ТОП-10 подій в українській освіті у 2014 році

Топ 10 подій в українській освіті
Топ 10 подій в українській освіті

26 грудня 2014 року,  на прес-конференції було презентовано результати експертного опитування порталу «Освітня політика» – «Українська освіта – 2014. ТОП-10 подій».

У заході взяли участь заступник міністра освіти і науки України Павло Полянський, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич, директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, освітяни та представники громадськості.

У ТОП-10 за версією опитування потрапили:

1. Патріотичне піднесення в школах і ВНЗ України (протестний та волонтерський рух під час революції гідності, організація допомоги армії тощо).

2. Прихід нової команди до  керівництва МОН.

3. Прийняття закону про вищу освіту.

4. Кроки до дебюрократизації школи, курс на утвердження принципів свободи педагогічної думки та дії.
(Наказ Міністерства № 648 від 27.05.2014 “Щодо припинення практики створення та вимагання від дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних і позашкільних навчальних закладів документації та звітності, не передбаченої законодавством України”, Лист Міністерства № 1/9-630 від 05.12.2014 “Про неухильне дотримання принципів гарантування свободи педагогічної діяльності вчителя” тощо).

5. Початок реформування змісту освіти (перегляд стандартів початкової освіти, розвантаження програми для 4-х класів тощо).

6. Початок антикорупційних дій в освіті (ліквідація Інституту інноваційних технологій та змісту навчання, закриття липових ВНЗ, скорочення грифів, скасування обов’язкових для придбання збірок тощо).

7. Створення та громадське обговорення Концепції розвитку освіти України на період 2015 – 2025 років (робота стратегічної дорадчої групи «Освіта»).

8. Практичне залучення батьків до роботи із реформування освіти, виникнення незалежного батьківського руху (діяльність громадських організацій батьків «Батьківський контроль», «Батьки SOS», «Національний конгрес батьків України», «Новий формат освіти» та інших).

9. Зміни в ЗНО (об’єднання ДПА з української мови із ЗНО, встановлення «порогового балу», двох рівнів складності тестів тощо).

10. Зміна принципів відбору і замовлення підручників (створення репозитарію навчально-методичної літератури,  відкрите формування шляхом жеребкування нового складу експертів конкурсу підручників тощо).

http://pedpresa.ua

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Залишити відповідь