Реалізація цьогорічного бюджету для освітян. Стенограма

Скачати

Стенограма бюджету 2015 для вчителів
Стенограма бюджету 2015 для вчителів

У зв’язку із численними зверненнями до обласної організації профспілки працівників освіти і науки з питань реалізації окремих законодавчих актів, які були прийняті Верховною Радою України   28.12.2014 р., повідомляємо наступне:

Станом на 31.12.2014р. на сайті Верховної Ради України знаходяться виключно законопроекти, які були подані на розгляд Верховній Раді України Кабінетом Міністрів України і розглядалися 28.12.2014 року. Під час розгляду законопроектів Уряд, за домовленістю  з коаліцією Верховної Ради України, в робочому порядку  вносив  зміни саме під час обговорення Урядових законопроектів. Тому ми вважаємо, що розміщені на сайті Верховної Ради України законопроекти, а саме  № 1577, не є в остаточній редакції, тобто у такій, яка була проголосована Верховною Радою України в цілому. З урахуванням стенограми засідання Верховної Ради України, яка знаходиться на офіційному сайті Верховної Ради,  до законопроекту № 1577 було внесено ряд змін і доповнень. Зокрема,

  • не підтримана пропозиція щодо передачі права на визначення умов оплати праці працівників бюджетних установ до Кабінету Міністрів України. Ця пропозиція не була підтримана коаліцією, тому  залишаються чинні норми щодо умови оплати праці працівників бюджетних установ;
  • що стосується методкабінетів, то прийнято рішення не ліквідовувати їх, а доручити обласним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування оптимізувати мережу методичних кабінетів у галузі освіти та скоротити видатки на їх утримання;
  • усі норми, що торкаються Закону України “Про освіту”, залишаються незмінними. Це ж стосується норм довгострокових кредитів на будівництво і придбання житла.

Виходячи з наведеного, просимо довести дану інформацію до трудових колективів навчальних закладів. Про кінцеву редакцію закону № 1577 повідомимо після його офіційній публікації.

Одночасно звертаємо Вашу увагу на те, що прийнятими Верховною Радою законами не збільшено віку для виходу на пенсію,- як за віком, так і за вислугу років.

 

Додаток: витяг із стенограми Верховної Ради України

 

Голова Львівської обласної організації

профспілки працівників освіти і науки                                                                 Марія Яцейко

 

 

Витяг з стенограми

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні колеги,  з приводу даного законопроекту було дуже  багато дискусій. Як правило, ці дискусії  в першу чергу точились  політичними опонентами  сьогоднішньої коаліції і ці дискусії не мали під собою жодного  підґрунтя. І для того, щоб спростувати ті невірні і  фіктивні твердження, які розповсюджувалися  політичними опонентами сьогоднішньої коаліції і уряду, і Президента, хотів би після наших перемовин в рамках коаліції чітко  оприлюднити  остаточну редакцію законопроекту 1577, яка узгоджена в рамках коаліції.

 

Я почну з питання оплати праці працівників бюджетних  установ. Була пропозиція  щодо передачі права на визначення умов оплати праці працівників бюджетних установ до Кабінету Міністрів України. Ця пропозиція не була підтримана коаліцією, і ми ідемо на те, щоб залишити чинні норми щодо умови оплати праці працівників бюджетних установ.

 

Друге, що стосується максимальних розмірів заробітної плати. Ми передбачаємо, що в 2015 році, в кризовому році, в складному році для всієї країни максимальний розмір заробітної платні працівникам державних органів та бюджетних установ не буде перевищувати сім мінімальних заробітних плат. У тому випадку, якщо органи державної влади здійснюють заходи по оптимізації і скорочення своєї чисельності, то такий розмір не може перевищувати 10 розмірів мінімальних заробітних плат.

 

Далі. Ця норма не розповсюджується на учасників антитерористичної операції, тобто на наших військових і військовослужбовців, які зараз знаходяться в зоні АТО, на Національне антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції.

 

Далі. Що стосується державних компаній. Також у нас була тривала дискусія з приводу обмеження розміру заробітної платні для працівників державних компаній. Ми пропонуємо встановити обмеження по працівникам державних компаній на рівні не більше 10 мінімальних заробітних плат за виключенням об’єктів державної власності, які представляють стратегічний, підкреслюю, стратегічний інтерес для безпеки і оборони України. тобто за виключенням стратегічних підприємств, перелік яких визначений Кабінетом Міністрів.

 

Далі, що стосується норми по індексації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна хоче слово. Будь ласка, Юлія Володимирівна, хвилину.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Будь ласка,    Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.   Ми, Арсенію Петровичу, домовлялися про те,  що  в державних корпораціях,  особливо в монополіях державних, в тому числі   в банках державних, буде оприлюднена  заробітна плата чиновників,  які  там працюють. (Оплески)  Тому  що вона іноді, на тлі  повного  зубожіння країни,       складає сотні тисяч гривень  в місяць, в тому числі, в збиткових підприємствах таких як НАК, зашкалює  іноді за сотню тисяч гривень в місяць.  І тому нам потрібно, щоб це  стало нормою закону і  ми з вами це погодили. (Оплески)

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все, приймається.  Це приймається, ми проговорювали. Дякую, Юліє Володимирівно.

