісні або двомісні парти.
  5. Відкиднітакі парти найчастіше використовуються в великих аудиторіях. По суті це стілець з невеликим відкидним столиком на підлокітнику. Парти з ящиками дуже зручні. У них можна зберігати підручники, зошити і інше шкільне приладдя.

Із розвитком інформаційних технологій великий асортимент шкільних мебель ви можете придбати в мережі Інтернет. У середньому шкільна парта вам обійдеться приблизно в 555 грн.

 

Шкільна дошка

Шкільна дошка є невід’ємним обладнанням навчальних приміщень.

Шкільні дошки бувають наступних видів:

  • настінні;
  • пересувні, різних конструкцій.

Шкільна дошка повинні завжди бути насиченого чорного (темнокоричневого) кольору. Він забезпечує найбільшу контрастність фону і зображень (крейдяних записів). А чим вища контрастність фону, тим краще видно запис і тим менше напружується зір учнів.

Дошки з коричневого лінолеуму або сірі потріскані дерев’яні дошки знижують контрастність між фоном і записом тому неприпустимі. Записи на подібних дошках (до їх виправлення) треба робити більш жирніше.

У кожній школі повинна бути чорна матова фарба, якою треба періодично фарбувати дошки. Вживання з цією метою лаку неприпустимо: дошки, пофарбовані лаком, не тільки сильно відсвічують, але і погано утримують на собі крейду.

Дошка повинна бути безумовно гладкою, без западання, хвилястості, вибоїн. Нерівність поля дошки створює труднощі для плавного письма і мимовільні спотворення накреслень букв і знаків, що викликають напруження зору і помилки при сприйняттях у дітей. При нерівній дошці виходить нерівномірна освітленість сусідніх ділянок її, що також шкідливо для очей.

У IIV класах дошку розміщують над підлогою на висоті 85 см, в старших класахна висоті 95 см. Верхній край дошки обумовлюється граничною висотою, на якій зручно робити записи дорослій людинівчителеві,  215220 см від підлоги .

Таким чином ширина дошки (висота поля) визначається в 120130 см: Довжина дошки повинна бути не менше 150 см. Зазвичай пересувну дошку роблять довжиною в 175 см. Настінні дошки можуть бути від 175 (одинарні) до 300350 см. Настінна дошка розташовується посередині передньої стіни класу. Тут вона найкраще видна всьому класу.

Щоб уникнути забруднення підлоги осколками крейди,  дошка будьякої конструкції повинна мати бортик з жолобком. Рекомендується також розміщувати на підлозі уздовж дошки смугу лінолеуму, що полегшує вологе прибирання місця біля дошки. Поряд з вологою ганчіркою біля дошки корисно повісити рушник для витирання рук, забруднених крейдою. У краю дошки розміщують ящик з двома відділеннямидля зберігання крейди і для вологої ганчірки.

Наявність фіранок в класі допомагає усувати шкідливий вплив прямих сонячних променів, що падають на очі дітей і підлітків, і в той же час дозволяє попереджати відсвічування шкільної дошки. Фіранки повинні бути без зайвих складок, які є місцем скупчення пилу. Вони робляться зі світлого матеріалу, легко піддається пранню.

 

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Залишити відповідь