Лілія Гриневич розповіла про освітній бюджет 2015 (ВІДЕО)

Лілія Гриневич про бюджет 2015
Лілія Гриневич про бюджет 2015

Голова парламенту Лілія Гриневич розповіла про освітній бюджет 2015 на телеканалі Рада. Як наголошує народний депутат всі позиції по оплаті праці для вчителів збережено. Про те голова парлементу повідомила, що у бюджеті 2015 передбачено можливість знижувати доплати і надбавки педагогічним працівникам. Але чи буде це відбуватись остаточно сказати зараз неможливо. Все це залежатиме від подій на фронті.

Навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації і надалі будуть фінансуватись за кошти центрального бюджету. Наукова галузь теж отримала реформи, буде скорочено до 25 відсотків фінансування і це спричинить звільнення частини працівників. Була пропозиція скасувати методичні кабінети. Зрозуміло, що буде зменшено фінансування і для методкабінетів, але скасовувати їх ніхто не буде.

У наступному році батькам потрібно готуватись до того, що всі підручники стануть платними. Безкоштовними будуть лише для малозабезпечених дітей, а також буде відшкодовуватись вартість підручника для національних меншин. Основною перевагою платних підручників буде їхня якість. Тому, що підручники вчителі і батьки будуть вибирати самостійно. Таким чином створеться конкуренція між видавцями.

Також буде діяти обмеження на зарплату наукових працівників, її зменшать до семи мінімальних зарплат тобто приблизно до 8 тисяч гривень. Освітяни які отримували зарплату більшу 8 тисяч буде зменшено до цього мінімуму.

Що буде з обідами в школах? Чи будуть вони скасовані? Фінансування на харчування збережено на рівні минулого року, але через інфляцію меню потрібно змінювати. Тобто діти початкової школи і діти малозабезпечений сімей будуть харчуватися безкоштовно. Щодо пільг на проїзд для студенів і дітей, то швидше за все з червня 2015 їх буде знято.

Чи можуть студенти розраховувати на стипендії? Стипендія теж збережена на рівні минулого року. Лілія Гриневич також розповіла про нарахування стипендії у світі, про соціальну стипендію та академічну стипендію. Детальніше дивиться у відео.

Сподобалась стаття? Поділіться нею у соціальних мережах:

Коментарі із Facebook

Powered by Facebook Comments

Залишити відповідь