 

ЯЦЕНЮК А.П.  Шановна Юліє Володимирівно, абсолютно точно – це було прийнято  нами рішення,   я його  хотів зачитати. І тому ще раз підтверджую, що ми оприлюднюємо рівень  заробітних плат у всіх державних компаніях – це буде правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Приймається. Далі.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Далі. Наступна норма. З урахуванням економічної ситуації, за результатами   першого  півріччя 2015 року,  Кабінет Міністрів  України затвердить порядок  індексації заробітної  плати,  грошового забезпечення пенсійних та  соціальних виплат.

Наступне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Ляшко. Я перепрошую, є уточнення у Олега Ляшка. Будь ласка,   Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В.   Шановний Арсене Петровичу, шановні колеги! Ми з вами домовлялися, що  ця норма звучатиме так: “З урахуванням  економічної ситуації,за результатами першого  півріччя 2015 року,         Кабінет Міністрів    України індексує заробітну плату,  грошове забезпечення, пенсійні та  соціальні  в виплати”.  Я прошу  саме в такій редакції  підтримати з урахуванням економічної ситуації, за результатами  першого півріччя   Кабмін індексує.

 

І таким чином, я хочу повідомити  громадянам   України,  хто ще має терпіння   чекати результату від уряду, від парламенту буде двічі у 2015 році індексацій, пенсій і зарплат за результатами першого півріччя і 1 грудня 2015 року. Це наша пропозиція, просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Приймається.

 

ЯЦЕНЮК А.П. З урахуванням економічної ситуації за результатами першого півріччя 2015 року Кабінет Міністрів України прийме рішення щодо індексації заробітних плат і далі по тексту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно. Приймається. Далі.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Пішли далі. Що стосується методкабінетів, у нас також була дискусія чи ліквідовувати методкабінети. Прийняли наступне рішення. Обласним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування оптимізувати мережу методичних кабінетів у галузі освіти та скорочення видатків на їх утримання.

 

Далі. У законопроекті, який буде прийматися вами, зберігаються всі норми щодо вступу до навчальних закладів поза конкурсом тих дітей, які мають право зараз на вступ поза конкурсом, відповідно до чинного законодавства.

 

Безкоштовним харчуванням у професійно-технічних училищах будуть забезпечуватися діти-сироти, діти-інваліди, діти, позбавлені батьківського піклування, а також діти з малозабезпечених сімей і уряд визначить відповідний порядок.

 

Усі норми щодо Закону України “Про освіту” залишаються незмінними. (Оплески) Це ж стосується норм щодо довгострокових кредитів на будівництво і придбання житла.

 

Також на пропозицію народних депутатів України Радикальна партія і інші колеги по коаліції передбачено в законі про внесення змін до деяких законів України, що чисельність Генеральної прокуратури в 2015 році скорочується до 15 тисяч, з 20 тисяч, до 15 тисяч. (Оплески)

 

В законі залишаються норми щодо видатків на утримання помічників-консультантів і на виконання депутатських повноважень. Норма щодо забезпечення предметами представницької екіпіровки для наших дипломатів залишається в редакції чинного закону. Скасовується вихідна допомога при виході на пенсію прокурорам, а при звільненні прокуратури отримують допомогу як і всі інші працівники на державній службі. (Оплески)

 

Що стосується харчування в закладах охорони здоров’я, то ми прийняли рішення залишити харчування у всіх хворих, у закладах охорони здоров’я. (Оплески) Я хотів би підкреслити, шановні колеги,  що це сотні мільйонів видатків, які все-рівно треба фінансувати і не все зразу, я так скажу.

 

Це ж стосується і харчування дітей, харчування дітей в навчальних закладах, які розташовані у 4 Чорнобильській зоні буде  таким, яке є на даний час. (Оплески)

 

Залишається достроковий вихід на пенсію на п’ять років жінкам у чорнобильських зонах. Працівники гірничих ліквідованих підприємств будуть забезпечуватись як і всі громадяни України субсидіями на придбання твердого пального замість механізму, який є в чинному законі.

 

Обчислення пенсій із врахуванням заробітної платні в народному господарстві буде збережено як це здійснюється в даний час, це за три роки перед виходом на пенсію.

 

Щодо кількості працівників органів внутрішніх справ, то є пропозиція скоротити чисельність працівників органів внутрішніх справ із 172 тисяч до 152 тисяч, на 20 тисяч. (Оплески)  При цьому я хочу зазначити, що ми фінансування як Міністерства оборони, так і Міністерства внутрішніх справ і Національної гвардії залишаємо в тих межах, які визначені проектом Закону України “Про Державний бюджет”, тому що мова йде про Національну гвардію, про Збройні Сили, і загальний обсяг бюджету, дорогі друзі… Ми починали з вами з 80 мільярдів, а ми дійшли, фактично, до 90 мільярдів гривень видатків на національну безпеку і оборону. (Оплески) Це безпрецедентна цифра, з яких 6 мільярдів – це державні гарантії для підприємств військово-промислового комплексу на придбання, виготовлення і ремонт зброї.

 

Далі, що стосується пільгового проїзду, то після консультацій ми залишили наступний варіант: до 1 червня 2015 року пільговий проїзд залишається без змін, з 1 червня 2015 року ця пільга надається – увага! –інвалідам І і ІІ групи, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, учням із малозабезпечених сімей та осіб, які їх супроводжують і які супроводжують інвалідів І групи і учасникам бойових дій.

 

Посадових… Далі… Дорогі друзі, 12-е: посадові оклади працівників апаратів судів будуть залишені на нинішньому рівні. Нагадаю, що в нас була норма, яка передбачала трикратне підвищення посадових окладів працівників апаратів судів. На 2015 рік ми залишаємо норму, де вони будуть  на поточному рівні.

 

Що стосується харчування, харчування учнів 1-4 класів дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування – залишається, це те, що вас турбувало. (Оплески)

 

Пільги для осіб, віднесених до 1 і 2 категорії, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи надаються без врахування доходів. І санаторне-курортне лікування надається особам, віднесених до першої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсеній Петрович, є хвилина. Юлія Володимирівна.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановний Арсеній Петрович,  на жаль, редакція по чорнобильцям була погоджена зовсім інша. Ми погодили, що для осіб, які відносяться до першої категорії, всі пільги залишаються без змін, тут того не написано.

 

І друге, ми погодили також, що для другої категорії всі пільги залишаються без змін за виключенням санаторного лікування. Тобто я просила би, щоб саме так абсолютно точно була записана ця норма. Тому що так, як зараз виписано – тут не зберігаються пільги, а просто  зазначається, що без врахування доходів. Це не відповідає нашим домовленостям.

 

І друге, на  чому я хотіла би наголосити. Там, де ми говорили про збереження всіх положень, що стосуються Закону про освіту, ми також домовлялися про те, що будуть збережена система оплати і система іншого забезпечення для науковців. Це дуже вагоме доповнення, нам сказали, що це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, 10 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Це стосується кандидатів наук, докторів наук і так далі. Я просила би, щоб ми обов’язково це зберегли або підтвердіть, що це враховано в іншому документі.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Я хотів би нагадати, ми просто, напевно, опустили. Ми це не обговорювали в такій формі, можливо. Да? Ми норму цю в законі чинному залишаємо.

 

Що стосується вашого тлумачення щодо другої категорії чорнобильців, воно приймається в межах коштів, визначених Законом України про Державний бюджет. Перша категорія залишається повністю в межах тих пільг, які є сьогодні; друга категорія, за виключенням путівок, по інших пільгах в межах коштів, визначених Законом України про Державний бюджет.

 

Тому, шановні колеги, цей той предмет доволі складного компромісу, перший етап оптимізації пільг. Нам потрібно переходити на адресність і монетизацію пільг. Сподіваюся, що ми парламентом обов’язково це приймемо. І, звичайно, це не ті радикальні зміни, які ми могли провести, але це хоча би принаймні перший незначний крок, який дасть можливість рухатися в питанні оптимізації пільг, які повинні отримати тільки ті люди, які на це претендують, в першу чергу це малозабезпечені, інваліди і ті категорії громадян, які зазначені.

Тому є прохання проголосувати за даний законопроект з урахуванням висловлених пропозицій, які напрацьовані спільно коаліцією. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний Арсеній Петрович. Була довга дискусія, 3 години працювали в засіданні.

 

Я хочу поставити на голосування реєстраційний проект акта 1577: проект Закону про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України, – доопрацьований, з урахуванням пропозицій Арсенія Петровича Яценюка, які він озвучив щойно під стенограму. Я прошу поставити на голосування… (Шум у залі)

 

Я прошу, народний депутат Шухевич. Прошу.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

 

Пане Прем’єре! Я просив би, щоби в пільгах були збережені пільги, які є сьогодні для політичних в’язнів, які просиділи в ім’я… (Оплески) …для того, щоб Україна сьогодні була незалежною багато-багато років віддали своє життя, здоров’я, які сьогодні є упослідженою категорією в цій державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Юрію.  Арсенію Петровичу, є коментар?

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановний пане Шухевич, з великою шаною до вас і  до всіх політичних в’язнів, я думаю, що ми можемо це включити. Там невелика кількість людей, але це правильно. Це відновлення історичної справедливості. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, ставлю на голосування законопроект №1577 з змінами і доповненнями, які були озвучені Прем’єр-міністром України за основу та в цілому. №1577. В тому числі зміни і доповнення, які оголошені народним депутатом Шухевичем. Прошу голосувати. (Шум у залі)

 

Прошу голосувати, визначатися з  голосуванням. Прошу визначатися з голосуванням з змінами і доповненням , які оголосив Прем’єр-міністр та народний депутат Шухевич за основу та в цілому.

 

За – 256

 

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

http://profspilkaosvity.org.ua

 

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Залишити відповідь